Dlje pod vodo kot doma

Dva dneva pod geslom: izprezimo! Kaj, si misli vsak v peterici po svoje! Smer – goriški konec. Prijatelja nas pričakata pred kletjo. Med trtami, ki so ob misli na jesen čista poezija, se delajo lučke na visokih stebelcih regrata. Vrh nizkega pobočja se gre vetrc »skrivalca« med listjem s toliko odtenki, da bi jih bil vesel vsak slikar krajinar. In pri tem nagajivo šušti. Zadovoljstvo ima mehurčke, kot so tisti v pecljastih čašah. Na robu vinograda me že čaka posoda, v njej pa grmič srčnega zelja z velikimi listi. Ko sem pred četrt stoletja zvedela, da v Renčah pravijo melisi srčno zelje, sem izraz posvojila. Zveni kot stara ljudska pesem o (ne)srečni ljubezni. Naši želodčki so pocrkljani z imenitno joto s kožaricami. Vrstijo se besedne nagajivosti in vmes trešči ena tudi na moj račun, »da dlje zdržim pod vodo kot doma!« O kakšnih vajah in pisnih odnosih z računalnikom so pa vsi tiho! Sicer mi pa moj drugi priimek daje svobodo … Spet doma se grmiček srčnega zelja brž zmanjša.

Krompirjev zavitek z drobnjakom in srčnim zeljem

Za 1 pekač potrebujemo: 275 g listnatega testa, 1 čebulo, 100 g slanine, nekaj kapljic oljčnega olja, 750 g kuhanega, olupljenega, dobro ohlajenega krompirja, 3 rumenjake, osmino l kisle smetane, 1 šopek drobnjaka, 1 šopek peteršilja, 1 pest srčnega zelja (melise), sol, poper, ščep muškata, 1 žlico mleka.

Čebulo prepražimo na drobno zrezani slanini. Po potrebi dodamo nekaj kapljic olja, da se čebula ne zažge. Krompir grobo naribamo. Dva rumenjaka razžvrkljamo, dodamo smetano, krompir, čebulno mešanico, sol, poper in ščep muškata. Razvaljamo testo, ga centimeter do centimeter in pol stran od robu namažemo z nadevom, zvijemo in z robom na spodnji strani položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Zmešamo mleko in rumenjak ter premažemo zavitek. 10 minut ga pečemo na 200 °C, še enkrat premažemo z mešanico mleka in rumenjaka, nato pa ga še 15–20 minut pečemo na temperaturi, znižani na 175 °C. Ponudimo lahko s hrustljavo solato ali k sočnim mesnim jedem z omako.

Panna cotta z mangovim pirejem in srčnim zeljem

Za 6 posodic potrebujemo: 1 strok vanilje, 1,5 cm svežega ingverja, 400 g kokosovega mleka, 3 žlice trsnega sladkorja, 100 g smetane, 5 lističev želatine, 1 zrel mango (okoli 500 g), 1 eko limeto, 12 lističev srčnega zelja (melise), kokosov čips po želji.

Vaniljev strok izpraskamo. Ingver olupimo, ga naribamo ali zrežemo na majhne kocke. Zmešamo kokosovo mleko, smetano, sladkor, vaniljo, strok in sredico, ingver ter zavremo. Kokosovo mleko damo za 1 uro na hladno, potem ga precedimo in ostranimo strok ter ostanke ingverja. Želatino za 10 minut namočimo v mrzlo vodo, jo ožmemo in raztopimo v kokosovem mleku. Panna cotto nalijemo v šest kozarčkov, v vsakega do do tri četrtine, in damo v hladilnik vsaj za 4 ure. Šest lističev srčnega zelja nasekljamo na tenko; eko limeto obribamo in iztisnemo sok. Mango olupimo, odstranimo peško in ga zrežemo na kocke.

Mangove kocke, limetin sok in lupinico zmešamo z meliso in prav tako damo na hladno. Preden ponudimo, naložimo na panna cotto mariniran mango, posodice pa okrasimo z listki srčnega zelja.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Energija v laseh

Vodilno podjetje mode za mlade iz Brunswicka se je odločilo za nogomet in Lady Gaga, frizerski atelje Silva pa je pred kratkim v Kranju pripravil pravi glasbeno frizerski spektakel.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 16. september 2016 / 12:49

Berkov likovni svet nad Loko

V galeriji na gradu v Berkovi domači Škofji Loki so po razstavi, ki je bila poleti v Kranju, odprli drugi del razstavne trilogije ob njegovi sedemdesetletnici. Novembra sledi še razstava v Kamniku.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 16. september 2016 / 12:17

Podoknica z Ljerko Belak

Cerklje – Na vrtu Borštnikove rojstne hiše v Cerkljah bo danes od 18.45 podoknica s podokničarjem Francem Pestotnikom. Namenjena bo Ljerki Belak, znani slovenski igralki in lanskoletni dobitnici Bo...

Gospodarstvo / petek, 16. september 2016 / 12:16

Obvestila o ukinitvi računov

Kranj – Klirinško depotna družba (KDD) bo ukinila registrske račune, na katerih imajo fizične in pravne osebe vrednostne papirje. Za podjetja se bo rok za ukinitev računov iztekel 30. septembra, za...

Radovljica / petek, 16. september 2016 / 12:15

Mošenjski dnevi ta konec tedna

Mošnje – Turistično društvo Mošnje ta konec tedna pripravlja tradicionalne Mošenjske dneve. Že danes dopoldne bodo v podružnični šoli pripravili otroške delavnice na temo sadjarstva, ob 18. uri pa...

Slovenija / petek, 16. september 2016 / 12:13

Čeferin na čelu Uefe

Aleksander Čeferin je postal novi predsednik Evropske nogometne zveze Uefa, tako visoke funkcije pa v športu ni imel še noben slovenski športni delavec. Podprlo ga je 42 od 55 delegatov.