Čarobne kvasovke

Saccharomyces cerevisiae, kvasovke, zame čarobni organizmi, brez katerih ne bi bilo kruha. Priprava kruha sega daleč v zgodovino, prvi vzhajani kruh pa si lastijo Egipčani, ki so ga naredili iz piva. Stranski produkt piva je namreč kvas, ki ga še danes uporab­ljamo v peki.

Za pripravo kruha potrebujemo: za kvasec: 1,5 dl mleka, 1 kocko svežega kvasa, 1 zravnano žlico sladkorja, 1 zravnano žlico moke. Za testo: 1,5 kg bele moke, 1,5 žličke soli, 7 dl tople vode, 3 žlice olja.

Priprava kvasca: v lonček zdrobimo kvas, pomešamo z moko in sladkorjem ter zalijemo z mlačnim mlekom. Kvasec pustimo 10 minut na toplem, da vzhaja.

Priprava testa: moko vsaj enkrat presejemo v večjo skledo. Na sredini naredimo jamico in okrog enakomerno posujemo sol. V sredino jamice zlijemo kvasec ter dodamo olje. Počasi prilivamo toplo vodo in mešamo s kuhalnico iz sredine nav­zven, da umesimo vso moko. Na koncu testo vgnetemo z rokami. Skledo posujemo z moko in vanjo položimo testo za kruh. Pokrijemo ga in postavimo na toplo mesto, da vzhaja. Po približno eni uri, ko testo naraste na dvojno količino, ga še enkrat do­bro pregnetemo in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo. Počiva naj še eno uro, nato ga zvrnemo na pekač ter ga po površini večkrat zarežemo. Kruh pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 50 minut. Pečen kruh položimo na desko, ga pokrijemo s krpo in počasi ohladimo.

Nasvet: Če bomo večkrat pretresli moko, bo kruh bolj rahel. Sama največkrat te­sto pred drugim vzhajanjem zvijem v debelo štruco in ga položim v podolgovat model, da ima pečen kruh obliko toasta.

Za pripravo hitrega kruha potrebujemo: 0,5 kg moke, 1 suhi kvas, 1 zravnano žličko soli, 0,5 l slatine (»radenske«).

Moko presejemo in pomešamo s soljo, sladkorjem in suhim kvasom. Slatino segrejemo do toplega (ne preveč). Med stalnim mešanjem s slatino zalivamo mešanico moke, dokler ne nastane homogena zmes. V podolgovat pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo toplo zmes ter pustimo vzhajati na toplem 30 minut. Kruh pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 40 minut.

Nasvet: zmes pride nekoliko vlažna, ampak s tem ni nič narobe. Slatina s svojimi mehurčki naredi posebej rahel kruh, njegova priprava pa je izredno preprosta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 16. april 2014 / 09:23

Zvedavost ali nakupi?

V Komendi je bil od četrtka do nedelje sejem kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije ter vrtnarske in ogrevalne tehnike. Obiskovalcev se je tudi tokrat trlo, peterico smo vprašali, ka...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 16. april 2024 / 17:22

Preiskava zaradi jemanja podkupnine

Kranj – Gorenjski kriminalisti z Oddelka za preiskovanje gospodarske kriminalitete so minuli teden izvedli dve preiskavi stanovanjskih prostorov in prostorov državnega organa, v katerih so iskali d...

Gospodarstvo / torek, 16. april 2024 / 17:22

Nihanja pri odkupni ceni mleka

Kranj – Po podatkih agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne februarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v pov...

Šenčur / torek, 16. april 2024 / 17:22

Praznujejo pol stoletja

Turistično društvo Šenčur letos praznuje petdeset let delovanja. Na slovesnosti s kulturnim programom so podelili plakete in priznanja zaslužnim članom.

Škofja Loka / torek, 16. april 2024 / 17:20

Popil, vrnil, zmagal

V okviru projekta Čisto Škofjeloško, ki poteka že od lani, so prejšnji teden predstavili organizacijo dogodkov z zmanjševanjem količine odpadkov, pri čemer je pomembna tudi uporaba pralnih kozarčkov z...

Šport / torek, 16. april 2024 / 17:18

Sedmi veliki kristalni globus

Za slovenskimi športniki je uspešna zimska sezona. V petih različnih panogah so se kar devetinštiridesetkrat povzpeli na zmagovalni oder, na najvišjo stopničko so stopili osemnajstkrat.