Josip Kozminčuk z Majo in Anjo v poljskih narodnih nošah / Foto: Primož Pičulin

Od poljskih pirog do srbskih vanilic

Na nedavnem festivalu mednarodne kulinarike Multikultinarika, ki je potekal na Jesenicah, se je z značilnimi jedmi predstavljalo enaindvajset etničnih skupin. Ustavili smo se na nekaj stojnicah in pokukali v njihove lonce ...

Poljska: pirogi

Malo znano je, da imajo na Jesenicah tudi poljsko skupnost. Kot je povedal Josip Kozminčuk, v tem delu Gorenjske živi nekaj poljskih družin. Njegovi stari starši so se pred sto dvajsetimi leti preselili iz rodne Poljske, iz mesta Bolesavec, na območje nekdanje Jugoslavije, od tam pa sta se njegova starša kasneje priselila na Jesenice. Josip se je rodil že na Jesenicah. Kot je povedal, pa je ponosen na svoje poljske korenine, ohranja tudi tradicionalno poljsko kulturo. V skupnosti praznujejo praznike, pogosto pa zadiši tudi po značilnih poljskih jedeh. Kot je povedal Josip, so za poljsko kulinariko značilne jedi iz moke in krompirja. Najbolj značilna jed so pirogi, golumpki (polnjeni zeljni zvitki), boršč (gosta juha z rdečo peso), kot sladico pa so na poljski stojnici ponujali suharski posipanec.

Recept za piroge

Potrebujemo (za približno 75 kosov): za testo: 450 g pšenične moke, velik ščep soli, 375 ml tople vode, 50 g masla; za nadev: 500 g sira, 500 g krompirja, 1 majhno čebulo, 2 žlici masla ali svinjske maščobe, 2 čajni žlički soli (ali po okusu), pol čajne žličke mletega popra; za prilogo: kislo smetano, stopljeno maslo, sol in poper, ocvrte rezine slanine

Priprava: za nadev krompir olupimo, operemo, damo v lonec, dodamo sol, pokrijemo s hladno vodo in zavremo. Kuhamo napol pokrito približno pol ure. Odlijemo vodo in krompir pretlačimo. Popolnoma ga ohladimo, nato zmeljemo z mlinom za meso. Sir zdrobimo na majhne koščke in pretlačimo z vilicami. Čebulo narežemo na kocke in prepražimo na maslu ali slanini do zlatorjave barve, nato dodamo sir in krompir. Celotno zmes začinimo s soljo in poprom.

Za testo moko presejemo v skledo in dodamo sol. V toplo vodo dodamo maslo in raztopimo. Postopoma vlijemo v moko in premešamo z žlico. Združimo sestavine in jih damo na pomokano površino. Zgnetemo testo (z rokami ga gnetemo sedem do osem minut) in posujemo z moko, če je treba. Damo v skledo in pokrijemo z vlažno krpo in pustimo stati 30 minut. Testo položimo na desko za rezanje in znova pregnetemo, nato razdelimo na tri do štiri dele in nato vsakega posebej razvaljamo dva do tri milimetre debelo.

Oblikovanje in kuhanje pirog: s kozarcem izrežemo kroge testa, na vsak krog dodamo po eno polno žlico nadeva (ali po želji). Testo prepognemo na pol in združimo robove, pri čemer pazimo, da nadev ostane na svojem mestu, in tesno stisnemo. Pripravljene piroge pomokamo in pokrijemo s krpo do kuhanja, da se ne posušijo. Vzamemo velik lonec slane vode z žlico olja, oljčnega olja ali masla, in ko močno zavre, damo vanjo prvo serijo pirogov (približno petnajst kosov). Ko ponovno zavrejo, zmanjšamo moč kuhanja in kuhamo, dokler ne priplavajo na površje in jih kuhamo še približno minuto in pol.

Srbija: vanilice

Na srbski stojnici je srbske specialitete ponujala simpatična Radenka Malinović, ki je druga generacija priseljencev in se je rodila že na Jesenicah, a še vedno ohranja tradicijo svojih srbskih korenin. Za stojnico so tako pripravili projo s sirom, prebranac, pogačo sonce, sušene polnjene paprike, slivov džem in sladke piškote – vanilice. Srbske gospodinje so nam zaupale recept za to značilno sladico, ki mora biti pripravljena s svinjsko mastjo, je zatrdila Radenka. »Osnovna sestavina vanilic je mast. Ne maslo in ne margarina, ampak čista svinjska mast. To je tisto, kar vanilicam daje krhkost in nežnost, in ravno zato jih imamo tako zelo radi. Ker ta kolaček spada med skoraj pozabljene, smo tukaj mi, da ga ohranjamo ...«

Recept za vanilice

Potrebujemo: 250 g svinjske masti, 70 g sladkorja, 1 celo jajce in 1 rumenjak, 500 g moke, 2 vrečki vaniljevega sladkorja

Priprava: spenimo mast, sladkor, vanilin sladkor in jajca v gladko maso, ki ji dodajamo moko. Testo je dokaj sipko, krhko, zato sta pri oblikovanju vanilic potrebna potrpežljivost in veliko časa. Na pomokani podlagi povaljamo testo na 5–6 mm debelo in z modelčki želene oblike oblikujemo vanilice. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Ta postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Vanilice pečemo na 200 stopinjah okrog 10 minut, ker so zelo hitro spečene. Morajo ostati bele in ne rumene. Pečene vanilice ohladimo, po dve skupaj lepimo z marelično marmelado in jih povaljamo v sladkorju v prahu. Pri lepljenju z marmelado moramo biti zelo pazljivi, saj so zelo krhke in se hitro lomijo.

Od Indije do Italije

Indijsko kulinariko je predstavljal Mandeep Singh, ki v Ljubljani vodi indijsko restavracijo. Kot je povedal, v Sloveniji živi že dve leti. Za stojnico je pripravil več značilnih indijskih jedi, in sicer tako s severa kot juga Indije. Vse jedi so vegetarijanske, veliko je zelenjave, začimb ... Med predstavljenimi jedmi so bili zelenjavni polpeti, krompirjeve kroglice, pečene mlečne kroglice v sladkem sirupu, kolač iz riža in leče, manjkale pa niso niti samose, ki so najbolj značilna indijska jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Gre za ocvrte testene žepke, ki so lahko polnjeni z različnimi nadevi, tokrat so bili s krompirjem in grahom ter z dodanimi začimbami.

Fli je ena od najbolj značilnih jedi s Kosova in Albanije, smo izvedeli na stojnici Kosova in Albanije. Glavni sestavini sta moka in skuta, gre pa za neke vrste pito, ki spominja na pečene palačinke. Postopek priprave je dolgotrajen, saj je treba speči vsako plast posebej. Značilne albanske jedi so še pogača, burek, baklava, petla ...

Glasna in pisana je bila stojnica Italije. Na njej so predstavniki italijanske manjšine iz piranske občine predstavljali sardone, bakalar, kruh z oljkami, sol iz piranskih solin in slastne crostole, ki bi jim na Gorenjskem rekli ocvrti krhki flancati ...

Rusija in Belorusija sta za stojnico pripravili solato 'nežnost z rakovimi repki' (v njej so koruza, palčke z okusom raka, riž, jajca, čebula, jabolko, sveža kumara, sol, poper in majoneza), bline (tanke palačinke), šarlotko (jabolčno pito), tradicionalni kolač kurnik ...

Na stojnici Bosne pa sta – seveda – najbolj šli v slast sirnica in krompiruša.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 15. april 2008 / 07:00

Kanalizacija v Stražišču

Kmalu po nastopu svojega mandata, že decembra leta 2006, je kranjski župan Damijan Perne na Upravno enoto Kranj vložil zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za izgradnjo meteorne kanalizacije v Stra...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 29. junij 2023 / 22:21

Podlubniki ogrožajo gozdove

Na kranjskem gozdnogospodarskem območju je bilo letos za posek označenih že 43 tisoč kubičnih metrov napadenih smrek oz. desetkrat več kot v istem obdobju lani. Najhuje je v šenčurskih gozdovih.

Naklo / četrtek, 29. junij 2023 / 22:18

Nagrajeni s priznanji

Ob prazniku Občine Naklo so se s priznanji zahvalili občanom, posameznikom in skupinam, za njihov velik doprinos k uspešnemu razvoju občine ter županu pobratene poljske občine Nakło nad Notecią za odl...

Kranj / četrtek, 29. junij 2023 / 22:13

Potrdili osnutek prostorskega načrta

Kljub nekaterim pomislekom, da so ga na mizo prejeli prezgodaj, so kranjski mestni svetniki potrdili osnutek četrtih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta. Dokončno naj bi ga potrjeval...

Naklo / četrtek, 29. junij 2023 / 22:12

Cesarjov špancir v Naklem

Naklo – V želji, da se lani zasnovani dogodek Cesarjov špancir v okviru praznika Občine Naklo ne pozabi, ga je Kulturno-umetniško društvo (KUD) LIK Naklo pred dnevi ponovilo z lokalnim vod...

Razvedrilo / četrtek, 29. junij 2023 / 22:03

Štoflcfest in smn

V soboto je vrt gradu Dvor v središču Preddvora gostil simpatično prireditev Štoflcfest – festival bombonov, imenovanih štoflc, nedelja pa je bila namenjena slikarjem, mednarodnemu folklornemu festiva...