
Predstavili diplomska in magistrska dela
V Škofji Loki so na četrtem Jesenkovem popoldnevu prisluhnili predavanjem diplomantov in dveh z Jesenkovo nagrado nagrajenih profesorjev Biotehniške fakultete.
Škofja Loka – Fran Jesenko (1875–1932), ugledni slovenski botanik in genetik, ki se je ukvarjal s križanjem rastlin, znan pa je tudi kot pobudnik nastanka Triglavskega narodnega parka, je bil rojen v Škofji Loki, poljudnoznanstvena prireditev pa povezuje njegov rojstni kraj Škofjo Loko in Biotehniško fakulteto, kjer je predaval in kjer v njegov spomin vsako leto podeljujejo Jesenkovo nagrado za življenjsko delo na področju biotehniških ved. Na Jesenkovem popoldnevu diplomanti z vseh študijskih smeri biotehniške fakultete predstavijo diplomske in magistrske naloge, kar je namenjeno osnovnošolcem in dijakom, ki razmišljajo o nadaljnjem šolanju. Žal med slednjimi ni bilo večjega odziva in dvorana Sokolskega doma je ostala na pol prazna.
Med diplomanti na Jesenkovem popoldnevu so bili tudi Gorenjci. Sebastjan Šivic iz Žirovnice, ki je študiral na smeri gozdarstvo, je predstavil diplomsko nalogo Pomladitvena ekologija sestojev črnega bora na Krasu. Jure Bizjak z Godešiča s smeri mikrobiologija se je v diplomski nalogi ukvarjal z uporabnostjo različnih metod določanja kvasovk v pivovarstvu, Škofjeločanka Nada Pintar s študijske smeri biotehnologija pa z opisom celičnih tipov v mlečni žlezi koze. Predavala sta tudi dva profesorja z biotehniške fakultete. Prof. dr. Božidar Žlender, ki je Jesenkovo nagrado za življenjsko delo prejel lani, je spregovoril o koristih in tveganjih pri mesu v prehrani, letošnja Jesenkova nagrajenka prof. dr. Branka Javornik pa o gensko spremenjeni hrani. »Hrana, pridobljena iz gensko spremenjenih organizmov (GSO), je pogosto obravnavana kot zdravju škodljiva, strupena, nevarna, nadležna. Sama glede tega nimam strahov: kar najdemo na policah trgovin, je za potrošnika varno. Gensko spremenjena hrana je močno nadzorovana in zaradi tega varna,« je pred predavanjem o strokovnih pogledih o GSO in dilemah njihove uporabe dejala prof. dr. Branka Javornik.