Italijanska klasika

Tiramisu je klasična italijanska sladica, narejena iz posebno dobre kreme z dodatkom kave. Če pogledamo samo spisek sestavin, vidimo, da mora biti zagotovo dobra.

Za pripravo tiramisuja potrebujemo: okrog 0,5 kg baby piškotov, 2 dl prave grenke kave, 3 žlice ruma, 15 dag sladkorja, 500 g mascarpone sira, 5 dl smetane, 2,5 dl mleka, 1 zavitek pudinga Galeta, kakav za posip.

Mleko in puding Galeta stepemo, da dobimo gosto kremo. Skupaj zmešamo sir mascarpone, sladkor in pripravljen puding. Smetano stepemo in jo dodamo masi iz mascarponeja. Dobro premešamo, tako da krema postane homogena. Skuhamo 2 dl prave grenke kave (približno 4 žličke kave na 2,5 dl vode) in ji prilijemo rum. Vanjo pomočimo polovico piškotov, ki jih enega poleg drugega polagamo v model, v katerem bomo pripravili tiramisu. Po piškotih razporedimo polovico pripravljene kreme ter jo prekrijemo s preostalimi piškoti, ki smo jih namočili v kavi. S preostalo kremo premažemo namočene piškote, gladko poravnamo kremo in po vrhu posujemo s kakavom. Priporočljivo je, da tiramisu počiva na hladnem vsaj dve uri, saj se okusi prepojijo in tiramisu postane bolj kompakten.

Nasvet: Če bodo tiramisu jedli otroci, kavo nadomestimo z brezkofeinsko ali s kakavom in izpustimo rum. Količina piškotov je odvisna od velikosti modela. Kremo iz pudinga Galeta lahko nadomestimo z navadnim pudingom. V 2,5 dl mleka vkuhamo 1 vanilin puding in ga nato ohladimo.

Piškote lahko izpustimo in namesto njih spečemo pravi biskvit. Ko imamo spečen biskvit, je potek priprave tiramisuja enak, le da za eno plast piškotov uporabimo polovico biskvita, ki ga prav tako namočimo s kavo.

Za pripravo biskvita za tiramisu potrebujemo: 5 žlic moke, 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 3 žlice vode, pol pecilnega praška, 1 žlico grenkega kakava.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da celotna masa nekoliko naraste, in dodamo 3 žlice mlačne vode. Moko, pecilni prašek ter kakav zmešamo skupaj. K beljakom postopoma vmešavamo rumenjakovo zmes in nato mešanico moke. Večji pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo testo. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 do 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 18. avgust 2023 / 08:42

Hiša na hribu znova odpira svoja vrata

Žlebe – Danes, 18. avgusta, bo ob 19.30 pri cerkvi sv. Marjete v Žlebah nad Medvodami odprtje umetniškega projekta Hiša na hribu. Vizualno in zvočno dogajanje bo nadgradil koncert vokalne skupine I...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 28. november 2019 / 15:21

Prihod parkeljnov, prižig lučk, Kreslinov koncert

Podkoren, Kranjska Gora – Pod lipo sredi Podkorena se bodo v petek, 29. novembra, zbrali parkeljni na tradicionalni prireditvi Ognjeni spektakel/Srečanje parkeljnov treh dežel. Prireditev se bo zač...

Nasveti / četrtek, 28. november 2019 / 15:19

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Vaše pošte je res veliko in vesela sem, da se tako pridno učite in nabirate znanje iz vedeževanja. Kot sem že rekla, ima vsak od nas lahko to spretnost, odvisno pa je samo od posameznika, ali to zn...

Razvedrilo / četrtek, 28. november 2019 / 15:18

Srca bodo znova zaigrala

Kranj – V soboto, 30. novembra, bo od 20. ure v dvorani Kulturnega doma na Primskovem potekal nostalgični koncertni rokovski večer Srce nam še vedno igra. Med nastopajočimi velja izpostaviti Apokal...

GG Plus / četrtek, 28. november 2019 / 15:10

Moj oče – nemški vojak

Dopolnil je komaj 22 let, ko je bil leta 1943 vpoklican v kolesje nemške vojske. Pot ga je vodila od Nemčije v Ukrajino in nazaj prek Poljske v Francijo. Domov se je vrnil po dveh letih, enajstih mese...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 28. november 2019 / 14:58

Letos praznovali z muzikalom

V Gorenji vasi so minulo soboto, prav na dan, ko se spominjajo prve omembe kraja v pisnih virih, pripravili slavnostno akademijo ob občinskem prazniku in podelili občinska priznanja.