Italijanska klasika

Tiramisu je klasična italijanska sladica, narejena iz posebno dobre kreme z dodatkom kave. Če pogledamo samo spisek sestavin, vidimo, da mora biti zagotovo dobra.

Za pripravo tiramisuja potrebujemo: okrog 0,5 kg baby piškotov, 2 dl prave grenke kave, 3 žlice ruma, 15 dag sladkorja, 500 g mascarpone sira, 5 dl smetane, 2,5 dl mleka, 1 zavitek pudinga Galeta, kakav za posip.

Mleko in puding Galeta stepemo, da dobimo gosto kremo. Skupaj zmešamo sir mascarpone, sladkor in pripravljen puding. Smetano stepemo in jo dodamo masi iz mascarponeja. Dobro premešamo, tako da krema postane homogena. Skuhamo 2 dl prave grenke kave (približno 4 žličke kave na 2,5 dl vode) in ji prilijemo rum. Vanjo pomočimo polovico piškotov, ki jih enega poleg drugega polagamo v model, v katerem bomo pripravili tiramisu. Po piškotih razporedimo polovico pripravljene kreme ter jo prekrijemo s preostalimi piškoti, ki smo jih namočili v kavi. S preostalo kremo premažemo namočene piškote, gladko poravnamo kremo in po vrhu posujemo s kakavom. Priporočljivo je, da tiramisu počiva na hladnem vsaj dve uri, saj se okusi prepojijo in tiramisu postane bolj kompakten.

Nasvet: Če bodo tiramisu jedli otroci, kavo nadomestimo z brezkofeinsko ali s kakavom in izpustimo rum. Količina piškotov je odvisna od velikosti modela. Kremo iz pudinga Galeta lahko nadomestimo z navadnim pudingom. V 2,5 dl mleka vkuhamo 1 vanilin puding in ga nato ohladimo.

Piškote lahko izpustimo in namesto njih spečemo pravi biskvit. Ko imamo spečen biskvit, je potek priprave tiramisuja enak, le da za eno plast piškotov uporabimo polovico biskvita, ki ga prav tako namočimo s kavo.

Za pripravo biskvita za tiramisu potrebujemo: 5 žlic moke, 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 3 žlice vode, pol pecilnega praška, 1 žlico grenkega kakava.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da celotna masa nekoliko naraste, in dodamo 3 žlice mlačne vode. Moko, pecilni prašek ter kakav zmešamo skupaj. K beljakom postopoma vmešavamo rumenjakovo zmes in nato mešanico moke. Večji pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo testo. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 do 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 11. julij 2015 / 10:02

Angel pozabe v dunajskem Burgtheatru

Roman koroške Slovenke Maje Haderlap Angel pozabe, napisan v nemščini in preveden v slovenščino, je že doživel dramatizacijo v ljubljanski Drami. Osmega septembra pa bo dramatizirana vsebi...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 11. junij 2010 / 07:00

Metal Fest v Kranju

V soboto, 12. junija, bo kranjski kulturni bazen od 20. ure dalje gostil Metal fest. Nastopili bodo Smargroth (black metal), Bleeding Fist (black/thrash metal), Penitenziagite

Kultura / petek, 11. junij 2010 / 07:00

Jutri bo Loka O´glasbena

V okviru letošnje O´glasbene Loke se bo na ulicah Škofje Loke v različnih glasbenih sestavih in solističnih točkah predstavilo okrog dvesto učencev domače glasbene šole.

GG Plus / petek, 11. junij 2010 / 07:00

Kronika tedna

Z nožem nad profesorja Ljubljansko sodišče je na štiri leta zapora obsodilo 25-letnega Kranjčana Predraga Mitrovića. Študent dramske igre je 25. novembra lani v preddv...

Gospodarstvo / petek, 11. junij 2010 / 07:00

Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike

Loka pri Mengšu - Društvo kmetijske tehnike Slovenije bo v sodelovanju z oddelkom za kmetijsko tehniko pri Kmetijskem inštitutu Slovenije in Centrom za razvoj kmetijstva in podež...

Šport / petek, 11. junij 2010 / 07:00

Nogometna vročica tudi na Gorenjskem

Od danes do 11. julija bo večina ljubiteljev športa spremljala obračune na svetovnem nogometnem prvenstvu, tudi na Gorenjskem bomo stiskali pesti zlasti za naše nogometaše.