Italijanska klasika

Tiramisu je klasična italijanska sladica, narejena iz posebno dobre kreme z dodatkom kave. Če pogledamo samo spisek sestavin, vidimo, da mora biti zagotovo dobra.

Za pripravo tiramisuja potrebujemo: okrog 0,5 kg baby piškotov, 2 dl prave grenke kave, 3 žlice ruma, 15 dag sladkorja, 500 g mascarpone sira, 5 dl smetane, 2,5 dl mleka, 1 zavitek pudinga Galeta, kakav za posip.

Mleko in puding Galeta stepemo, da dobimo gosto kremo. Skupaj zmešamo sir mascarpone, sladkor in pripravljen puding. Smetano stepemo in jo dodamo masi iz mascarponeja. Dobro premešamo, tako da krema postane homogena. Skuhamo 2 dl prave grenke kave (približno 4 žličke kave na 2,5 dl vode) in ji prilijemo rum. Vanjo pomočimo polovico piškotov, ki jih enega poleg drugega polagamo v model, v katerem bomo pripravili tiramisu. Po piškotih razporedimo polovico pripravljene kreme ter jo prekrijemo s preostalimi piškoti, ki smo jih namočili v kavi. S preostalo kremo premažemo namočene piškote, gladko poravnamo kremo in po vrhu posujemo s kakavom. Priporočljivo je, da tiramisu počiva na hladnem vsaj dve uri, saj se okusi prepojijo in tiramisu postane bolj kompakten.

Nasvet: Če bodo tiramisu jedli otroci, kavo nadomestimo z brezkofeinsko ali s kakavom in izpustimo rum. Količina piškotov je odvisna od velikosti modela. Kremo iz pudinga Galeta lahko nadomestimo z navadnim pudingom. V 2,5 dl mleka vkuhamo 1 vanilin puding in ga nato ohladimo.

Piškote lahko izpustimo in namesto njih spečemo pravi biskvit. Ko imamo spečen biskvit, je potek priprave tiramisuja enak, le da za eno plast piškotov uporabimo polovico biskvita, ki ga prav tako namočimo s kavo.

Za pripravo biskvita za tiramisu potrebujemo: 5 žlic moke, 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 3 žlice vode, pol pecilnega praška, 1 žlico grenkega kakava.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da celotna masa nekoliko naraste, in dodamo 3 žlice mlačne vode. Moko, pecilni prašek ter kakav zmešamo skupaj. K beljakom postopoma vmešavamo rumenjakovo zmes in nato mešanico moke. Večji pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo testo. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 do 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 9. maj 2007 / 07:00

Ljubezen naša vsakdanja (1)

"Občutek, da nisi ljubljen, je najhujši občutek na svetu." (mati Tereza)

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 17. oktober 2019 / 16:09

Loški umetniki gostujejo v Belgiji

Petnajst članov Združenja umetnikov Škofja Loka razstavlja v belgijskem Maasmechelenu.

Gorenjska / četrtek, 17. oktober 2019 / 16:02

Topel dom naj bo tudi varen

Čeprav so temperature zunaj še vedno prijetne in nas sonce še dodatno pogreje, se je kurilna sezona v večini domov že začela in jih dodatno ogrevamo vsaj v svežih jutrih in hladnih večerih...

Kranj / četrtek, 17. oktober 2019 / 15:59

Ubrana pesem zvonov

Z blagoslovom in dvigom štirih novih zvonov v zvonik cerkve svetega Jožefa na Hujah je bila končana obnova zvonov in zvonjenja v petih cerkvah kranjske župnije.

Rekreacija / četrtek, 17. oktober 2019 / 15:58

Kaj početi čez zimo

Lepo vreme v zadnjih dneh nam ponujam še zadnje užitke s kolesom, a prvo daljše deževje bo tudi najbolj zagnane kolesarje pripravilo do tega, da cestno kolo za nekaj mesecev postavijo v kot. Z gors...

Preddvor / četrtek, 17. oktober 2019 / 15:55

Pisma o ljubezni do materinščine

Preddvor – V nedeljo, 20. oktobra, bo v Kulturnem domu v Preddvoru ob 16. uri podelitev priznanj v okviru osmega natečaja Po sledeh Josipine Turnograjske – natečaj za najboljše ljubezensko pismo me...