Piščančji paprikaš

Paprikaš je že dolgo po­znana jed, zato ni čudno, da obstaja mnogo različic receptov. Meni je najljubši v kombinaciji z valovitimi rezanci. Kateri vam najbolj tekne, pa precenite sami.

Za pripravo piščančjega paprikaša s testeninami potrebujemo (za 4 osebe): 600 g piščančjega fileja, 2 čebuli, 2 žlici moke, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 dl paradižnikove mezge, 1,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja, 500 g valovitih rezancev.

Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. V globoki ponvi ali drugi primerni posodi segrejemo dve žlici olja in dodamo čebulo ter jo osolimo. Na nižji temperaturi jo pražimo približno 15 minut, da se lepo razpusti. Piščančji file operemo in ga narežemo na kocke ter osolimo. Povaljamo ga v moki in dodamo k prepraženi čebuli. Meso na rahlo popečemo, da dobi barvo. Posujemo z mleto rdečo papriko, dodamo paradižnikov koncentrat, ščep popra in paradižnikovo mezgo. Pomešamo ter zalijemo z vodo, da skoraj prekrije meso. Vse skupaj kuhamo še 15 minut. Nazadnje dodamo še smetano za kuhanje ter kislo smetano. Rezance skuhamo po navodilih iz embalaže ter jih odcejene dodamo k paprikašu. Dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da rezanci vpijejo omako in se sestavine dobro premešajo.

Nasvet: Jed bo še polnejšega okusa, če dodamo še nekaj začimb, kot sta na primer lovorjev list in peteršilj. Kot na vseh testeninah, se tudi na teh prileže nariban sir ali parmezan.

Za pripravo klasičnega paprikaša potrebujemo: 1 kg piščančjega mesa s kožo in kostmi, 2 čebuli, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko (lahko tudi 2 papriki iste vrste), 2 paradižnika, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 2 dl smetane za kuhanje, sol, poper, lovorjev list, 1 liter jušne osnove (ali v 1 l vode raztopljeni 2 jušni kocki), 2 žlici moke.

Čebulo operemo in jo sesek­ljamo. Popražimo jo na žlici olja in dodamo manjše kose piščančjega mesa, ki ga predhodno osolimo. Popečemo ga z vseh strani. Papriki očistimo semen in ju narežemo na manjše kose, prav tako paradižnik. Narezano zelenjavo stresemo k piščančjemu mesu ter primešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorjev list, ščepec popra in dve žlici moke. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Paprikaš kuhamo 40 minut. Nazadnje prilijemo smetano za kuhanje in še malo pokuhamo.

Nasvet: Tudi ta paprikaš najbolj tekne k testeninam. Lahko uporabimo tudi druge priloge, kot je na primer krompir, ali pa jemo samega s kosom kruha.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 2. avgust 2009 / 07:00

Jeseni protest iz obupa

V Sindikatu kmetov Slovenije so zaradi kritičnih razmer v kmetijstvu začeli priprave na jesenski "protest iz obupa", v kratkem pa bo začela delovati tudi skupina za izhod iz krize.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 17. september 2021 / 18:07

Prostovoljstvo jo izpolnjuje

»Prostovoljnega dela nikoli nisem dojemala kot delo. Delovala sem iz sebe, delo z ljudmi me izpolnjuje,« pravi nagrajena prostovoljka Kristina Stražišar z Jesenic. Že več let je aktivna v ljubljanskem...

Naklo / petek, 17. september 2021 / 18:05

Literarni večer na Pirčevih dnevih

Podbrezje – V Kulturnem domu v Podbrezjah bodo jutri, 18. septembra, ob 18. uri tradicionalni Pirčevi dnevi v organizaciji Kulturnega društva Tabor Podbrezje. Dogodek so zasnovali nekoliko v znamen...

Rekreacija / petek, 17. september 2021 / 18:04

Za konec Tek po ulicah Tržiča

Tržič – S 14. Tekom po ulicah Tržiča se bo jutri zaključila letošnja tekaška serija Gorenjska, moj planet. Start teka, ki bo štel tudi za državno prvenstvo Policije, bo ob 11.30. Moški bodo tekli n...

Škofja Loka / petek, 17. september 2021 / 18:03

Kapucinski most bo osvetljen v rdeče

Škofja Loka – V Sloveniji bomo jutri, 18. septembra, pod okriljem Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije tudi letos obeležili dan krvnih bolezni. V Ljubljani bosta na izteku Čopove ulice na...

Domžale / petek, 17. september 2021 / 14:54

Konec tedna cepljenje na več lokacijah

Ta konec tedna bo cepljenje brez naročanja potekalo tudi na Jesenicah, v Kamniku in Domžalah.