Piščančji paprikaš

Paprikaš je že dolgo po­znana jed, zato ni čudno, da obstaja mnogo različic receptov. Meni je najljubši v kombinaciji z valovitimi rezanci. Kateri vam najbolj tekne, pa precenite sami.

Za pripravo piščančjega paprikaša s testeninami potrebujemo (za 4 osebe): 600 g piščančjega fileja, 2 čebuli, 2 žlici moke, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 dl paradižnikove mezge, 1,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja, 500 g valovitih rezancev.

Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. V globoki ponvi ali drugi primerni posodi segrejemo dve žlici olja in dodamo čebulo ter jo osolimo. Na nižji temperaturi jo pražimo približno 15 minut, da se lepo razpusti. Piščančji file operemo in ga narežemo na kocke ter osolimo. Povaljamo ga v moki in dodamo k prepraženi čebuli. Meso na rahlo popečemo, da dobi barvo. Posujemo z mleto rdečo papriko, dodamo paradižnikov koncentrat, ščep popra in paradižnikovo mezgo. Pomešamo ter zalijemo z vodo, da skoraj prekrije meso. Vse skupaj kuhamo še 15 minut. Nazadnje dodamo še smetano za kuhanje ter kislo smetano. Rezance skuhamo po navodilih iz embalaže ter jih odcejene dodamo k paprikašu. Dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da rezanci vpijejo omako in se sestavine dobro premešajo.

Nasvet: Jed bo še polnejšega okusa, če dodamo še nekaj začimb, kot sta na primer lovorjev list in peteršilj. Kot na vseh testeninah, se tudi na teh prileže nariban sir ali parmezan.

Za pripravo klasičnega paprikaša potrebujemo: 1 kg piščančjega mesa s kožo in kostmi, 2 čebuli, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko (lahko tudi 2 papriki iste vrste), 2 paradižnika, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 2 dl smetane za kuhanje, sol, poper, lovorjev list, 1 liter jušne osnove (ali v 1 l vode raztopljeni 2 jušni kocki), 2 žlici moke.

Čebulo operemo in jo sesek­ljamo. Popražimo jo na žlici olja in dodamo manjše kose piščančjega mesa, ki ga predhodno osolimo. Popečemo ga z vseh strani. Papriki očistimo semen in ju narežemo na manjše kose, prav tako paradižnik. Narezano zelenjavo stresemo k piščančjemu mesu ter primešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorjev list, ščepec popra in dve žlici moke. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Paprikaš kuhamo 40 minut. Nazadnje prilijemo smetano za kuhanje in še malo pokuhamo.

Nasvet: Tudi ta paprikaš najbolj tekne k testeninam. Lahko uporabimo tudi druge priloge, kot je na primer krompir, ali pa jemo samega s kosom kruha.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 12. marec 2019 / 15:12

Alkohol je droga

Preventivna akcija 40 dni brez alkohola, ki poteka od 6. marca do 20. aprila, poziva k odgovornemu odnosu in opozarja na škodljive posledice alkohola. Koliko ga Slovenci popijemo, ob...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Kriminal

Cariniki našli veliko količino viagre Brnik - Slovenski cariniki so v prtljagi potnika, ki je iz Bangkoka priletel na brniško letališče, našli štiri š...

Kronika / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Nesreče

V križišču izsilil prednost Škofja Loka - V soboto zvečer se je na regionalni cesti Škofja Loka-Godešič pripetila huda prometna nesreča, v kateri sta...

Tržič / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Tržiška knjižnica bo lepša

Tržič - Po obnovi strehe na stavbi Balos 4, kjer imajo prostore Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, Radio Gorenc in društva, letos urejajo fasado. Okrog 103 tisoč evrov vredno naložb...

Kranj / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Brezplačno morje bi kar izsilili

Na Rdečem križu zaradi vse večjih socialnih stisk opažajo za petino večje povpraševanje po brezplačnih letovanjih. Na centrih za socialno delo se soočajo s pritiski staršev, ki skušajo za otroke izsil...

Kranjska Gora / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Vid Černe postal častni občan

Ob občinskem prazniku nagrade Andreju Špornu, Agrarni skupnosti Dovje-Mojstrana in Vidu Černetu.