Piščančji paprikaš

Paprikaš je že dolgo po­znana jed, zato ni čudno, da obstaja mnogo različic receptov. Meni je najljubši v kombinaciji z valovitimi rezanci. Kateri vam najbolj tekne, pa precenite sami.

Za pripravo piščančjega paprikaša s testeninami potrebujemo (za 4 osebe): 600 g piščančjega fileja, 2 čebuli, 2 žlici moke, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 dl paradižnikove mezge, 1,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja, 500 g valovitih rezancev.

Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. V globoki ponvi ali drugi primerni posodi segrejemo dve žlici olja in dodamo čebulo ter jo osolimo. Na nižji temperaturi jo pražimo približno 15 minut, da se lepo razpusti. Piščančji file operemo in ga narežemo na kocke ter osolimo. Povaljamo ga v moki in dodamo k prepraženi čebuli. Meso na rahlo popečemo, da dobi barvo. Posujemo z mleto rdečo papriko, dodamo paradižnikov koncentrat, ščep popra in paradižnikovo mezgo. Pomešamo ter zalijemo z vodo, da skoraj prekrije meso. Vse skupaj kuhamo še 15 minut. Nazadnje dodamo še smetano za kuhanje ter kislo smetano. Rezance skuhamo po navodilih iz embalaže ter jih odcejene dodamo k paprikašu. Dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da rezanci vpijejo omako in se sestavine dobro premešajo.

Nasvet: Jed bo še polnejšega okusa, če dodamo še nekaj začimb, kot sta na primer lovorjev list in peteršilj. Kot na vseh testeninah, se tudi na teh prileže nariban sir ali parmezan.

Za pripravo klasičnega paprikaša potrebujemo: 1 kg piščančjega mesa s kožo in kostmi, 2 čebuli, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko (lahko tudi 2 papriki iste vrste), 2 paradižnika, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 2 dl smetane za kuhanje, sol, poper, lovorjev list, 1 liter jušne osnove (ali v 1 l vode raztopljeni 2 jušni kocki), 2 žlici moke.

Čebulo operemo in jo sesek­ljamo. Popražimo jo na žlici olja in dodamo manjše kose piščančjega mesa, ki ga predhodno osolimo. Popečemo ga z vseh strani. Papriki očistimo semen in ju narežemo na manjše kose, prav tako paradižnik. Narezano zelenjavo stresemo k piščančjemu mesu ter primešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorjev list, ščepec popra in dve žlici moke. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Paprikaš kuhamo 40 minut. Nazadnje prilijemo smetano za kuhanje in še malo pokuhamo.

Nasvet: Tudi ta paprikaš najbolj tekne k testeninam. Lahko uporabimo tudi druge priloge, kot je na primer krompir, ali pa jemo samega s kosom kruha.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 6. maj 2015 / 13:24

Oblak kraljeval v kraljevi disciplini

Na nedeljski tekmi v ročni košnji za Pokal Gorenjske na Jami je v Kraljevi disciplini zmagal domačin Tomaž Oblak.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Anketa: Težko do zaposlitve

Tudi v Bohinju so se po številnih stečajih podjetij in težavami s hoteli začeli soočati z vse večjo brezposelnostjo. Pri občini se zato trudijo ustvariti pogoje, da bi se brezposelni čim prej znova vk...

Nasveti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Blešči, blešči se bršljan

Če smo se zadnjič v glavnem poljubljali pod belo omelo, bomo s poljubljanjem na hitro končali in se lotili "zastrupljanja". Ma, ne no ... Seveda ne, do slednjega bi prišlo le, če bi si bršljana, omeli...

Zanimivosti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Devetdesetletniki se ne dajo

Preddvorski župan Miran Zadnikar je na že tradicionalnem decembrskem sprejemu gostil občane, stare 90 let in več.

Prosti čas / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Gandolf, škrati in vilinke

Stara roba - nova raba, Hobit je obiskal Kranj, golf gre za določen čas v Železnike, skupina Elektro Gorenjska pa je tudi letos sredstva, predvidena za poslovna darila, namenila v dobrodelne namene.

Prosti čas / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Glasovi trije asi

70-60-70 niso mere kakega slokega kolesarja, ampak leta treh Glasovih kolesarjev, ki so letos praznovali okroglo obletnico.