
Praznični dan žena brez kuhalnice in predpasnika
Tudi letos so na Dovjem pripravili tradicionalni praznični pasulj ob dnevu žena. Že več kot trideset let domači fantje skrbijo za to, da vsaj na ta dan ženam, materam in dekletom, če nočejo, ni treba za štedilnik ... pa tudi fantom ne.
Dovje – Tradicijo, ki so jo fantje iz sekcije za ljudske običaje pri Kulturno-umetniškem društvu Jaka Rabič začeli pred več kot tridesetimi leti, zdaj nadaljuje Franci Koražija iz hiše Pr' Katr, ki se še spomni, kako je bil kot 17-letni fant prvič zraven, ko so osmega marca sredi vasi kuhali pasulj. Zdelo se mu je prav, da tradicija ostane, pasulj pa tudi, pravi.
Očitno se z njim strinjajo številni domačini, ki so tudi letos v nedeljo še pred poldnevom začeli prihajati do Katre. Nekateri so prišli s svojimi posodami, v katere jim je Aleš Polajnar, glavni pri kotlu, nalil pasulj in zraven klobaso, Francijeva hči Klavdija pa je dodala kruh v papirnati vrečki. Vse skupaj za okroglih pet evrov. Po dve, tri, štiri porcije so naročili, zadovoljni, da bodo čudovit sončen dan lahko izkoristili za sprostitev, ker ne bo treba za štedilnik. Spet drugi so se odločili, da bodo pasulj tudi pojedli kar tam, zgoraj v gostilni, tako tudi s pomivanjem ni bilo nobenega dela.
Kot pravi Klavdija Koražija, po pasulj vsako leto pridejo predvsem domačini z Dovjega in Mojstrane, kjer so letos sicer na kmetiji odprtih vrat Pr' Železnk tudi sami pripravili osmo marčevski pasulj. Žensk je bilo približno toliko kot moških, vsi pa so bili zadovoljni z vonjem po okusni enolončnici, ki se je širil iz lope pod gostilno, pa z dejstvom, da lepega dne ne bo treba preživeti v kuhinji.