Tržne cene ovčjega mesa
Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativni trg upošteva rejce z več kot tristo ovcami za rejo težkih jagnjet in klavnice, ki zakoljejo na leto več kot šeststo ovc. Poglejmo, kakšne so bile cene klavnih trupov oz. polovic v petem letošnjem tednu, to je med 26. januarjem in 1. februarjem, ko je bilo zaklanih 67 jagnjet! (glej sliko)
Poglejmo še primerjavo z lani! Cena jagnjet, starih do enega leta in z maso trupov od 13 do 22 kilogramov, je bila v Sloveniji v lanskem petem tednu 440 evrov za 100 kilogramov. Cena je bila torej letos za dobrih 26 odstotkov višja kot lani. In kaj kaže primerjava s cenami v Evropski uniji? Povprečna cena klavnih polovic lahkih jagnjet (do 22 kilogramov) je bila v četrtem letošnjem tednu (med 19. in 25. januarjem) v Sloveniji 569,84 evra za 100 kilogramov, v Evropski uniji pa povprečno 636,11 evra. V Italiji je bila cena 570,26 evra, na Madžarskem 570,01 evra, v Španiji 806,78 evra, na Hrvaškem 461,57 evra, v Grčiji 494,36 evra, v Bolgariji 723,13 evra, na Portugalskem 518 evrov – in tako dalje.