Buhteljni namesto krofov

Bliža se pust – lačnih ust. Tradicionalno za pusta cvremo krofe. Njim podobno pecivo so buhteljni. Glavna razlika je v tem, da buhteljne spečemo v pečici in se tako izognemo cvrtju. Pri buhteljnih je prav tako manjša verjetnost, da se nam ponesrečijo, saj za lepe krofe potrebujemo že nekaj prakse.

Za pripravo buhteljnov potrebujemo: 1 kg moke, 5,5 dl mleka, 1 jajce, limonino lupinico, 1 vanilin sladkor, 1 sveži kvas, 3 žlice sladkorja, 1,5 žličke soli, 1 dl olja, 50 g masla, marmelado, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v manjšo posodico, mu primešamo eno žličko moke in eno žličko sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo 10 minut, da vzhaja. Moko pretresemo v večjo skledo ter jo potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, naribano limonino lupinico. Po robu posode potresemo sol. Na sredini moke naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce in narežemo mehko maslo. Okrog jamice polijemo olje. Vzhajan kvas zlijemo na sredino jamice ter dolijemo preostalo toplo mleko. Vse sestavine dobro zgnetemo v testo. Testo naj počiva na toplem približno 30 minut oziroma dokler ne naraste na dvojno količino. Pripravljeno vzhajano testo razdelimo na 20 enako velikih kroglic. Vsako kroglico razvaljamo v krog, ki naj ima približno 10 cm premera in 1 cm debeline. Na vsak krog damo žlico marmelade in zapognemo vogale testa ter oblikujemo lepo žogico. Buhteljne polagamo na pekač. Pustimo jih vzhajati še 30 minut. Med tem časom ogrejemo pečico na 180 °C. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih 40 minut. Po potrebi jih med peko pokrijemo, da se ne zapečejo preveč. Ko se ohladijo (če nam seveda zdržijo toliko časa in jih prej že ne pojemo), jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Za nadev uporabimo poljubno marmelado. Pomembno je, da je dovolj čvrsta, saj nam tako med peko ne uide iz buhteljnov. Uporabimo lahko tudi čokoladni namaz ali kakšen drug gost nadev, kot sta na primer skutin ali orehov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 13. marec 2018 / 10:51

Enakovreden boj z Olimpijo

Nogometaši Triglava so doma izgubili z vodilno Olimpijo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

V Domu kulture novo razstavišče

Kamnik - V Domu kulture Kamnik, ki ga od leta 2002 tehnično in programsko upravlja Kulturno društvo Priden možic in je v zadnjih letih postal pravo kulturno središče o...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Izlet namesto paketa živil

Škofja Loka - Zadnja leta je najbolj iskana pomoč hrana. Mnogim, ki jim je edini prihodek socialna pomoč države, po plačilu položnic za stanovanje, elektriko, komunalo...

Lukovica / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Veseli nove infrastrukture

Rafolče - V krajevni skupnosti Rafolče v občini Lukovica je bilo v nedeljo zelo veselo, saj so krajani s prireditvijo slovesno zaključili večletna dela pri prenovi in...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Uspehi loških gimnazijcev

Škofja Loka - Škofjeloški gimnazijci so na različnih tekmovanjih spet osvojili vrsto priznanj. Največji podvig je uspel Janu Kogoju, maturantu, ki se je z najbo...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Anketa: Ime letališča ne moti

Vlada je prejšnji teden sklenila, da se bo brniško letališče po novem imenovalo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Nekateri novo poimenovanje podpirajo, drugi ne. Kaj pa domačini na Zgornjem Brniku?