Buhteljni namesto krofov

Bliža se pust – lačnih ust. Tradicionalno za pusta cvremo krofe. Njim podobno pecivo so buhteljni. Glavna razlika je v tem, da buhteljne spečemo v pečici in se tako izognemo cvrtju. Pri buhteljnih je prav tako manjša verjetnost, da se nam ponesrečijo, saj za lepe krofe potrebujemo že nekaj prakse.

Za pripravo buhteljnov potrebujemo: 1 kg moke, 5,5 dl mleka, 1 jajce, limonino lupinico, 1 vanilin sladkor, 1 sveži kvas, 3 žlice sladkorja, 1,5 žličke soli, 1 dl olja, 50 g masla, marmelado, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v manjšo posodico, mu primešamo eno žličko moke in eno žličko sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo 10 minut, da vzhaja. Moko pretresemo v večjo skledo ter jo potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, naribano limonino lupinico. Po robu posode potresemo sol. Na sredini moke naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce in narežemo mehko maslo. Okrog jamice polijemo olje. Vzhajan kvas zlijemo na sredino jamice ter dolijemo preostalo toplo mleko. Vse sestavine dobro zgnetemo v testo. Testo naj počiva na toplem približno 30 minut oziroma dokler ne naraste na dvojno količino. Pripravljeno vzhajano testo razdelimo na 20 enako velikih kroglic. Vsako kroglico razvaljamo v krog, ki naj ima približno 10 cm premera in 1 cm debeline. Na vsak krog damo žlico marmelade in zapognemo vogale testa ter oblikujemo lepo žogico. Buhteljne polagamo na pekač. Pustimo jih vzhajati še 30 minut. Med tem časom ogrejemo pečico na 180 °C. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih 40 minut. Po potrebi jih med peko pokrijemo, da se ne zapečejo preveč. Ko se ohladijo (če nam seveda zdržijo toliko časa in jih prej že ne pojemo), jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Za nadev uporabimo poljubno marmelado. Pomembno je, da je dovolj čvrsta, saj nam tako med peko ne uide iz buhteljnov. Uporabimo lahko tudi čokoladni namaz ali kakšen drug gost nadev, kot sta na primer skutin ali orehov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Postati želi psihiatrinja

Nika Kotnik je zlata maturantka, bodoča študentka medicine in tabornica. V prostem času veliko bere, rada potuje in izdeluje nakit.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 14:05

O poravnavi bo še razmislil

S poravnavo, če bo ta uspela, naj bi Pavel Rupar v tržiško občinsko blagajno vrnil 57 tisoč evrov in pol. Rupar odgovarja: »Spravili so se name, zahtevki so nemogoči.«

Gorenjska / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:56

Cepljenje proti gripi

Za gripo vsako leto zboli približno deset odstotkov prebivalcev. Slovenija je po precepljenosti proti gripi na repu Evropske unije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:11

Prevzem Alpetourja že uspel

Direktorica Alpetourja Potovalne agencije Ivanka Zupančič Gaber ocenjuje, da prevzemna ponudba Arrive zagotavlja nadaljnji razvoj kranjske družbe. Znižan prag uspešnosti (75 odstotkov) je že dosežen.

Kranjska Gora / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:06

Vid Černe izdal šesto knjigo

Tudi nova knjiga častnega občana Kranjske Gore Vida Černeta je posvečena njegovim domačim krajem. Tokrat je pisal tudi o težkih časih druge svetovne vojne.

Kamnik / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:05

Lažji dostop do Vetrnic

Jami Mala in Velika Vetrnica na Veliki planini sta odslej še dostopnejši obiskovalcem.