Buhteljni namesto krofov

Bliža se pust – lačnih ust. Tradicionalno za pusta cvremo krofe. Njim podobno pecivo so buhteljni. Glavna razlika je v tem, da buhteljne spečemo v pečici in se tako izognemo cvrtju. Pri buhteljnih je prav tako manjša verjetnost, da se nam ponesrečijo, saj za lepe krofe potrebujemo že nekaj prakse.

Za pripravo buhteljnov potrebujemo: 1 kg moke, 5,5 dl mleka, 1 jajce, limonino lupinico, 1 vanilin sladkor, 1 sveži kvas, 3 žlice sladkorja, 1,5 žličke soli, 1 dl olja, 50 g masla, marmelado, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v manjšo posodico, mu primešamo eno žličko moke in eno žličko sladkorja. Zalijemo z decilitrom toplega mleka in pustimo 10 minut, da vzhaja. Moko pretresemo v večjo skledo ter jo potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, naribano limonino lupinico. Po robu posode potresemo sol. Na sredini moke naredimo jamico, vanjo vbijemo jajce in narežemo mehko maslo. Okrog jamice polijemo olje. Vzhajan kvas zlijemo na sredino jamice ter dolijemo preostalo toplo mleko. Vse sestavine dobro zgnetemo v testo. Testo naj počiva na toplem približno 30 minut oziroma dokler ne naraste na dvojno količino. Pripravljeno vzhajano testo razdelimo na 20 enako velikih kroglic. Vsako kroglico razvaljamo v krog, ki naj ima približno 10 cm premera in 1 cm debeline. Na vsak krog damo žlico marmelade in zapognemo vogale testa ter oblikujemo lepo žogico. Buhteljne polagamo na pekač. Pustimo jih vzhajati še 30 minut. Med tem časom ogrejemo pečico na 180 °C. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih 40 minut. Po potrebi jih med peko pokrijemo, da se ne zapečejo preveč. Ko se ohladijo (če nam seveda zdržijo toliko časa in jih prej že ne pojemo), jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Za nadev uporabimo poljubno marmelado. Pomembno je, da je dovolj čvrsta, saj nam tako med peko ne uide iz buhteljnov. Uporabimo lahko tudi čokoladni namaz ali kakšen drug gost nadev, kot sta na primer skutin ali orehov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Izvolili novega predsednika ZKDJ

Joža Varla je zamenjal Andrej Černe.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 8. november 2014 / 15:57

Na cestah bo policistov na pretek

Kranj – Pred nami je martinov vikend, ko bodo po vsej državi potekala organizirana praznovanja, zato policija vnovič opozarja, da ne sedite za volan, če uživate alkohol, vozi naj, kdor ni pil, ali...

Škofja Loka / sobota, 8. november 2014 / 15:46

Vloge oškodovancev zbirajo do srede

Škofja Loka – V Občini Škofja Loka od 4. novembra zbirajo vloge oškodovancev, ki so utrpeli škodo na stvareh (kmetijskih zemljiščih, objektih in infrastrukturi) zaradi posledic poplav med 21. in 24...

Gospodarstvo / sobota, 8. november 2014 / 15:45

Triglav namerava prevzeti pokojninsko družbo

Kranj – Zavarovalnica Triglav je obvestila javnost, da namerava dati ponudbo za odkup vseh 32.355 delnic Skupne pokojninske družbe. Zavarovalnica že ima v lasti 9752 delnic družbe, kar ji zagotavlj...

Gospodarstvo / sobota, 8. november 2014 / 15:44

Podjetniško usposabljanje za brezposelne

Kranj – Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta pred nedavnim izvedla natečaj Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno...

GG Plus / sobota, 8. november 2014 / 15:36

Naša nad-vlada

Pa jo imamo – še eno vlado. Novo evropsko komisijo, ki jo od 1. novembra vodi Jean-Claude Juncker, slovenske barve pa v njej zastopa Violeta Bulc. Imamo torej Slovenci dve vladi? Katera je...