Foto: Tina Dokl

Po novem šteje vsako delo

S 1. februarjem so v veljavo stopile spremembe na področju začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.

Ena ključnih novosti, ki jih prinašajo spremembe na področju študentskega dela, je ta, da bodo dijaki in študenti, v zameno za plačevanje prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, upravičeni do pravic iz tega naslova. Po vzoru minimalne plače pa so določili tudi minimalno urno postavko v višini 4,5 evra bruto oziroma 3,8 evra neto.

Nova ureditev študentskega dela je nastala po načelu "vsako delo šteje". Študentsko delo bo tudi v prihodnje potekalo preko študentskih servisov na podlagi napotnice. Od zneska na napotnici se bodo plačevali prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje dijaka oziroma študenta v višini 15,5 odstotka. Na znesek na napotnici pa bodo delodajalci plačali prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 8,85 odstotka, prispevek za zdravstveno zavarovanje v višini 6,36 odstotka, prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni v višini 0,53 odstotka, koncesijsko dajatev v višini 16 odstotkov (po 1. januarju 2016 9,59 odstotka) in dodatno koncesijsko dajatev v višini dva odstotka. Sredstva iz koncesijske dajatve se bodo tudi v prihodnje namenjala za štipendije, delovanje Študentske organizacije Slovenije in stroške organizacij za posredovanje.

Vključitev študentskega dela v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter zdravstvenega zavarovanja prinaša socialno in ekonomsko varnost vsem, ki to delo opravljajo, hkrati pa primerljivejše obremenitve vseh oblik dela. Posredno pa se pri tem zasleduje tudi načeli medgeneracijske solidarnosti in socialne države, so poudarili pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Študentsko delo bo po novem štelo tudi med priznane delovne izkušnje, so ob tem še dodali v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). "To bo dijakom in študentom olajšalo iskanje prve zaposlitve in prehod na trg dela po diplomi," so prepričani v ŠOS. Ob tem pa dodajajo, da se sistem priznavanja delovnih izkušenj šele vzpostavlja, se je pa vlada k temu zavezala s sporazumom s ŠOS.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 14. december 2007 / 07:00

Draksler in Krajnik spet na volitve

Dušan Krajnik in Igor Draksler se bosta na ponovnih volitvah v nedeljo že tretjič potegovala za županski položaj, in sicer na Godešiču, v Gostečah in pri Sv. Lenartu, kjer je po odločitvi upravnega so...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...