Lani (začasno) zaprli 59 gostinskih objektov
Kranj – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je od lanskega 1. januarja dalje pristojna za nadzor nad varnostjo in kakovostjo živil oz. hrane v gostinski dejavnosti, je na svoji spletni strani objavila seznam lani pregledanih gostinskih objektov, pri tem pa jih je glede na izpolnjevanje zahtev živilske zakonodaje uvrstila v pet skupin. V prvi je 813 objektov (od 1384 pregledanih), pri katerih ni ugotovila neskladja z zahtevami zakonodaje. V drugi skupini je 225 objektov z manjšimi neskladji (nekatera med njimi že predstavljajo prekršek), v tretji skupini 40 objektov z neskladji, ki so prekršek, v četrti skupini 247 objektov z večjimi neskladji in v peti skupini 59 objektov, ki so jih (začasno) zaprli oz. so jim prepovedali opravljanje dejavnosti ali posameznih postopkov. Med temi jih je tudi štirinajst s širšega gorenjskega območja.
Inšpektorji oz. uradni veterinarji so pri nadzoru kot najpogostejše pomanjkljivosti ugotovili neustrezno higieno v objektih (v prostorih ter pri opremi, napravah in ostalih pripomočkih za rokovanje z živili), neskladje pri sledljivosti dobavljenih živil, nedosledno in neustrezno izvajanje notranje kontrole in vodenje evidenc ter neustrezno usposobljenost zaposlenih, ki delajo z živili.