Nekaj za na žlico
Dandanes je vse več oseb, ki so alergične na nekatere snovi ali pa se izogibajo določenim vrstam živil, kot so na primer meso, jajca, mleko, moka. Ker so ti ljudje zelo omejeni pri izbiri hrane in obroka, sta današnja dva recepta brez alergenov. Tisi, ki ste brez alergij, pa lahko jedi še dodatno obogatite.
Za pripravo juhe iz kislega zelja s krompirjem potrebujemo: 0,5 kg krompirja, 0,5 kg kislega zelja, sol, 1,5 l vode.
Krompir olupimo, dobro operemo in narežemo na kose. Kuhamo ga do mehkega v osoljeni vodi (1,5 l). Kislo zelje splaknemo pod tekočo vodo in ga stresemo v posodo. Zalijemo s tolikšno količino vode, da je v celoti pokrito. Kislo zelje kuhamo 20 minut. Kuhan krompir skupaj z vodo, v kateri se je kuhal, zmečkamo s pasirko za pire krompir. Po potrebi dodamo še osoljeno vodo ali jušno osnovo.
Nasvet: Juha bo še odličnejša, če krompir skuhamo kar v jušni osnovi. Da jed okrepimo, ji na koncu vmešamo še pripravljene ocvirke. Marsikdo bi še dodal, da kislega zelja ni brez prave domače klobase ali pečenice ter rezine svežega kruha.
Za pripravo brokolijeve juhe potrebujemo: 1 kg brokolija, 1 l jušne osnove, ščep soli, 1 čebulo, 1 žlico olivnega olja.
Čebulo olupimo in jo sesekljamo. Brokoli operemo pod tekočo vodo in ga narežemo na manjše cvetove, steblo pa na manjše koščke. Čebulo prepražimo na žlici olivnega olja in jo osolimo. Dodamo brokoli in vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 20 minut oziroma toliko časa, dokler brokoli ni kuhan. Na koncu vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom in postrežemo.
Nasvet: Če nimamo alergije na laktozo, v juho na koncu vmešamo še 1 dl smetane ali mleka.
Juho še dodatno popestrimo s popečenimi kruhovimi kockami. Za pripravo le-teh potrebujemo: 4 rezine tolsta in 1 žlico masla.
Tolst narežemo na pol centimetra velike kocke. V ponvi raztopimo žlico masla ter dodamo kruhove kocke. Pečemo jih minuto ali dve, le toliko, da se lepo zapečejo.