Peka kruha II

Naš vsakdanji kruh lahko z nekaj triki popestrimo. Doma pojemo največ navadnega belega kruha, kot sem opisal v predhodni številki. Še bolj navaden je kruh brez dodatka krompirja, vendar se rahlosti kruha, ki jo da krompir, nočemo odpovedati. Vse druge različice so lepe in odraslim všečne, vendar otroci komplicirajo, zato jih pečem le ob posebnih priložnostih. Osnova je vedno postopek, ki smo ga opisali v prejšnji številki, vendar brez dodatka krompirja. Lahko pa tudi.

Kadar želimo speči teranov kruh, potem ko smo naredili kvasec iz 2 dl vode, namesto vode damo 5 dl kraškega terana. Vino mora biti močno in temno, saj v času peke izgubi nekaj svoje barve. Barva je drugačna, okus pa ne pretirano. Verjetno se zdravilni učinki terana (v zelo majhnih količinah seveda) zaradi vročine pri peki izgubijo.

Naslednji barviti kruh (rumen) dobimo, če damo 1 kg navadne bele moke in 0,2 kg koruzne moke. Vse ostalo je isto. Koruzne moke, ki zahteva malo več vode, nič ne poparim. Kadar sem jo, je bilo od te moke več arome, jaz pa sem kar poenostavil.

Enako naredim z ajdovo moko. V tem primeru dobimo temen kruh. Okusen dodatek so ne preveč nasekljani orehi – ki padejo na našo travo od sosedovega oreha. Tega ima Mojca najraje, zato ga večkrat pečem.

Kruh s semeni kot dodatek. Postopek je v celoti enak, le malo več vode bomo morali dodati. Vsa semena namočimo čez noč. Največkrat kupim kar mešanico semen. Količina semen je 2 dl oz. po občutku. Naredim tudi t. i. čiabato, kar pomeni, da osnovnemu receptu dodam dve nasekljani in na olju prepraženi čebuli.

Kot zadnji dodatek uporabimo lahko tudi 2 dl navadnega jogurta in 2 dl rženih kosmičev. Ta kruh ima bolj poln okus. Vendar moramo biti bolj pozorni na količino vode. Manj zaradi jogurta in več zaradi kosmičev, ki jo popijejo. Preprosto morate poizkusiti. Kot lahko poizkušamo še veliko drugih dodatkov, npr.: sirotko namesto vode, nekaj mleka, kakšno jajce in maslo … ali pa uporabimo polnozrnato moko, pirino moko ali rženo moko (po mojih izkušnjah zadnjih dveh ne sme biti več kot ena tretjina, ostalo je navadna bela moka). Največja prednost zgoraj opisanih možnosti peke je v tem, da ni nikakršnih umetnih dodatkov, imenovanih aditivi.

Glede časa skoraj ni razlik, katero različico pečemo. Največja dobrobit je pester pogled na raznolikost košare, v katero naložimo različne vrste kruha. Najbolj domače deluje, če imamo pletene košarice z belim prtom. Seveda pečem kruh zaradi sebe in zaradi lastnega veselja, pod črto pa je tudi prihranek.

Vedno mi je zanimivo poslušati ljudi, kako komentirajo delo drugega, v tem primeru mojega kruha. Bolj kot se zavedamo, da so to njihove misli in besede in da nimajo kaj dosti z mano, lažje je. Pa naj bo to pohvala ali graja. Če nekaj delamo s srcem, se manj obremenjujemo z mnenji drugih. Nič ne de, če nam kaj ne uspe, saj nič na tem svetu ni popolno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 17. maj 2016 / 07:00

Jubilej ekonomskega izobraževanja v Kranju

Kranj – Na Gimnaziji Franceta Prešerna bodo jutri ob 18. uri pripravili slovesnost ob sedemdesetletnici ekonomskega izobraževanja v Kranju in dvajsetletnici ekonomske gimnazije. V kulturno-zabavnem...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 25. maj 2018 / 06:00

Kulinarični okusi Azije

Zbilje – V Zbiljah, na dobravi Zbiljskega jezera, bo v nedeljo, 27. maja, potekal Go Asia Fest, dogodek, na katerem se boste lahko sprehodili po širokem naboru kulinaričnih okusov Azije in drugih z...

Bled / petek, 25. maj 2018 / 06:00

Čistili bodo Blejsko jezero

Bled – V Društvu za podvodne dejavnosti Bled bodo v soboto ob 10. uri že 25. leto pripravili tradicionalno čiščenje Blejskega jezera in njegovih brežin. Akcijo organizirajo v sodelovanju z Ribiško...

GG Plus / petek, 25. maj 2018 / 16:33

Bili smo miroljubni puškarji

Šestdeset let je, kar je generacija fantov, ki so se šolali najprej v tedanji Industrijski puškarski šoli v Kranju, zatem pa v Industrijski kovinarski šoli Iskra, zaključila šolanje. Še se srečujejo,...

Slovenija / petek, 25. maj 2018 / 16:27

Potrdili pranje denarja

Preiskovalna komisija je politično odgovornost za domnevno pranje denarja in financiranje terorizma preko NLB pripisala Marku Kranjcu, Borutu Pahorju, Francetu Križaniču in Samuelu Žbogarju.

Šport / petek, 25. maj 2018 / 16:25

Žirovski skakalci brez Alpine

Ker se Alpina ni več odločila za sodelovanje z domačo ekipo smučarskih skakalcev in skakalk, so na nedavni skupščini spremenili ime kluba, hkrati pa so podelili priznanja za uspešno sezono. Jutri v Ži...