Joj, različice
Še vedno smo pri solati olivier ali ruski solati, brez katere v Rusiji ni novega leta. Spričo obilice receptov se ne morem odločiti, kaj bomo pricoprali na domačo mizo. Moskovski časopis »Trud« je 2009 določil celo standard za 1,2 kg olivjejke. A od tistega, ki ga je P. Aleksandrova v knjigi Hrana naša prva objavila 1894, se recepti iz 20. st. močno razlikujejo. P. Aleksandrova navaja, da so bile v solati olivier naslednje sestavine: pol gozdne jerebice, črn kaviar, prekajen telečji jezik, repki potočnih rakov, jajca, krompir, korenje in grah, kapre in narezane olive, preliv pa je bil finejši kot običajna majoneza. Pozneje je gozdno jerebico nadomestilo piščančje meso, po 1950 pa je postala običajna govedina. Naš puzzle olivier je obsegal 200 g telečjega jezika in 150 g rakovih repkov; zelenjavo smo upoštevali v celoti. Majonezi smo se izognili. Nadomestili so jo ekstra deviško oljčno olje, vinski kis s soncem obsijanih zelišč, žlička dijonske gorčice, žlica sesekljanih kaper in oliv, najmanjša posodica kaviarja sevrjuga na ledu pa bi zadoščala za kakšnega Sneguljkinega palčka. Naša olivjejka je bila zelo okusna mešanica starega in novega. Tudi pri x različicah 'slanika pod kučmo', ki po tradiciji preganja mačka po prekrokani noči v družbi vodke, smo se odločili za sodobnejšo – brez jajc.
Ruska solata I – časopis »Trud« 2009
Za 4–6 oseb: 300 g kuhane govedine, lahko tudi piščanca, 350 g krompirja, 150 g kuhanega korenja, 150 g čebule, 100 g kislih kumaric, 400 g graha, 3 jajca, 150 ml majoneze, sol, poper po okusu
Meso narežemo na drobne trakove. Jajca skuhamo. Krompir in korenje skuhamo, vendar ne sme biti razkuhano. Čebulo sesekljamo. Kuhan grah operemo in odcedimo. Ohlajen krompir in korenje olupimo in zrežemo na kockice, prav tako kisle kumarice in trdo kuhana jajca. Vse sestavine zmešamo in dodamo majonezo. Solato za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Slanik pod kučmo (brez jajc)
Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 file prekajenega slanika (če imate raje prekajen losos, se odločite zanj) – okoli 400 g, 4 kuhane krompirje, 1 čebulo, 1 velik surov in olupljen korenček, 2 gomolja kuhane pese, 1 kozarček majoneze, črn poper, sol, rastlinsko olje, 1 snemljiv obod za torto, peteršilj za okras.
Krompir nastrgamo. Čebulo sesekljamo, korenje nastrgamo. Na ne prevročem olju prepražimo čebulo, ko postekleni, ji dodamo nastrgano korenje. Slanik narežemo na trakove in nato na kocke.
Na pladenj postavimo z oljem premazan snemljiv obod za torto (brez dna) Prva plast je krompir, ki ga rahlo solimo, če majoneza ni zadosti slana, in popramo. Krompir, ki naj ostane puhast, rahlo pritisnemo ob obod. Premažemo ga z majonezo. Druga plast je slanik. Tretja plast je ohlajena mešanica čebule in korenja, ki ju premažemo z majonezo. Vrhnja plast je naribana pesa, ki jo prav tako premažemo s tenko plastjo majoneze. Pladenj in obod zavijemo v prozorno folijo in damo za najmanj 4 ure v hladilnik. Še boljše je, da kar čez noč.
Preden postrežemo, previdno zavrtimo obod, odpnemo zapiralo in ga previdno dvignemo. Okrasimo s peteršiljem.
Pa dober tek!