Piščanec z zelenjavo in okusne paprike

V pretekli številki sem objavila recept za zelenjavno rižoto. Tokrat vam iz skoraj podobnih sestavin predstav­ljam drugo jed, ki ji dodamo še piščančje meso. Ker rdeče paprike veljajo za izjem­no zdravilno zelenjavo, dodajam še preprost recept, po katerem jih lahko pripravimo na hiter in enostaven način.

Za pripravo piščanca z zelenjavo potrebujemo: pol kg piščančjega fileja, 3 žlice gorčice, 2 žlici moke, 2 čebuli, 2 paradižnika, 3 paprike, 1 korenje, pol žličke curryja, pol žličke mlete rdeče paprike, sol, 0,5 dl vode.

Papriko, paradižnik in korenje operemo ter narežemo na koščke. Piščančji file operemo, narežemo na manjše kocke in ga premažemo z gorčico. Kocke piščanca povaljamo v moki. Čebulo olupimo, nasekljamo ter jo do zlate rjave pražimo v ponvi. Dodamo piščančje meso in osolimo. Pražimo približno 5 minut, da se piščanec zapeče in dobi lepo barvo. Primešamo preostalo pripravljeno zelenjavo, zalijemo z vodo in pustimo dušiti vsaj 10 minut. Potresemo s curryjem, mleto rdečo papriko in po okusu še dosolimo. Po potrebi dolijemo še vodo ali jušno osnovo ter vse skupaj pustimo kuhati še 5 minut, da se začimbe prepojijo.

Nasvet: Jed postrežemo zraven testenin, rižot, krompirja, njokov … Sama za prilogo največkrat uporabim riž, ki mu med kuhanjem za lepo barvo in zdravilnost dodam ščep kurkume.

Za pripravo popečenih paprik s sirom potrebujemo: 4 paprike, 200 g sira, 1 paradižnik.

Paprike operemo, prerežemo čez polovice in jih očistimo semen. Na ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo polovice paprik. Na zmerni temperaturi jih pečemo okrog 10 minut, nato pa jih v zaprti posodi pustimo stati še približno 15 minut, da se zmehčajo. V vsako polovico paprike nadevamo nariban sir in jih segrejemo do te mere, da se sir raztopi. Na sir dodamo še narezane rezine paradižnika in po vrhu potresemo še malo sira.

Nasvet: Pod sir lahko dodamo še plast šunke ali katere druge salame.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 8. julij 2008 / 07:00

Tretjina cene za gorivo

Hitra rast cen pogonskih goriv je zaostrila položaj slovenskih avtoprevoznikov. Zahtevajo dvig plačil, sicer bodo prevoze ustavili.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 12. november 2017 / 23:30

Šarec čestital Pahorju za zmago na predsedniških volitvah, s svojim rezultatom je zadovoljen

Predsedniški kandidat Marjan Šarec, ki mu na današnjem drugem krogu volitev ni uspelo prepričati večine volivcev, da mu zaupajo mandat predsednika republike, je z rezultatom zadovoljen. Kot je izposta...

Slovenija / nedelja, 12. november 2017 / 23:21

Pahor: Ostajam povezovalen, se bom pa potrudil, da bo moj glas bolj slišan

Borut Pahor je v svojem volilnem štabu po delnih neuradni izidih po skoraj vseh preštetih glasovnicah v nagovoru napovedal, da bo predsednik vseh, a se bo po kritikah v kampanji potrudil, da bo njegov...

Gospodarstvo / nedelja, 12. november 2017 / 21:04

Z zimo tudi leti v Kijev

Konec oktobra je na brniškem letališču začel veljati zimski vozni red, ki prinaša povezavo v triindvajset destinacij. Trikrat tedensko tudi v Kijev.

Izleti GG / nedelja, 12. november 2017 / 20:52

Vino in oljčno olje

Pelješac je polotok na vzhodni obali Jadranskega morja. Ima prijetno podnebje in tudi geografske ter etnografske značilnosti dalmatinskih otokov. Njegovi prebivalci se ukvarjajo z vinogradništvom, rib...

Razvedrilo / nedelja, 12. november 2017 / 20:46

V mestu vlada Mafija

KUD Kiks je v kranjskem Trainstation Subartu ponovno podiral meje. Na odru so s posebnimi gosti odigrali partijo priljubljene družabne igre Mafija. Odvijala se je prava kriminalka. Mesto se zbudi, a n...