Piščanec z zelenjavo in okusne paprike

V pretekli številki sem objavila recept za zelenjavno rižoto. Tokrat vam iz skoraj podobnih sestavin predstav­ljam drugo jed, ki ji dodamo še piščančje meso. Ker rdeče paprike veljajo za izjem­no zdravilno zelenjavo, dodajam še preprost recept, po katerem jih lahko pripravimo na hiter in enostaven način.

Za pripravo piščanca z zelenjavo potrebujemo: pol kg piščančjega fileja, 3 žlice gorčice, 2 žlici moke, 2 čebuli, 2 paradižnika, 3 paprike, 1 korenje, pol žličke curryja, pol žličke mlete rdeče paprike, sol, 0,5 dl vode.

Papriko, paradižnik in korenje operemo ter narežemo na koščke. Piščančji file operemo, narežemo na manjše kocke in ga premažemo z gorčico. Kocke piščanca povaljamo v moki. Čebulo olupimo, nasekljamo ter jo do zlate rjave pražimo v ponvi. Dodamo piščančje meso in osolimo. Pražimo približno 5 minut, da se piščanec zapeče in dobi lepo barvo. Primešamo preostalo pripravljeno zelenjavo, zalijemo z vodo in pustimo dušiti vsaj 10 minut. Potresemo s curryjem, mleto rdečo papriko in po okusu še dosolimo. Po potrebi dolijemo še vodo ali jušno osnovo ter vse skupaj pustimo kuhati še 5 minut, da se začimbe prepojijo.

Nasvet: Jed postrežemo zraven testenin, rižot, krompirja, njokov … Sama za prilogo največkrat uporabim riž, ki mu med kuhanjem za lepo barvo in zdravilnost dodam ščep kurkume.

Za pripravo popečenih paprik s sirom potrebujemo: 4 paprike, 200 g sira, 1 paradižnik.

Paprike operemo, prerežemo čez polovice in jih očistimo semen. Na ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo polovice paprik. Na zmerni temperaturi jih pečemo okrog 10 minut, nato pa jih v zaprti posodi pustimo stati še približno 15 minut, da se zmehčajo. V vsako polovico paprike nadevamo nariban sir in jih segrejemo do te mere, da se sir raztopi. Na sir dodamo še narezane rezine paradižnika in po vrhu potresemo še malo sira.

Nasvet: Pod sir lahko dodamo še plast šunke ali katere druge salame.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 18. avgust 2016 / 12:50

Rulada bounty

Ko boste poskusili tole sladico, bountya iz trgovine sploh ne boste več marali. Rulada ne vsebuje moke, preostale sestavine so pa prav tako brez glutena.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 9. marec 2017 / 23:41

Kradla sta aluminij

Žiri – Škofjeloški policisti so v petek pozno zvečer po prijavi domačinov v Žireh obravnavali dva moška iz Dolenjske, ki sta bila zalotena pri tatvini okoli sto kilogramov aluminijastih odpadnih su...

Naklo / četrtek, 9. marec 2017 / 23:37

Praznično leto Krive jelke

Letos mineva dvajset let od začetka delovanja Kulturnega in turističnega društva Pod krivo jelko Duplje.

Razvedrilo / četrtek, 9. marec 2017 / 21:52

Vsak je poseben ...

V Kricah Kracah so pred časom pripravili generalko za novo lutkovno predstavo Veveriček posebne sorte v izvedbi Kaličopkovega gledališča.

Izleti GG / četrtek, 9. marec 2017 / 21:49

Evropski turist se včasih boji lastne sence

So obdobja v letu, ko določene letalske družbe dajo na trg promocijske oziroma izjemno poceni letalske vozovnice za lete v priljubljene turistične kraje, mesta. Tako sem letos februarja s turško le...

Kronika / četrtek, 9. marec 2017 / 21:43

Policisti so kontrolirali na smučiščih

Prejšnji teden so gorenjski policisti na smučiščih opravljali nadzor, v času njihove kontrole pa se je zgodilo tudi kar osem smučarskih nesreč.