Piščanec z zelenjavo in okusne paprike
V pretekli številki sem objavila recept za zelenjavno rižoto. Tokrat vam iz skoraj podobnih sestavin predstavljam drugo jed, ki ji dodamo še piščančje meso. Ker rdeče paprike veljajo za izjemno zdravilno zelenjavo, dodajam še preprost recept, po katerem jih lahko pripravimo na hiter in enostaven način.
Za pripravo piščanca z zelenjavo potrebujemo: pol kg piščančjega fileja, 3 žlice gorčice, 2 žlici moke, 2 čebuli, 2 paradižnika, 3 paprike, 1 korenje, pol žličke curryja, pol žličke mlete rdeče paprike, sol, 0,5 dl vode.
Papriko, paradižnik in korenje operemo ter narežemo na koščke. Piščančji file operemo, narežemo na manjše kocke in ga premažemo z gorčico. Kocke piščanca povaljamo v moki. Čebulo olupimo, nasekljamo ter jo do zlate rjave pražimo v ponvi. Dodamo piščančje meso in osolimo. Pražimo približno 5 minut, da se piščanec zapeče in dobi lepo barvo. Primešamo preostalo pripravljeno zelenjavo, zalijemo z vodo in pustimo dušiti vsaj 10 minut. Potresemo s curryjem, mleto rdečo papriko in po okusu še dosolimo. Po potrebi dolijemo še vodo ali jušno osnovo ter vse skupaj pustimo kuhati še 5 minut, da se začimbe prepojijo.
Nasvet: Jed postrežemo zraven testenin, rižot, krompirja, njokov … Sama za prilogo največkrat uporabim riž, ki mu med kuhanjem za lepo barvo in zdravilnost dodam ščep kurkume.
Za pripravo popečenih paprik s sirom potrebujemo: 4 paprike, 200 g sira, 1 paradižnik.
Paprike operemo, prerežemo čez polovice in jih očistimo semen. Na ponvi segrejemo žlico olja in na njem popečemo polovice paprik. Na zmerni temperaturi jih pečemo okrog 10 minut, nato pa jih v zaprti posodi pustimo stati še približno 15 minut, da se zmehčajo. V vsako polovico paprike nadevamo nariban sir in jih segrejemo do te mere, da se sir raztopi. Na sir dodamo še narezane rezine paradižnika in po vrhu potresemo še malo sira.
Nasvet: Pod sir lahko dodamo še plast šunke ali katere druge salame.