Častni gost, starosta slovenske likovne umetnosti France Slana je poudaril, da je umetnost treba čutiti.

Dobrodelna razstava v »Hotelu Louvre«

V družinskem hotelu Kristal v Ribčevem Lazu v Bohinju so v soboto odprli razstavo šeste mednarodne likovne kolonije Kristal, ki so jo letos razširili še z dobrodelnimi čokoladnimi slikami.

Ribčev Laz – V hotelu, ki mu je eden od gostov slikovito dejal kar Hotel Louvre, so v soboto odprli razstavo slik šeste mednarodne likovne kolonije Kristal, ki je oktobra lani potekala v tem hotelu. Razstavo je odprl etnolog Janez Bogataj, kot posebni gost pa se je odprtja razstave udeležil tudi starosta slovenske likovne umetnosti, akademski slikar France Slana. Kolonije in razstave so se udeležila znana in manj znana imena slovenske in tuje likovne umetnosti: Andreja Arbiter, Boni Čeh, Stanka Golob, Milena Gregorčič, Miro Kačar, Janez Kovačič, Marjan Miklavec, Marija Mija Mertelj, Gregor Pratneker, Niko Ribič, Matevž Sterle, Dušan Sterle, Viktor Šest in Janez Štros, ukrajinski umetnik Eduard Belsky, iraško-kurdistanski umetnik Azad Karim, ruska umetnika Jurij Kravcov in Nikolaj Mašukov, Madžara Ede in Buba Pósa, Američan Paul David Redfern in hrvaška umetnica Mirjana Zirdum. Lastnika hotela Kristal Alenka in Ludvik Dobravec sta umetnikom pred šestimi leti prvič ponudila prostor za nekajdnevno druženje v svojem družinskem hotelu ter priložnost za ustvarjanje v Bohinju, umetniki pa jima gostoljubnost vračajo z umetniškimi deli, ki ostanejo v trajno last hotela, ki je na ta račun postal vrhunska galerija umetniških del.

Kot je dodala likovna kritičarka in strokovna vodja kolonije Anamarija Stibilj Šajn, je šesta kolonija prinesla dela že znanih avtorjev, ki pa vedno znova presenečajo, in tudi nekaj novih avtorjev. Lani so likovno srečanje v krajši enodnevni obliki ponovili še novembra, in sicer z dobrodelnim namenom, saj so z lastnico Kristala Alenko Dobravec in slaščičarsko mojstrico Nino Kraigher iz Češnjice slikarska platna zamenjali za čokoladne ploščice, akrilne in oljne barve pa nadomestili z jedilnimi. Nastala dela dvanajstih avtorjev so naprodaj v hotelu Kristal po ceni sto evrov, izkupiček pa je v celoti namenjen pomoči štiri in pol leta stari deklici Evelin Strajnar, ki se je rodila s hudo gensko napako, manjka ji tudi povezovalna struktura obeh polovic možganov, starša pa jo vozita na številne terapije od zdravstvenega doma, URI Soča v Ljubljani, na Polikliniko za fizikalno medicino in rehabilitacijo v Zagreb, v center Gibanje ter v Staro Goro, na Oddelek za invalidno mladino, po zaslugi rehabilitacij pa deklica sedaj že sedi, kar je zanjo velik dosežek. Do sobote pa so s prodajo čokoladnih slik za njeno rehabilitacijo iztržili že petsto evrov. Nad razstavo je bil navdušen tudi častni gost France Slana, ki je povedal, da ga veseli, da se takšni likovni dogodki sploh še odvijajo, saj je umetnost postala talec potrošništva. »Ceno imajo samo še tehnični dosežki, ki so sicer lahko koristni, ampak so ubijalci intelektualne kreativnosti. Človek sam ne sodeluje več, temveč le še sprejema neke vtise, žal pa je to verjetno večini čisto dovolj. Nimaš česa doživljati, če pritiskaš na gumbe.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 2. december 2021 / 08:43

Prihodnje leto rekorden proračun

V Mestni občini Kranj v prihodnjih dveh letih načrtujejo proračunsko porabo v višini 169 milijonov evrov, od tega bo proračun za leto 2022 znašal kar 88,54 milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sreda, 14. januar 2015 / 14:35

Dobrodelna razstava v »Hotelu Louvre«

V družinskem hotelu Kristal v Ribčevem Lazu v Bohinju so v soboto odprli razstavo šeste mednarodne likovne kolonije Kristal, ki so jo letos razširili še z dobrodelnimi čokoladnimi slikami.

Kronika / sreda, 14. januar 2015 / 14:21

Letos že osem nesreč na smučiščih

Policisti so na novinarski konferenci v Kranjski Gori smučarje pozvali k previdnosti, predvsem pa k upoštevanju desetih pravil FIS-a.

Gorenjska / sreda, 14. januar 2015 / 14:06

Brez šolnin le ne bo šlo

Odločitev ustavnega sodišča ne pomeni, da staršem v zasebnih šolah ne bo več treba kriti nobenih stroškov. Del šolnine bodo še vedno morali plačevati, bo pa ta nižja kot doslej.

Gospodarstvo / sreda, 14. januar 2015 / 14:04

Naprodaj stavba Pilastra-I v stečaju

Predlog za prvi del poplačila terjatev bivših zaposlenih je že pripravljen.

Domžale / sreda, 14. januar 2015 / 14:02

Spominska slovesnost ob spomeniku na Rudniku

Rudnik pri Radomljah – V soboto je v Rudniku pri Radomljah potekala tradicionalna spominska slovesnost ob spomeniku NOB, s katero so se udeleženci spomnili dogodkov izpred sedemdesetih let, 6. janu...