Ocvrt vitki som z zelenjavno rižoto

Cvrtje ne velja za zdravo pripravo hrane. Vendar ni nič narobe, če si ga privoščimo na vsake toliko časa in ob njem uživamo. Za prilogo tekne okusna zelenjavna rižota, ki je nekoliko bolj zdrava.

Za pripravo rižote za 4 osebe potrebujemo: približno 350 g riža, 1 l jušne osnove, 1 čebulo, 2 rdeči papriki, 2 korenčka, 2 paradižnika, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje, sol, 1 žlico olja.

Čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Papriki razpolovimo in odstranimo pečke ter ju narežemo na manjše koščke. Korenje in paradižnik narežemo na kocke. V globoki ponvi segrejemo žlico olja in prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelenjavo, posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Zelenjavo dušimo na zmernem ognju 5 minut. Riž dobro splaknemo pod tekočo vodo, ga odcedimo in dodamo k zelenjavi ter ga mešamo toliko časa, da nekoliko postekleni. Zalijemo z jušno osnovo. Rižoto kuhamo 15 minut in po potrebi dodamo še tekočino. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano ali smetano za kuhanje ter kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Količina tekočine in čas kuhanja sta odvisna od vrste riže. Za pripravo rižote priporočam okroglozrnati riž. Preden postrežemo rižoto, jo pustimo v posodi stati še nekaj minut. Po želji jo potresemo s sirom.

Za pripravo ocvrtega vitkega soma za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 2 jajci, 150 g moke, 150 g drobtin, pol dl mleka, sol, olje za cvrtje.

Fileje vitkega soma operemo in osušimo. Narežemo jih na poljubno velike kose in z obeh strani na rahlo osolimo. Jajca razžvrkljamo z vilicami in pomešamo z mlekom. Kose ribe najprej povaljamo v moki, zatem v jajcu in nazadnje v drobtinah. V posodi segrejemo olje in v njem ocvremo panirane kose ribe. Zlato rumeno ocvremo na obeh straneh (približno 5 minut na vsaki strani). Ocvrte kose poberemo iz olja in jih polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo.

Nasvet: Olje je za cvrtje dovolj segreto, če se okrog lesenega ročaja kuhalnice pojavijo mehurčki. Zraven ocvrtega vitkega soma ponudimo tudi kos limone ali limonin sok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 7. julij 2016 / 23:07

Na pot spočiti in pripravljeni

Na daljšo pot na kraj dopusta se vedno odpravimo spočiti in pravočasno, poskrbimo za brezhibnost vozila in pravilno naložimo prtljago.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Na Zelenici ničesar nezakonitega

Zelenica - Kriminalisti policijske uprave Kranj pri preiskavi okoliščin nesreče na smučišču Zelenica, kjer je bil minulo soboto snežni plaz usoden za 34-letnega Tržičana, niso ug...

Gospodarstvo / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Srečanje ekoloških kmetov

Brezje - Člani Združenja za ekološko kmetovanje Gorenjske se bodo danes, v soboto, ob 18. uri zbrali v kulturnem domu na Brezjah na rednem občnem zboru. Na dnevnem redu bodo poro...

Gospodarstvo / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Iskratel bo lastninilo tudi 213 zaposlenih

Na vabilo, da s kapitalskimi vložki prek komanditne družbe sodelujejo v lastninjenju Iskratela, se je odzvalo 213 zaposlenih.

Jesenice / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Problematični niso psi, ampak lastniki

"Moja pasja vzgoja ni trda, je pa dosledna. S psom je treba delati, vztrajati, utrjevati znanje. Pes mora ubogati - kajti človek je gospodar," pravi Branko Pirc, kinolog z 32-letnimi izkušnjami.

Prosti čas / sobota, 20. februar 2010 / 07:00

Najprej Ema, potem Chris Rea

Chris Rea prihaja v Ljubljano 22. februarja. V ponedeljek torej. Dan po tem, ko bomo Slovenci že vedeli, kdo nas bo maja zastopal na Evrosongu.