Ocvrt vitki som z zelenjavno rižoto

Cvrtje ne velja za zdravo pripravo hrane. Vendar ni nič narobe, če si ga privoščimo na vsake toliko časa in ob njem uživamo. Za prilogo tekne okusna zelenjavna rižota, ki je nekoliko bolj zdrava.

Za pripravo rižote za 4 osebe potrebujemo: približno 350 g riža, 1 l jušne osnove, 1 čebulo, 2 rdeči papriki, 2 korenčka, 2 paradižnika, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje, sol, 1 žlico olja.

Čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Papriki razpolovimo in odstranimo pečke ter ju narežemo na manjše koščke. Korenje in paradižnik narežemo na kocke. V globoki ponvi segrejemo žlico olja in prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelenjavo, posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Zelenjavo dušimo na zmernem ognju 5 minut. Riž dobro splaknemo pod tekočo vodo, ga odcedimo in dodamo k zelenjavi ter ga mešamo toliko časa, da nekoliko postekleni. Zalijemo z jušno osnovo. Rižoto kuhamo 15 minut in po potrebi dodamo še tekočino. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano ali smetano za kuhanje ter kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Količina tekočine in čas kuhanja sta odvisna od vrste riže. Za pripravo rižote priporočam okroglozrnati riž. Preden postrežemo rižoto, jo pustimo v posodi stati še nekaj minut. Po želji jo potresemo s sirom.

Za pripravo ocvrtega vitkega soma za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 2 jajci, 150 g moke, 150 g drobtin, pol dl mleka, sol, olje za cvrtje.

Fileje vitkega soma operemo in osušimo. Narežemo jih na poljubno velike kose in z obeh strani na rahlo osolimo. Jajca razžvrkljamo z vilicami in pomešamo z mlekom. Kose ribe najprej povaljamo v moki, zatem v jajcu in nazadnje v drobtinah. V posodi segrejemo olje in v njem ocvremo panirane kose ribe. Zlato rumeno ocvremo na obeh straneh (približno 5 minut na vsaki strani). Ocvrte kose poberemo iz olja in jih polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo.

Nasvet: Olje je za cvrtje dovolj segreto, če se okrog lesenega ročaja kuhalnice pojavijo mehurčki. Zraven ocvrtega vitkega soma ponudimo tudi kos limone ali limonin sok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 23. avgust 2018 / 18:40

O cepljenju ne bodo več obveščali

Iz kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da vabil na ponovne odmerke cepljenj ne bodo več pošiljali.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / četrtek, 10. maj 2012 / 07:00

Nadstrešnica na pokopališču že pokrita

Šenčur - Na šenčurskem pokopališču so prejšnji teden dokončali dela pri postavitvi nadstrešnice in ureditvi platoja pred poslovilnimi vežicami. Kovinsko konstrukcijo za nadstrešn...

Kranjska Gora / četrtek, 10. maj 2012 / 07:00

Spremenili statut in uskladili predpise

Kranjska Gora - Občinski svet občine Kranjska Gora je na zadnji seji prejšnji teden obravnaval in potrdil sklop sprememb, nujnih za uskladitev občinskih predpisov z veljavno zako...

GG Plus / četrtek, 10. maj 2012 / 07:00

Čajanka za dan sprememb

Pobudi Slovenske filantropije so se ob Dnevu za spremembe pridružili tudi v medvoškem društvu upokojencev.

GG Plus / četrtek, 10. maj 2012 / 07:00

Doživetja in izpovedi Frančiške Fortuna

Kranj - Stanovalka Doma upokojencev Kranj Frančiška Fortuna je ob dnevu knjige pri oseminosemdesetih letih izdala svojo prvo zbirko pesmi. Pesmi pogosto prebira na različnih domskih prired...

Šport / četrtek, 10. maj 2012 / 07:00

Kmalu bo 4. kolesarski vzpon na Jošta

Klub študentov Kranj bo letos že četrtič organiziral kolesarski vzpon na Jošta.