Ocvrt vitki som z zelenjavno rižoto

Cvrtje ne velja za zdravo pripravo hrane. Vendar ni nič narobe, če si ga privoščimo na vsake toliko časa in ob njem uživamo. Za prilogo tekne okusna zelenjavna rižota, ki je nekoliko bolj zdrava.

Za pripravo rižote za 4 osebe potrebujemo: približno 350 g riža, 1 l jušne osnove, 1 čebulo, 2 rdeči papriki, 2 korenčka, 2 paradižnika, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje, sol, 1 žlico olja.

Čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Papriki razpolovimo in odstranimo pečke ter ju narežemo na manjše koščke. Korenje in paradižnik narežemo na kocke. V globoki ponvi segrejemo žlico olja in prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelenjavo, posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Zelenjavo dušimo na zmernem ognju 5 minut. Riž dobro splaknemo pod tekočo vodo, ga odcedimo in dodamo k zelenjavi ter ga mešamo toliko časa, da nekoliko postekleni. Zalijemo z jušno osnovo. Rižoto kuhamo 15 minut in po potrebi dodamo še tekočino. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano ali smetano za kuhanje ter kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Količina tekočine in čas kuhanja sta odvisna od vrste riže. Za pripravo rižote priporočam okroglozrnati riž. Preden postrežemo rižoto, jo pustimo v posodi stati še nekaj minut. Po želji jo potresemo s sirom.

Za pripravo ocvrtega vitkega soma za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 2 jajci, 150 g moke, 150 g drobtin, pol dl mleka, sol, olje za cvrtje.

Fileje vitkega soma operemo in osušimo. Narežemo jih na poljubno velike kose in z obeh strani na rahlo osolimo. Jajca razžvrkljamo z vilicami in pomešamo z mlekom. Kose ribe najprej povaljamo v moki, zatem v jajcu in nazadnje v drobtinah. V posodi segrejemo olje in v njem ocvremo panirane kose ribe. Zlato rumeno ocvremo na obeh straneh (približno 5 minut na vsaki strani). Ocvrte kose poberemo iz olja in jih polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo.

Nasvet: Olje je za cvrtje dovolj segreto, če se okrog lesenega ročaja kuhalnice pojavijo mehurčki. Zraven ocvrtega vitkega soma ponudimo tudi kos limone ali limonin sok.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 16. maj 2024 / 10:00

Pomagali v poplavah povsem uničeni knjižnici v Poljanah

Predsednik Slovenske matice Aleš Gabrič je ob svetovnem dnevu knjige županu Občine Gorenja vas - Poljane Milanu Čadežu izročil donacijo v višini pet tisoč evrov za občinsko knjižnico v Poljanah, ki je...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 21. julij 2021 / 18:48

Filmsko poletje v Arboretumu

Volčji Potok – Kar 18 večerov – vsak četrtek, petek in soboto med 22. julijem in 28. avgustom – boste lahko pod zvezdnim nebom v Arboretumu Volčji Potok sproščeno uživali v dobri filmski družbi. Fi...

Naklo / sreda, 21. julij 2021 / 18:47

Spomin na bistriške žrtve

Bistrica pri Naklem – Občina Naklo bo v petek, 23. julija, ob 19. uri v spominskem parku na Bistriškem klancu priredila svečanost v spomin na devet domačinov in petdesetih talcev iz zapora v Begunj...

Razvedrilo / sreda, 21. julij 2021 / 18:46

Malisinih deset let

Na Primskovem pri Kranju sta v svojo družbo povabila mama in sin Darja in Luka Pirec. Njun masažni studio je praznoval deseti rojstni dan.

Rekreacija / sreda, 21. julij 2021 / 18:42

Kolesarjenje na Kočevsko, 4. del

Tretji dan smo po jutranji telovadbi ob jezeru in obilnem kolesarskem zajtrku naložili svojo prtljago na kombi in se skozi kočevske gozdove podali proti Dolenjski. Najprej smo kolesarili o...

Kranj / sreda, 21. julij 2021 / 17:58

Na Mlaki so pametne luči svetile tudi podnevi

Mlaka pri Kranju – Pametna razsvetljava na Mlaki pri Kranju še vedno ni dovolj pametna, saj sveti tudi podnevi, je uredništvo Gorenjskega glasa pred dnevi opozoril krajan Mlake. Seveda ga je zanima...