Ocvrt vitki som z zelenjavno rižoto
Cvrtje ne velja za zdravo pripravo hrane. Vendar ni nič narobe, če si ga privoščimo na vsake toliko časa in ob njem uživamo. Za prilogo tekne okusna zelenjavna rižota, ki je nekoliko bolj zdrava.
Za pripravo rižote za 4 osebe potrebujemo: približno 350 g riža, 1 l jušne osnove, 1 čebulo, 2 rdeči papriki, 2 korenčka, 2 paradižnika, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje, sol, 1 žlico olja.
Čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Papriki razpolovimo in odstranimo pečke ter ju narežemo na manjše koščke. Korenje in paradižnik narežemo na kocke. V globoki ponvi segrejemo žlico olja in prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelenjavo, posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Zelenjavo dušimo na zmernem ognju 5 minut. Riž dobro splaknemo pod tekočo vodo, ga odcedimo in dodamo k zelenjavi ter ga mešamo toliko časa, da nekoliko postekleni. Zalijemo z jušno osnovo. Rižoto kuhamo 15 minut in po potrebi dodamo še tekočino. Nazadnje v rižoto vmešamo kislo smetano ali smetano za kuhanje ter kuhamo še 5 minut.
Nasvet: Količina tekočine in čas kuhanja sta odvisna od vrste riže. Za pripravo rižote priporočam okroglozrnati riž. Preden postrežemo rižoto, jo pustimo v posodi stati še nekaj minut. Po želji jo potresemo s sirom.
Za pripravo ocvrtega vitkega soma za 4 osebe potrebujemo: 1 kg filejev vitkega soma, 2 jajci, 150 g moke, 150 g drobtin, pol dl mleka, sol, olje za cvrtje.
Fileje vitkega soma operemo in osušimo. Narežemo jih na poljubno velike kose in z obeh strani na rahlo osolimo. Jajca razžvrkljamo z vilicami in pomešamo z mlekom. Kose ribe najprej povaljamo v moki, zatem v jajcu in nazadnje v drobtinah. V posodi segrejemo olje in v njem ocvremo panirane kose ribe. Zlato rumeno ocvremo na obeh straneh (približno 5 minut na vsaki strani). Ocvrte kose poberemo iz olja in jih polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo.
Nasvet: Olje je za cvrtje dovolj segreto, če se okrog lesenega ročaja kuhalnice pojavijo mehurčki. Zraven ocvrtega vitkega soma ponudimo tudi kos limone ali limonin sok.