Med smuko je treba biti pozoren tako na oznake na smučišču kot pravila smučanja, upoštevati pa je treba tudi svoje znanje in sposobnosti.

Ne precenjujte znanja

Gorenjski policisti so minuli konec tedna obravnavali dve smučarski in eno sankaško nesrečo, zato opozarjajo, da je med zimskimi radostmi treba upoštevati varnostna pravila ter svoje sposobnosti.

Z globo od 200 do 600 evrov in odvzemom smučarske vozovnice se kaznuje za prekršek smučar, ki ne ravna v skladu z ukrepi za varno smučanje.

Kranj – Že prve dni novega leta so na gorenjskih smučiščih zabeležili prve nesreče, gorenjski policisti pa so konec tedna obravnavali dve smučarski in eno sankaško nesrečo. Na Krvavcu je zaradi neprevidnosti v soboto popoldan padla Hrvatica, v nedeljo pa na Voglu še Grosupeljčanka. Obe sta se lažje telesno poškodovali, za nesreči sta bili odgovorni sami.

V Završnici se je med spustom od Valvasorjevega doma poškodovala sankačica, ki je v poledenelem ovinku zletela s ceste in trčila v drevo. V trčenju se je po prvih podatkih lažje poškodovala. »Vsem opisanim nesrečam je skupno to, da so jih smučarji in sankačica povzročili sami. Padci na smučiščih so pogosto posledica prehitre smuke, utrujenosti in neznanja oziroma precenjevanja znanja smučanja in razmer na progi, na sankališčih s planinskih postojank pa prehitrega sankanja. Zato smučarji upoštevajte pravila varnega smučanja, sankači pa tudi ne pretiravajte z divjanjem po progi in ne precenjujte svojih sposobnosti. Oboji morate razumeti, da površine niso namenjene samo vam, ampak vsem. Ne pozabite tudi na čelado, na smučiščih je za otroke do 14 let obvezna, pri sankanju pa je zlasti za otroke zelo priporočljiva,« opozarja višji policijski inšpektor Bojan Kos in dodaja, da je pri gibanju v gorah treba upoštevati vremensko napoved in zakonitosti gibanja v zimskih razmerah.

»Pravilno izberite in načrtujte turo, upoštevajte pa, da je sneg ponekod močno spihan. Veliko je klož, površina pa je lahko tudi zelo ledena. Snežna odeja je lahko nestabilna predvsem na mestih z napihanim snegom ter na strmih pobočjih. Tam se lahko ob obremenitvi snežne odeje sproži tudi plaz,« še opozarja Kos.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / nedelja, 22. april 2007 / 07:00

Anže Kopitar spet doma

»Kot hokejskega navijača in ponosnega občana Jesenic me zanima, kako da se nobena od organizacij na Jesenicah (hokejski klub, zavod za šport, občina) ni danes spomnil, da se je domov v svojo...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 7. januar 2015 / 16:33

Nič več slika, le še zvok

Jeseniški občinski svetniki so se strinjali z ukinitvijo videoprenosov sej občinskega sveta, odslej bodo na voljo zvočni prenosi sej prek občinske spletne strani. Prenosi sej so imeli največ štiridese...

Žirovnica / sreda, 7. januar 2015 / 16:31

Sprejeli občinski proračun

Občina Žirovnica je v novo leto stopila s potrjenima proračunoma za leti 2015 in 2016, ki bosta v znamenju zaključevanja dveh velikih investicij: gradnje kanalizacijskega sistema in prenove tamkajšnje...

Kronika / sreda, 7. januar 2015 / 13:12

Ne precenjujte znanja

Gorenjski policisti so minuli konec tedna obravnavali dve smučarski in eno sankaško nesrečo, zato opozarjajo, da je med zimskimi radostmi treba upoštevati varnostna pravila ter svoje sposobnosti.

Kronika / sreda, 7. januar 2015 / 13:10

Število prometnih nesreč se zmanjšuje

Tako v Sloveniji kot na Gorenjskem se je število prometnih nesreč pa tudi umrlih v njih zmanjšalo.

Radovljica / sreda, 7. januar 2015 / 12:50

Nov oltar v brezjanski baziliki

Oltar, v katerega so vstavili relikvije blaženega Lojzeta Grozdeta, je del prenove celotnega prezbiterija.