Klopi tudi na domačih vrtovih

Z začetkom toplejšega vremena se poveča aktivnost klopov, ki prenašajo klopni meningoencefalitis (KME), virusno obolenje osrednjega živčevja. Manj znana pa je okužba s KME z uživanjem nepasteriziranega mleka.

Ljubljana – Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) število prijavljenih primerov KME niha, v povprečju pa je letno prijavljenih približno dvesto petdeset primerov bolezni. Najbolj ogrožena je Gorenjska, visoka pojavnost bolezni je tudi na Koroškem ter v osrednjeslovenski in celjski zdravstveni regiji.

Tveganju okužbe so izpostavljeni vsi, ki se veliko zadržujejo v naravi oz. opravljajo aktivnosti na prostem. Zbolevajo vse starostne skupine, tudi otroci. »KME lahko na zdravju pusti resne posledice za vse življenje. Bolezen zahteva tudi dolgotrajno zdravljenje in rehabilitacijo, ki je povezana z ogromnimi stroški,« poudarja prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljub­ljana, in dodaja: »Napačno je misliti, da na okužene klope naletimo zgolj v gozdu, ti se lahko zadržujejo tudi na domačih vrtovih.«

Strokovnjaki opozarjajo, da se kljub ozaveščanju o nevarnih posledicah bolezni za cepljenje še vedno odloča premalo ljudi. Po podatkih NIJZ je najmanj en odmerek cepiva prejelo okrog 12 odstotkov prebivalcev (leta 2007), redno pa se cepi 7,3 odstotka (ocena za leto 2013). »V Avstriji, ki ima podobno razširjenost pov­zročitelja bolezni, so uspeli zvišati delež cepljenih s šest odstotkov v letu 1980 na več kot osemdeset odstotkov v zadnjih letih. Posledično se je močno znižalo število zbolelih,« primerja dr. Marta Grgič Vitek iz NIJZ.

Morda manj znana pa je okužba s KME z uživanjem nepasteriziranega mleka, kot pojasnjuje prof. dr. Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete: »V Sloveniji smo leta 2012 prvič dokazali izbruh okužbe z virusom KME, ki je bila posledica zaužitja surovega kozjega mleka. Okužene so bile štiri osebe, pri treh so se klinični znaki akutne vročinske bolezni razvili že po dveh dneh od zaužitja.« Okužbo z virusom KME lahko zanesljivo potrdijo le z mikrobiološkimi metodami, klinični znaki bolezni so namreč pogosto nezadostni za postavitev diagnoze.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 24. junij 2009 / 07:00

Ponovno sem sam

Dokumentarni portret Franceta Bučarja boste lahko spremljali že ta četrtek na 1. programu Televizije Slovenija, pet pred osmo zvečer.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 11. november 2008 / 07:00

Obisk vulkanizerja

Ne glede na to, ali imamo zimske gume že nataknjene na platišča, je priporočljivo, da ob začetku uporabe obiščemo vulkanizersko delavnico in menjavo pnevmatik prepustimo strokovnjakom.

Avtomobilizem / torek, 11. november 2008 / 07:00

Posvečen cilj: Ohranitev prestola

Volkswagen postavlja na ceste šesto generacijo Golfa.

Prosti čas / torek, 11. november 2008 / 07:00

Prihaja Viktorija

Pozno jesenski program POP TV bo popestrila nova kolumbijska telenovela Viktorija (Victoria), ki na male zaslone prihaja v petek, 14. novembra, ob 17.05.

Kultura / torek, 11. november 2008 / 07:00

Berko v Železnikih in po svetu

V prenovljenem muzeju v Železnikih še do konca tedna najnovejša dela razstavlja slikar in grafik Berko.

Prosti čas / torek, 11. november 2008 / 07:00

Stefanovski premierno predstavil svoj novi album

Kitarski virtuoz Vlatko Stefanovski, sicer redni gost slovenskega glasbenega občinstva, je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani premierno predstavil svoj novi bluesovski album...