Silvestrski prigrizek
Bliža se najdaljša noč v letu. Za popestritev večera lahko pripravimo prigrizke, ki so nepogrešljivi del pričakovanja novega leta. Domače in goste lahko presenetite s pripravo kvašenih polžkov in z mehiško jogurtovo omako. Vsem vam in vaši družini ter bližnjim pa želim, da vas leto 2015 obdari s številnimi lepimi trenutki, z obilico zdravja, uspeha in osebnega zadovoljstva.
Za pripravo kvašenih polžkov s semeni potrebujemo: za testo: 80 dag moke, žličko in pol soli, 1 jajce, 0,5 l mleka, 1 dl olja, 42 g kvasa (ena kocka), 1 žličko sladkorja; za nadev: 180 g margarine, 2 žlički soli, 2 rumenjaka in en beljak; za posip: 1 beljak, 1 pest mešanih semen.
Priprava testa: Kvas razdrobimo v posodico, pomešamo s sladkorjem in eno žličko moke. Prelijemo z decilitrom toplega mleka. Pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in ob robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce ter dodamo vzhajan kvas in olje. Prilijemo mleko in zamesimo testo. Testo naj počiva na toplem pol ure.
Priprava nadeva: Margarino narežemo na drobne koščke in jo z vilicami dobro premešamo. Rumenjaka in beljak razžvrkljamo in zmešamo z dvema žličkama soli. Mešanico dodamo margarini in dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, približno centimeter debelo. Premažemo z nadevom. Testo zvijemo iz obeh strani in po sredini prerežemo, tako da dobimo dva dolga zavitka. Narežemo ju na centimeter in pol debelo. Vsak kos posebej pomočimo v razžvrkljanem beljaku, nato pa z istim delom povaljamo v semenih. Pripravljene polžke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečemo v naprej ogreti pečici na 180 °C približno 15 minut.
Nasvet: Priporočljivo je, da uporabimo margarino, ki ima sobno temperaturo, saj se tako lažje maže in poveže z drugimi sestavinami. Za bolj zdravo različico lahko uporabimo polnozrnato ali kakšno drugo vrsto moke.
Za pripravo mehiške jogurtove omake potrebujemo: 2 dl jogurta, 1 žlico gorčice, 2 žlici majoneze, 2 žlici limoninega soka, šopek peteršilja ali drobnjaka, 1 strok česna, ščep mlete rdeče paprike, ščepec soli, ščepec popra.
Drobnjak ali peteršilj in česen dobro sesekljamo. Pomešamo z gorčico in majonezo ter potresemo s soljo, poprom in z mleto rdečo papriko. Prilijemo jogurt in limonin sok ter dobro premešamo.
Nasvet: Namesto limoninega soka lahko v omako nasekjamo tudi dve manjši kisli kumarici. Omaka se odlično poda k tortiljinem čipsu. Ker je zelo podobna tatarski, jo lahko uporabimo tudi kot dodatek k ocvrtim jedem ali kot preliv za solato.