Silvestrski prigrizek
Bliža se najdaljša noč v letu. Za popestritev večera lahko pripravimo prigrizke, ki so nepogrešljivi del pričakovanja novega leta. Domače in goste lahko presenetite s pripravo kvašenih polžkov in z mehiško jogurtovo omako. Vsem vam in vaši družini ter bližnjim pa želim, da vas leto 2015 obdari s številnimi lepimi trenutki, z obilico zdravja, uspeha in osebnega zadovoljstva.
Za pripravo kvašenih polžkov s semeni potrebujemo: za testo: 80 dag moke, žličko in pol soli, 1 jajce, 0,5 l mleka, 1 dl olja, 42 g kvasa (ena kocka), 1 žličko sladkorja; za nadev: 180 g margarine, 2 žlički soli, 2 rumenjaka in en beljak; za posip: 1 beljak, 1 pest mešanih semen.
Priprava testa: Kvas razdrobimo v posodico, pomešamo s sladkorjem in eno žličko moke. Prelijemo z decilitrom toplega mleka. Pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in ob robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce ter dodamo vzhajan kvas in olje. Prilijemo mleko in zamesimo testo. Testo naj počiva na toplem pol ure.
Priprava nadeva: Margarino narežemo na drobne koščke in jo z vilicami dobro premešamo. Rumenjaka in beljak razžvrkljamo in zmešamo z dvema žličkama soli. Mešanico dodamo margarini in dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, približno centimeter debelo. Premažemo z nadevom. Testo zvijemo iz obeh strani in po sredini prerežemo, tako da dobimo dva dolga zavitka. Narežemo ju na centimeter in pol debelo. Vsak kos posebej pomočimo v razžvrkljanem beljaku, nato pa z istim delom povaljamo v semenih. Pripravljene polžke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečemo v naprej ogreti pečici na 180 °C približno 15 minut.
Nasvet: Priporočljivo je, da uporabimo margarino, ki ima sobno temperaturo, saj se tako lažje maže in poveže z drugimi sestavinami. Za bolj zdravo različico lahko uporabimo polnozrnato ali kakšno drugo vrsto moke.
Za pripravo mehiške jogurtove omake potrebujemo: 2 dl jogurta, 1 žlico gorčice, 2 žlici majoneze, 2 žlici limoninega soka, šopek peteršilja ali drobnjaka, 1 strok česna, ščep mlete rdeče paprike, ščepec soli, ščepec popra.
Drobnjak ali peteršilj in česen dobro sesekljamo. Pomešamo z gorčico in majonezo ter potresemo s soljo, poprom in z mleto rdečo papriko. Prilijemo jogurt in limonin sok ter dobro premešamo.
Nasvet: Namesto limoninega soka lahko v omako nasekjamo tudi dve manjši kisli kumarici. Omaka se odlično poda k tortiljinem čipsu. Ker je zelo podobna tatarski, jo lahko uporabimo tudi kot dodatek k ocvrtim jedem ali kot preliv za solato.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

