Radovljiški punč
Sončno sobotno decembrsko popoldne je v Radovljico na Linhartov trg privabilo kar nekaj obiskovalcev. Takšne, ki so se oglasili zaradi dogajanja samega, pa mimoidoče, nekaj pa je bilo tudi radovednežev. Sobotno dogajanje je bilo namreč namenjeno decembrskemu sejmu, zimskemu napitku, na manjšem odru pa so se predstavili mladi pevci domačega Glasbenega studia Osminka.
Poleg vsega so namreč obiskovalci lahko okušali tri napitke in glasovali za najljubšega.
Začelo se je tako, da so prek spletnih dnevnikov in družabnih omrežij v Radovljici izbirali zimski napitek Radol'ce.
Turizem Radovljica se je odločil, da poišče zanimivo recepturo za zimsko pijačo, narejeno iz za Radol’co tipičnih sestavin in z enostavnim imenom, morda celo zanimivo zgodbo. Ideja je bila, da napitek, ki so ga iskali prek natečaja, v prihodnjih letih postane posebnost njihovega decembrskega sejma in drugih zimskih dogodkov v Radovljici.
Prejeli so petnajst receptur. Ne samo iz Slovenije, ampak celo iz Avstrije, Nemčije in Velike Britanije. Komisija je imela pri odločitvi, kateri trije si zaslužijo finale, kar naporno delo, zmagovalca pa so potem pomagali izbrali obiskovalci adventnega sejma, ki se v Radovljici odvija na Linhartovem trgu praktično vse decembrske konce tedna.
Pri izbiri napitkov, ki so se uvrstili v finale, je komisija upoštevala izvirnost recepture, uporabo lokalnih sestavin, videz, aromo in okus, prav tako pa tudi enostavnost priprave in postrežbe.
V veliki finale so se uvrstili Vesel Radolčan, Podvinski grog in Radovljica Punch oziroma Radovljiški punč, za katerega so organizatorji izbora recept prejeli od Boba in Angele Holder iz Velike Britanije in je v soboto med obiskovalci na trgu požel največ zanimanja in odobravanja. Na koncu je prepričal. Verjetno je bila čokoladna osnova tista, ki je bila najbolj všečna med tremi okusi. Druga božična napitka, če ju lahko tako imenujemo, sta temeljila na konopljinem čaju in rdečem vinu. Recept za Podvinski grog je prispeval znani podvinski chef Uroš Štefelin, v njem pa poleg konopljinega čaja zasledimo še okus medu in tepkovca, medtem ko je za Veselega Radolčana recept prispeval slovenski mojster mešanja koktejlov, sicer domačin, Edin Halačević. V njem poleg omenjenega vina zasledimo še okus jabolčnega soka, smrekovega likerja in ravno tako medu. Zmagovalni napitek pa je narejen na osnovi črne čokolade, mleka, meda in ruma.
Zapis o izbranem punču in pestrem decembrskem dogajanju zasledimo tudi na blogu Angležinje Adele, ki se je v Slovenijo priselila leta 2007 in je v tem času postala že prava Radovljičanka.
Decembrsko dogajanje v Radovljici je tudi glasbeno obarvano in v času, ko so ljudje izbirali najljubši zimski napitek, smo lahko prisluhnili različnim pesmim, ki so jih odpele predvsem učenke Glasbenega studia Osminka. Slišali smo več kot trideset skladb, za vezni tekst med nastopi pa je skrbel Aleksander Pozvek.