Stare sorte je treba ohraniti
Članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda so na Koželjevi domačiji pripravile razstavo jabolk in jabolčnih jedi, med katerimi je veliko že skorajda pozabljenih.
Gora pri Komendi – Po lanskoletni razstavi različnih vrst kruha so se članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda letos odločile posvetiti jabolkom – predvsem starim sortam, ki rastejo na tem delu Slovenije, in jedem, ki so jih nekdaj iz jabolk pripravljale gospodinje.
Tako so razstavile približno trideset različnih jabolk, obiskovalci (teh je bilo manj, kot so pričakovale) pa so lahko okušali različne jedi, tako sladke kot slane. Največ je bilo različnih sladic, od jabolčnega zavitka, palačink z jabolčno marmelado, jabolčne potice, različnih pit pa vse do pečenih jabolk, nadevanih s kostanjevo kremo. Razstavile so tudi jabolčno juho, hren z jabolki, prekmaš, čaj iz posušenih jabolčnih olupkov, jabolčne krhlje, čežano, pa kis, sok, mošt … Irena Pibernik je zbranim predstavila kratko zgodovino jabolk, lastnosti, zaradi katerih so jabolka dobra za naše zdravje, ter nekaj drugih zanimivosti, kot je tudi ta, da danes v svetu poznamo že več kot 7000 različnih sort.
Članice društva so na razstavo povabile tudi Valentina Zabavnika, predsednika Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, ki se ukvarja izključno z ohranitvijo starih sort jabolk. Kot je poudaril, so v Tunjicah sadjarsko društvo dobili že leta 1937, takrat kot 248. v Sloveniji, danes pa po vsej državi ni niti petnajst tovrstnih društev. »Na področju starih sadnih sort imamo Slovenci veliko potenciala. V alpskem svetu so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi kmetijskih reform posekali skoraj vse sadovnjake, zato so izgubili ves genski material. Pri nas pa ti sadovnjaki še so, a kaj ko zaradi kakovosti več kot pol sadja izvozimo, uvozimo pa poceni in nekakovostno sadje, ki ga živali ne povohajo niti od blizu, naši otroci pa ga morajo jesti v vrtcih in šolah. Kdor le ima možnost, naj danes zasadi kakšno sadno drevo. Včasih je imela vsaka kmetija svojo sušilnico za sadje, danes pa smo na tem področju spet povsem na začetku poti. A vse se spet vrača in to na velika vrata,« je prepričan Zabavnik, ki je zbranim nato predstavil posamezne sorte in njihove najboljše lastnosti – sorte majda, jonatan, gorenjska voščenka, rumena lepocvetka, rdeči boskop, možancelj, bobovec, carjevič, krivopecelj in mnoge druge.