Do stropa in nič drugače
Pri nas imamo radi perjad. Glede na priimek ni čudno. A ker smo letos – ne samo za martinovo – na mizi že občudovali in seveda pojedli po meti dišečo račko in hrustljavo gos, bo za božič na mizi piščanec. Ne bo pa manjkala krompirjeva juha, ki je neizbrisni spomin mojih brbončic iz otroških let. Včasih z zakuho, včasih brez … Letos bodo na njej plavali zlati rjavi otočki s peteršiljevo obalo. In če je krompirjeva juha neizbrisen okus, je neizbrisen spomin na »drevce«, ki je vedno segalo do stropa. Stekleni okraski, shranjeni v svilen papir in vato, so bili prosojni, beli in srebrni. Tri še hranimo …
Ko sta sinova že odrasla, je moja praktična mama rekla: napravi si borov aranžma, ki ne bo zavzel toliko prostora, pa bo … a me ni prepričala. Še vedno do stropa in nič drugače!
Ocvrta piščančja jetrca
Za 4–6 oseb potrebujemo: krompirjevo juho po domačem receptu, 300 g piščančjih jeter, 1 jajce, 2 žlici moke, 40 g drobtin, 80 g masla ali olja, sol, poper, 1 žlico sesekljanega peteršilja.
Jetrca previdno očistimo žilic in jih popivnamo s kuhinjsko brisačo. Vtepemo jajce, ki smo mu dodali sol in poper. Jetrca povaljamo v moki, jih otresemo, pomočimo v jajce in obrnemo v drobtinah ter ocvremo. Po eno minuto na vsaki strani. Damo jih na kuhinjsko brisačo, da odteče odvečna maščoba. Juho nalijemo v ogrete krožnike, damo na sredo 1 ocvrtek jetrc, okrog pa potresemo sesekljan peteršilj.
Polnjen piščanec
Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, 25 g suhih jurčkov, 100 g belega kruha brez skorje, 100 ml mleka, 50 g šalotk, 25 g masla, sol, poper, muškat, 20 g drobtin, 1 jajce, 1 rumenjak, 2 vejici peteršilja.
Piščanca oplaknemo zunaj in znotraj in dobro osušimo s kuhinjsko papirnato brisačo. Jurčke namočimo za 15 minut. Kruh narežemo na majhne kocke. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Gobe odcedimo, ožmemo in drobno sesekljamo (vodo prihranimo za kaj drugega), jajce in rumenjak stepemo. Piščanca natremo s soljo in poprom. Na maslu prepražimo sesekljano šalotko le toliko, da postekleni, prilijemo mleko in zavremo. Zavretek prelijemo čez kocke kruha in počakamo, da se malo ohladi. Nato dobro zmešamo namočen kruh, jajce in rumenjak ter peteršilj. Solimo in popramo, muškatni orešek dodamo po okusu. Napolnimo piščanca in odprtino zapremo z zobotrebci ali s kovinskimi iglicami.
Pečico ogrejemo na 220 °C. Piščanca položimo na pekač, katerega dno smo prekrili s papirjem za peko; prsi naj bodo spodaj. Po pol ure ga obrnemo in zmanjšamo temperaturo na 200 °C. Pečemo približno 1 uro in 20 minut. Ponudimo s hrustljavo solato.
Božična solata
Za 4 osebe potrebujemo: 300 g ledenke, 50 g motovilca, 1 strok česna, 3 žlice zeliščnega vinskega kisa, 3 žlice sveže stisnjenega pomarančnega soka, sol, bel poper in malo dimljenega tabasca po okusu, 5 žlic deviškega oljčnega olja, 5 žlic neostre gorčice, 1 žlico črnih sezamovih semen.
Ledenko in motovilec očistimo, operemo in osušimo. Česen stremo. V globoki skledi z metlico zmešamo kis, pomarančni sok, olje, gorčico, po želji dimljeni tabasco, dodamo solato in rahlo premešamo. Posujemo s sezamovimi semeni, popraženimi brez maščobe.
Pa (prazničen) dober tek!