Do stropa in nič drugače

Pri nas imamo radi perjad. Glede na priimek ni čudno. A ker smo letos – ne samo za martinovo – na mizi že občudovali in seveda pojedli po meti dišečo račko in hrustljavo gos, bo za božič na mizi piščanec. Ne bo pa manjkala krompirjeva juha, ki je neizbrisni spomin mojih brbončic iz otroških let. Včasih z zakuho, včasih brez … Letos bodo na njej plavali zlati rjavi otočki s peteršiljevo obalo. In če je krompirjeva juha neizbrisen okus, je neizbrisen spomin na »drevce«, ki je vedno segalo do stropa. Stekleni okraski, shranjeni v svilen papir in vato, so bili prosojni, beli in srebrni. Tri še hranimo …

Ko sta sinova že odrasla, je moja praktična mama rekla: napravi si borov aranžma, ki ne bo zavzel toliko prostora, pa bo … a me ni prepričala. Še vedno do stropa in nič drugače!

Ocvrta piščančja jetrca

Za 4–6 oseb potrebujemo: krompirjevo juho po domačem receptu, 300 g piščančjih jeter, 1 jajce, 2 žlici moke, 40 g drobtin, 80 g masla ali olja, sol, poper, 1 žlico sesekljanega peteršilja.

Jetrca previdno očistimo žilic in jih popivnamo s kuhinjsko brisačo. Vtepemo jajce, ki smo mu dodali sol in poper. Jetrca povaljamo v moki, jih otresemo, pomočimo v jajce in obrnemo v drobtinah ter ocvremo. Po eno minuto na vsaki strani. Damo jih na kuhinjsko brisačo, da odteče odvečna maščoba. Juho nalijemo v ogrete krožnike, damo na sredo 1 ocvrtek jetrc, okrog pa potresemo sesekljan peteršilj.

Polnjen piščanec

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, 25 g suhih jurčkov, 100 g belega kruha brez skorje, 100 ml mleka, 50 g šalotk, 25 g masla, sol, poper, muškat, 20 g drobtin, 1 jajce, 1 rumenjak, 2 vejici peteršilja.

Piščanca oplaknemo zunaj in znotraj in dobro osušimo s kuhinjsko papirnato brisačo. Jurčke namočimo za 15 minut. Kruh narežemo na majhne kocke. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Gobe odcedimo, ožmemo in drobno sesekljamo (vodo prihranimo za kaj drugega), jajce in rumenjak stepemo. Piščanca natremo s soljo in poprom. Na maslu prepražimo sesekljano šalotko le toliko, da postekleni, prilijemo mleko in zavremo. Zavretek prelijemo čez kocke kruha in počakamo, da se malo ohladi. Nato dobro zmešamo namočen kruh, jajce in rumenjak ter peteršilj. Solimo in popramo, muškatni orešek dodamo po okusu. Napolnimo piščanca in odprtino zapremo z zobotrebci ali s kovinskimi iglicami.

Pečico ogrejemo na 220 °C. Piščanca položimo na pekač, katerega dno smo prekrili s papirjem za peko; prsi naj bodo spodaj. Po pol ure ga obrnemo in zmanjšamo temperaturo na 200 °C. Pečemo približno 1 uro in 20 minut. Ponudimo s hrustljavo solato.

Božična solata

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g ledenke, 50 g motovilca, 1 strok česna, 3 žlice zeliščnega vinskega kisa, 3 žlice sveže stisnjenega pomarančnega soka, sol, bel poper in malo dimljenega tabasca po okusu, 5 žlic deviškega oljčnega olja, 5 žlic neostre gorčice, 1 žlico črnih sezamovih semen.

Ledenko in motovilec očistimo, operemo in osušimo. Česen stremo. V globoki skledi z metlico zmešamo kis, pomarančni sok, olje, gorčico, po želji dimljeni tabasco, dodamo solato in rahlo premešamo. Posujemo s sezamovimi semeni, popraženimi brez maščobe.

Pa (prazničen) dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / / 08:33

Na prehodu povozila peški

Lesce, Kranjska Gora – V soboto pozno popoldne je voznik osebnega avtomobila v Lescah trčil v starejšo peško in jo v nesreči hudo telesno poškodoval. Po trčenju je voznik s kraja odpeljal. Nesreča...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 28. december 2016 / 15:23

Kamorkoli seže pogled ... gore

Veliki vrh/Veža (2110 m)–Velika Zelenica (2114 m)–Deska (1969 m) – Eden izmed vrhov Dleskovške planote, ki nudi čudovit razgled na lepotici Kamniško-Savinjskih Alp Ojstrico in Planjavo.

Razvedrilo / sreda, 28. december 2016 / 15:17

V prazničnem duhu

Učenke in učenci Glasbene šole Tržič so v tamkajšnjem Kulturnem centru pripravili tradicionalni Božično-novoletni koncert.

Nasveti / sreda, 28. december 2016 / 15:13

Konec leta

Videti je, da pozitivno zaključujemo leto 2016: gospodarska rast traja že dlje časa in se bo še nadaljevala, javno porabo in proračun so dali v zmerno in zahtevano porabo, izvozimo več kot uvozimo...

Kranj / sreda, 28. december 2016 / 15:12

Za sanacijo plazov dodaten denar

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na novembrski seji sklenili, da se iz sklada občinske proračunske rezerve odobri 70 tisoč evrov sredstev, in sicer 30 tisoč za sanacijo plazu nad eno od hiš na P...

Kranjska Gora / sreda, 28. december 2016 / 15:12

Župan razveselil starejše

Kranjska Gora – Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je tik pred prazniki obiskal občane, ki živijo v domovih za starejše v Kranjski Gori in na Jesenicah. Razveselil jih je s kulturnim programom, ki so...