Do stropa in nič drugače

Pri nas imamo radi perjad. Glede na priimek ni čudno. A ker smo letos – ne samo za martinovo – na mizi že občudovali in seveda pojedli po meti dišečo račko in hrustljavo gos, bo za božič na mizi piščanec. Ne bo pa manjkala krompirjeva juha, ki je neizbrisni spomin mojih brbončic iz otroških let. Včasih z zakuho, včasih brez … Letos bodo na njej plavali zlati rjavi otočki s peteršiljevo obalo. In če je krompirjeva juha neizbrisen okus, je neizbrisen spomin na »drevce«, ki je vedno segalo do stropa. Stekleni okraski, shranjeni v svilen papir in vato, so bili prosojni, beli in srebrni. Tri še hranimo …

Ko sta sinova že odrasla, je moja praktična mama rekla: napravi si borov aranžma, ki ne bo zavzel toliko prostora, pa bo … a me ni prepričala. Še vedno do stropa in nič drugače!

Ocvrta piščančja jetrca

Za 4–6 oseb potrebujemo: krompirjevo juho po domačem receptu, 300 g piščančjih jeter, 1 jajce, 2 žlici moke, 40 g drobtin, 80 g masla ali olja, sol, poper, 1 žlico sesekljanega peteršilja.

Jetrca previdno očistimo žilic in jih popivnamo s kuhinjsko brisačo. Vtepemo jajce, ki smo mu dodali sol in poper. Jetrca povaljamo v moki, jih otresemo, pomočimo v jajce in obrnemo v drobtinah ter ocvremo. Po eno minuto na vsaki strani. Damo jih na kuhinjsko brisačo, da odteče odvečna maščoba. Juho nalijemo v ogrete krožnike, damo na sredo 1 ocvrtek jetrc, okrog pa potresemo sesekljan peteršilj.

Polnjen piščanec

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, 25 g suhih jurčkov, 100 g belega kruha brez skorje, 100 ml mleka, 50 g šalotk, 25 g masla, sol, poper, muškat, 20 g drobtin, 1 jajce, 1 rumenjak, 2 vejici peteršilja.

Piščanca oplaknemo zunaj in znotraj in dobro osušimo s kuhinjsko papirnato brisačo. Jurčke namočimo za 15 minut. Kruh narežemo na majhne kocke. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Gobe odcedimo, ožmemo in drobno sesekljamo (vodo prihranimo za kaj drugega), jajce in rumenjak stepemo. Piščanca natremo s soljo in poprom. Na maslu prepražimo sesekljano šalotko le toliko, da postekleni, prilijemo mleko in zavremo. Zavretek prelijemo čez kocke kruha in počakamo, da se malo ohladi. Nato dobro zmešamo namočen kruh, jajce in rumenjak ter peteršilj. Solimo in popramo, muškatni orešek dodamo po okusu. Napolnimo piščanca in odprtino zapremo z zobotrebci ali s kovinskimi iglicami.

Pečico ogrejemo na 220 °C. Piščanca položimo na pekač, katerega dno smo prekrili s papirjem za peko; prsi naj bodo spodaj. Po pol ure ga obrnemo in zmanjšamo temperaturo na 200 °C. Pečemo približno 1 uro in 20 minut. Ponudimo s hrustljavo solato.

Božična solata

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g ledenke, 50 g motovilca, 1 strok česna, 3 žlice zeliščnega vinskega kisa, 3 žlice sveže stisnjenega pomarančnega soka, sol, bel poper in malo dimljenega tabasca po okusu, 5 žlic deviškega oljčnega olja, 5 žlic neostre gorčice, 1 žlico črnih sezamovih semen.

Ledenko in motovilec očistimo, operemo in osušimo. Česen stremo. V globoki skledi z metlico zmešamo kis, pomarančni sok, olje, gorčico, po želji dimljeni tabasco, dodamo solato in rahlo premešamo. Posujemo s sezamovimi semeni, popraženimi brez maščobe.

Pa (prazničen) dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 15. maj 2022 / 16:04

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti

Področje družinske medicine je tako pomembno, kot so temelji hiše. Če temelji niso dobro postavljeni, je težko kvalitetno graditi naprej. Pomanjkanje družinskih zdravnikov ni zgodba od vče...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 21. december 2014 / 18:03

Namesto petarde priboljšek

Verjamemo, da je metanje petard, čeprav je njihova uporaba že več let prepovedana, za marsikoga, zlasti pa otroke, zelo zanimivo in vznemirjajoče. A je tudi zelo nevarno početje, ki te lahko hudo z...

GG Plus / nedelja, 21. december 2014 / 17:59

Pismo Božičku

Cenjeni Božiček, ne bomo ti rekel dragi ali ljubi, ker – to kar brž priznam – s teboj nikoli nisem bil v ljubečem odnosu. In nič ne kaže, da bom. Tudi če bi mi iz tvoje Amerike prinesel no...

Nasveti / nedelja, 21. december 2014 / 17:58

Do stropa in nič drugače

Pri nas imamo radi perjad. Glede na priimek ni čudno. A ker smo letos – ne samo za martinovo – na mizi že občudovali in seveda pojedli po meti dišečo račko in hrustljavo gos, bo za božič na mizi pi...

Kranj / nedelja, 21. december 2014 / 17:57

Srečanje starejših občanov

V Kulturnem domu v Goričah je potekalo srečanje starejših občanov, ki ga je pripravila tamkajšnja enota Rdečega križa.

Gospodarstvo / nedelja, 21. december 2014 / 17:55

Okrasna drevesca z modro nalepko

Gozdna okrasna drevesca, posekana v Sloveniji, so letos označena z modro nalepko. Za jaslice je dovoljeno nabrati do dva kilograma mahu.