
Novosti pri označevanju živil
Od sobote dalje veljajo nekatere novosti pri označevanju živil. Tudi v obratih javne prehrane je obvezno označevanje snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti.
Potrošniki lahko na trgovskih policah še vedno najdejo živila s »starimi« označbami, vendar le tista, ki so bila označena oz. dana v promet pred 13. decembrom.
Kranj – Evropski parlament in Svet Evropske unije sta pred več kot tremi leti sprejela uredbo o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki je po triletnem prehodnem obdobju začela v praksi veljati v soboto, 13. decembra. Nova uredba omogoča potrošnikom, ki imajo alergijo ali so preobčutljivi na hrano, da lahko na podlagi informacij sprejmejo zase varno odločitev.
Na označbah predpakiranih živil je predpisana velikost črk, obvezno je označevanje nekaterih vrst porekla mesa, posebej pa morajo biti poudarjeni alergeni. Minimalna predpisana velikost črk je 1,2 milimetra, za zelo majhne embalaže pa 0,9 milimetra. Čeprav ta rešitev odstopa od začetnih predlogov po še večji pisavi, je sprememba po mnenju dr. Igorja Pravsta z Inštituta za nutricionistiko pomemben napredek, saj so na nekaterih »starih« označbah živil črke bistveno manjše.
Po novem je označevanje alergenov obvezno tudi za nepredpakirana živila, torej tudi v obratih javne prehrane: v menzah, restavracijah, gostilnah ... Evropska uredba določa, da jih morajo označiti na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba – na jedilnem listu, na panoju ali na ekranu – vendar v pisni obliki in tako, da so zlahka vidni, jasno čitljivi in neizbrisni. Če se odločijo za označevanje neposredno na jedilnem listu, morajo, na primer, pri jedi mesna lazanja navesti, da vsebuje alergene gluten, jajca in mlečni izdelek z vsebnostjo laktoze. Dr. Anita Kušar iz Inštituta za nutricionistiko meni, da se bo večina gostincev verjetno odločila za navajanje alergenov na jedilniku ali v prilogi k jedilniku. Največ težav jim bodo verjetno povzročali alergeni v sestavinah, ki jih glede na ponudbo in ceno kupujejo pri različnih dobaviteljih, pri tem pa podobne sestavine lahko vsebujejo različne alergene.
Nova sprememba pri označevanju živil se obeta konec leta 2016, ko bo na vseh predpakiranih živilih obvezno tudi označevanje hranilne vrednosti. Zdaj je navajanje energijske vrednosti in količine hranil v živilih še prostovoljno in običajno bolj pogosto pri živilih z ugodnejšo prehransko sestavo, z uvedbo obveznega označevanja pa bodo te informacije na vseh predpakiranih živilih, torej tudi tistih z visoko količino sladkorja, maščobe ali soli.