Bananina torta s skuto

Banana, skuta in čokolada; tri moje najljubše se­stavine. Vse tri sem združila v sladico in tako je nastala moja najljubša torta.

Za pripravo torte potrebujemo: 6 jajc, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 4 žlice tople vode, pol pecilnega praška, 2 žlici kakava; za nadev: 5 banan, 0,5 kg skute, 5 dl smetane. Za premaz: marmelada, 4 dl mleka, 1 dl ruma; za preliv: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Moko, pecilni prašek in kakav zmešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vmešamo sladkor. Med mešanjem v sneg postopoma dodajamo rumenjake in vodo. Nazadnje dodamo še mešanico iz moke ter narahlo premešamo. Tortni model namažemo z maščobo ali obložimo s papirjem za peko. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 20 minut. Pečen biskvit ločimo od tortnega modela in ga ohladimo.

Priprava kreme: Banane olupimo, narežemo na manjše kose ter jih zmeljemo v kašo. Pomešamo jih s skuto. Smetano čvrsto stepemo, dodamo ji banane in skuto. Vse dobro premešamo.

Sestavljanje torte: Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Mleko pogrejemo do mlačnega ter mu prilijemo rum. Prvo polovico premažemo z marmelado. Namočimo s polovico mleka in ruma. S polovico nadeva prekrijemo biskvit. Na nadev položimo drugo polovico biskvita in enako namažemo z marmelado in namočimo z mlekom kot pri prejšnji polovici. Prekrijemo s preostankom kreme. Na vrhu jo zgladimo, da dobimo čim bolj ravno površino. Torto postavimo za dve uri v hladilnik.

Za preliv razdelimo čokolado na manjše koščke. V posodici jo pomešamo z oljem in segrevamo nad vodno paro ali drugo vročino, da se čokolada stopi. Torti snamemo obod pekača ter jo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Nasvet: Biskvit lahko spečemo v dveh delih, in sicer dvakrat iz polovice sestavin. Tako se izognemo razpolavljanju biskvita, dela biskvita pa sta bol enakomerna. Če banane niso najbolj zrele in sladke, po okusu dodamo še kakšno žlico sladkorja. Za premaz uporabimo poljubno sadno marmelado. Sama največkrat uporabim slivovo ali marelično. Na koncu torto okrasimo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Koncert Mateta Bekavca na Ledinah

Jezersko - V soboto, 28. julija, bo ob 15. uri na Ledinah koncert klasične glasbe slovenskega klarinetista Mateta Bekavca. Izvedel bo dela nekaterih največjih mojstrov klasične g...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Potem ga je pa z lopato ...

V četrtek so na Loškem odru premierno uprizorili tragikomično dramo Vražji fant zahodne strani.

Jesenice / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Planinske postojanke zapirajo vrata

Jesenice - Branko Bergant, predsednik Planinskega društva Jesenice, je povedal, da so začeli zapirati planinske postojanke, ki sodijo pod okrilje društva. Tako so včeraj zaprli Kočo na Gol...

Kronika / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Nesreče

Nesreča jadralnih padalcev Dvorje - V nedeljo, 2. oktobra, sta okoli 15.30 na travniku v okolici Dvorij padla dva jadralna padalca. Policisti so ugoto...

Gospodarstvo / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Preddvor / torek, 4. oktober 2011 / 07:00

Obnavljajo pokopališče

Preddvor - Na pokopališču v Preddvoru so se jeseni začela obnovitvena dela. Spomladi so tlakovali prostor pred dostopom na še druge tri glavne poti na pokopališču in prostor okol...