Bananina torta s skuto

Banana, skuta in čokolada; tri moje najljubše se­stavine. Vse tri sem združila v sladico in tako je nastala moja najljubša torta.

Za pripravo torte potrebujemo: 6 jajc, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 4 žlice tople vode, pol pecilnega praška, 2 žlici kakava; za nadev: 5 banan, 0,5 kg skute, 5 dl smetane. Za premaz: marmelada, 4 dl mleka, 1 dl ruma; za preliv: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Moko, pecilni prašek in kakav zmešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vmešamo sladkor. Med mešanjem v sneg postopoma dodajamo rumenjake in vodo. Nazadnje dodamo še mešanico iz moke ter narahlo premešamo. Tortni model namažemo z maščobo ali obložimo s papirjem za peko. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 20 minut. Pečen biskvit ločimo od tortnega modela in ga ohladimo.

Priprava kreme: Banane olupimo, narežemo na manjše kose ter jih zmeljemo v kašo. Pomešamo jih s skuto. Smetano čvrsto stepemo, dodamo ji banane in skuto. Vse dobro premešamo.

Sestavljanje torte: Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Mleko pogrejemo do mlačnega ter mu prilijemo rum. Prvo polovico premažemo z marmelado. Namočimo s polovico mleka in ruma. S polovico nadeva prekrijemo biskvit. Na nadev položimo drugo polovico biskvita in enako namažemo z marmelado in namočimo z mlekom kot pri prejšnji polovici. Prekrijemo s preostankom kreme. Na vrhu jo zgladimo, da dobimo čim bolj ravno površino. Torto postavimo za dve uri v hladilnik.

Za preliv razdelimo čokolado na manjše koščke. V posodici jo pomešamo z oljem in segrevamo nad vodno paro ali drugo vročino, da se čokolada stopi. Torti snamemo obod pekača ter jo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Nasvet: Biskvit lahko spečemo v dveh delih, in sicer dvakrat iz polovice sestavin. Tako se izognemo razpolavljanju biskvita, dela biskvita pa sta bol enakomerna. Če banane niso najbolj zrele in sladke, po okusu dodamo še kakšno žlico sladkorja. Za premaz uporabimo poljubno sadno marmelado. Sama največkrat uporabim slivovo ali marelično. Na koncu torto okrasimo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 30. oktober 2014 / 13:13

Lepo urejajo svoje domove

Pa ne le domove, tudi nastanitvene, gostinske in druge turistične objekte ter podjetja, ustanove in kulturne spomenike v občini Škofja Loka. Skupina za lepšo Loko je vsem, ki lepo skrbijo za okolico,...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 22. december 2022 / 21:02

Prinesi nam zdravja

Javnost je razburila vest, da naj bi zdravstveno ministrstvo z reorganizacijo krčilo mrežo nujne medicinske pomoči (NMP). Po predlogu delovne skupine bi v državi imeli 12 urgentnih centrov...

Škofja Loka / četrtek, 22. december 2022 / 21:00

Po novem letu spet vpis novorojenčkov

Škofjeloški zdravstveni dom je tridesetega novembra zaznamoval sedemdeset let delovanja. V leto, ki je pred nami, zrejo z optimizmom, saj odpirajo nove ambulante in zaposlujejo novo delovno silo.

Zanimivosti / četrtek, 22. december 2022 / 20:59

Dobrodošla napaka, 27. del

Ko sem dosegel vrh hriba in pod seboj zagledal rodno vas in spokojno blejsko jezero, to »podobo raja«, bi bil rad z glasnim vriskom dal duška svoji sreči. Toda za kaj takega je bilo še vse prezgoda...

Kultura / četrtek, 22. december 2022 / 20:57

Pogled nazaj in naprej

V Galeriji Šivčeve hiše je na ogled pregledna razstava del akademske kiparke Andrejke Čufer z naslovom Pogled nazaj, pogled naprej.

Gospodarstvo / četrtek, 22. december 2022 / 20:55

Višja plačila za višje ležeče kmetije

Na kmetijskem ministrstvu zagotavljajo, da posodobljeni sistem točkovanja kmetij na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD) prinaša večjo natančnost in s tem tudi večjo pravičnost....