Bananina torta s skuto

Banana, skuta in čokolada; tri moje najljubše se­stavine. Vse tri sem združila v sladico in tako je nastala moja najljubša torta.

Za pripravo torte potrebujemo: 6 jajc, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 4 žlice tople vode, pol pecilnega praška, 2 žlici kakava; za nadev: 5 banan, 0,5 kg skute, 5 dl smetane. Za premaz: marmelada, 4 dl mleka, 1 dl ruma; za preliv: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Moko, pecilni prašek in kakav zmešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vmešamo sladkor. Med mešanjem v sneg postopoma dodajamo rumenjake in vodo. Nazadnje dodamo še mešanico iz moke ter narahlo premešamo. Tortni model namažemo z maščobo ali obložimo s papirjem za peko. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 20 minut. Pečen biskvit ločimo od tortnega modela in ga ohladimo.

Priprava kreme: Banane olupimo, narežemo na manjše kose ter jih zmeljemo v kašo. Pomešamo jih s skuto. Smetano čvrsto stepemo, dodamo ji banane in skuto. Vse dobro premešamo.

Sestavljanje torte: Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Mleko pogrejemo do mlačnega ter mu prilijemo rum. Prvo polovico premažemo z marmelado. Namočimo s polovico mleka in ruma. S polovico nadeva prekrijemo biskvit. Na nadev položimo drugo polovico biskvita in enako namažemo z marmelado in namočimo z mlekom kot pri prejšnji polovici. Prekrijemo s preostankom kreme. Na vrhu jo zgladimo, da dobimo čim bolj ravno površino. Torto postavimo za dve uri v hladilnik.

Za preliv razdelimo čokolado na manjše koščke. V posodici jo pomešamo z oljem in segrevamo nad vodno paro ali drugo vročino, da se čokolada stopi. Torti snamemo obod pekača ter jo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Nasvet: Biskvit lahko spečemo v dveh delih, in sicer dvakrat iz polovice sestavin. Tako se izognemo razpolavljanju biskvita, dela biskvita pa sta bol enakomerna. Če banane niso najbolj zrele in sladke, po okusu dodamo še kakšno žlico sladkorja. Za premaz uporabimo poljubno sadno marmelado. Sama največkrat uporabim slivovo ali marelično. Na koncu torto okrasimo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 4. maj 2012 / 07:00

Helios v polfinalu z Union Olimpijo

Domžale - V nedeljo je na vrsti prva polfinalna tekma Lige Telemach med Krko, najboljšo ekipo po rednem delu lige za prvaka, in Zlatorogom, ki je četrto mesto potrdil minulo sobo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Z avtomobilom v potok

Kropa - Veliko srečo v nesreči sta imela starejša zakonca, ki sta se v soboto z avtomobilom peljala z Jamnika proti Kropi. Pri Slovenski peči je voznik skozi ovinek zapeljal nara...

Žiri / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Čipkarske zmage niso ostale doma

Žirovske klekljarice so v nedeljo s tekmovanji zaključile uspešne četrte Slovenske klekljarske dneve.

Nasveti / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Bršljan, krvnik celulita

Bršljan se vse bolj uveljavlja kot dopolnilo pri shujševalnih prijemih za odpravo celulita. Če si želite stopiti odvečno maščobo, še preden boste smuknili v kopalke, se po pomoč obrnite na bršljan.

Gospodarstvo / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Zadovoljni prodajalci in kupci

Na ekološki tržnici v Naklem bodo tudi prodajalci iz drugih regij.

Nasveti / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Povabilo na romanje

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.