Bananina torta s skuto

Banana, skuta in čokolada; tri moje najljubše se­stavine. Vse tri sem združila v sladico in tako je nastala moja najljubša torta.

Za pripravo torte potrebujemo: 6 jajc, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 4 žlice tople vode, pol pecilnega praška, 2 žlici kakava; za nadev: 5 banan, 0,5 kg skute, 5 dl smetane. Za premaz: marmelada, 4 dl mleka, 1 dl ruma; za preliv: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Moko, pecilni prašek in kakav zmešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vmešamo sladkor. Med mešanjem v sneg postopoma dodajamo rumenjake in vodo. Nazadnje dodamo še mešanico iz moke ter narahlo premešamo. Tortni model namažemo z maščobo ali obložimo s papirjem za peko. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 20 minut. Pečen biskvit ločimo od tortnega modela in ga ohladimo.

Priprava kreme: Banane olupimo, narežemo na manjše kose ter jih zmeljemo v kašo. Pomešamo jih s skuto. Smetano čvrsto stepemo, dodamo ji banane in skuto. Vse dobro premešamo.

Sestavljanje torte: Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Mleko pogrejemo do mlačnega ter mu prilijemo rum. Prvo polovico premažemo z marmelado. Namočimo s polovico mleka in ruma. S polovico nadeva prekrijemo biskvit. Na nadev položimo drugo polovico biskvita in enako namažemo z marmelado in namočimo z mlekom kot pri prejšnji polovici. Prekrijemo s preostankom kreme. Na vrhu jo zgladimo, da dobimo čim bolj ravno površino. Torto postavimo za dve uri v hladilnik.

Za preliv razdelimo čokolado na manjše koščke. V posodici jo pomešamo z oljem in segrevamo nad vodno paro ali drugo vročino, da se čokolada stopi. Torti snamemo obod pekača ter jo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Nasvet: Biskvit lahko spečemo v dveh delih, in sicer dvakrat iz polovice sestavin. Tako se izognemo razpolavljanju biskvita, dela biskvita pa sta bol enakomerna. Če banane niso najbolj zrele in sladke, po okusu dodamo še kakšno žlico sladkorja. Za premaz uporabimo poljubno sadno marmelado. Sama največkrat uporabim slivovo ali marelično. Na koncu torto okrasimo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Dednost in vzgoja ključna za nastanek panične motnje

Panična motnja je vrsta anksiozne (psihične) motnje, kjer gre za ponavljajoče se napade panike ter občutke strahu, vznemirjenosti, tesnobe in živčnosti. Za večino ljudi, ki so kdaj doživeli napad pani...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. april 2012 / 07:00

Kronika tedna

Žerjavu ni treba na sodišče Predsedniku Slovenske ljudske stranke Radovanu Žerjavu se na ljubljanskem sodišču ne bo treba zagovarjati zaradi domnevnega obrekovanja, sa...

Kultura / petek, 6. april 2012 / 07:00

Nastopilo več kot petsto pevcev

V Osnovni šoli Preddvor se je v sredo na Območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov predstavilo kar petnajst zborov z območja kranjske območne izpostave JSKD, v katerih je prepevalo več...

Kultura / petek, 6. april 2012 / 07:00

Festival bosanske kulture

V petek, 6. aprila, ob 19. uri se bo z literarnim večerom v avli Mestne občine Kranj začel 2. festival mednarodne bosanske kulture, ki ga pripravljalo v KUD DEM iz Kranja. Gostje na literarnem ve...

Zanimivosti / petek, 6. april 2012 / 07:00

Jutri svetovni dan zdravja

Kranj - V 20. stoletju se je povprečna življenjska doba podajšala za dvajset let, tematika letošnjega svetovnega dne zdravja pa je Staranje in zdravje. Pričakovana življenjska do...

Prosti čas / petek, 6. april 2012 / 07:00

Naša Melita

O naši Meliti bi se morali filmi snemati, ne pa samo članki pisati, je bila prva ugotovitev ene od prijateljic Melite Franko.