Bananina torta s skuto

Banana, skuta in čokolada; tri moje najljubše se­stavine. Vse tri sem združila v sladico in tako je nastala moja najljubša torta.

Za pripravo torte potrebujemo: 6 jajc, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 4 žlice tople vode, pol pecilnega praška, 2 žlici kakava; za nadev: 5 banan, 0,5 kg skute, 5 dl smetane. Za premaz: marmelada, 4 dl mleka, 1 dl ruma; za preliv: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Moko, pecilni prašek in kakav zmešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vmešamo sladkor. Med mešanjem v sneg postopoma dodajamo rumenjake in vodo. Nazadnje dodamo še mešanico iz moke ter narahlo premešamo. Tortni model namažemo z maščobo ali obložimo s papirjem za peko. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 20 minut. Pečen biskvit ločimo od tortnega modela in ga ohladimo.

Priprava kreme: Banane olupimo, narežemo na manjše kose ter jih zmeljemo v kašo. Pomešamo jih s skuto. Smetano čvrsto stepemo, dodamo ji banane in skuto. Vse dobro premešamo.

Sestavljanje torte: Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Mleko pogrejemo do mlačnega ter mu prilijemo rum. Prvo polovico premažemo z marmelado. Namočimo s polovico mleka in ruma. S polovico nadeva prekrijemo biskvit. Na nadev položimo drugo polovico biskvita in enako namažemo z marmelado in namočimo z mlekom kot pri prejšnji polovici. Prekrijemo s preostankom kreme. Na vrhu jo zgladimo, da dobimo čim bolj ravno površino. Torto postavimo za dve uri v hladilnik.

Za preliv razdelimo čokolado na manjše koščke. V posodici jo pomešamo z oljem in segrevamo nad vodno paro ali drugo vročino, da se čokolada stopi. Torti snamemo obod pekača ter jo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Nasvet: Biskvit lahko spečemo v dveh delih, in sicer dvakrat iz polovice sestavin. Tako se izognemo razpolavljanju biskvita, dela biskvita pa sta bol enakomerna. Če banane niso najbolj zrele in sladke, po okusu dodamo še kakšno žlico sladkorja. Za premaz uporabimo poljubno sadno marmelado. Sama največkrat uporabim slivovo ali marelično. Na koncu torto okrasimo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 19. november 2018 / 13:29

Drzne ptice sanj

Ob osemdeseti obletnici ustanovitve Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) so v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju na ogled grafike iz zbirke SAZU, na odru Prešernovega gledališča pa...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 3. april 2014 / 00:55

Za obvoznico ni denarja

Glavna tema pogovorov ob obisku ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela na Bledu sta bili severna in južna razbremenilna cesta.

Nasveti / sreda, 2. april 2014 / 11:46

Kitajski rezanci z zelenjavo in puranom

Testenine lahko pripravite na nešteto načinov. Za popes­tritev vašega jedilnika vam tokrat priporočam, da jih pripravite na kitajski način.

Nasveti / sreda, 2. april 2014 / 11:41

Tanja odgovarja

Sem vaša zvesta bralka in vas prosim za odgovore. Zanima me za sina in vnuka ter hčerko in vnuka. Za zdravje, službo, šolo, finance in ljubezen.

Razvedrilo / sreda, 2. april 2014 / 11:40

Udarni tolkalci v Squatu

Celotedenska ekstravagantna razstava PayPer Soul v kranjskem Squatu se je zaključila z udarnim koncertom zasedbe The Stroj ter lokalne skupine Didge. Glasbeni kolektiv The Stroj deluje že od leta 1...

Kultura / sreda, 2. april 2014 / 11:40

Orglice in stare otroške igre za starejše

Ljubiteljski kulturniki radi nastopajo po domovih za starejše, saj so ti hvaležna publika. Tudi člani KUD Oton Župančič Sora so med njimi: v petek so člani sekcije ustnih harmonik in najmlajše otro...