Bananina torta s skuto

Banana, skuta in čokolada; tri moje najljubše se­stavine. Vse tri sem združila v sladico in tako je nastala moja najljubša torta.

Za pripravo torte potrebujemo: 6 jajc, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 4 žlice tople vode, pol pecilnega praška, 2 žlici kakava; za nadev: 5 banan, 0,5 kg skute, 5 dl smetane. Za premaz: marmelada, 4 dl mleka, 1 dl ruma; za preliv: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Moko, pecilni prašek in kakav zmešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vmešamo sladkor. Med mešanjem v sneg postopoma dodajamo rumenjake in vodo. Nazadnje dodamo še mešanico iz moke ter narahlo premešamo. Tortni model namažemo z maščobo ali obložimo s papirjem za peko. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 20 minut. Pečen biskvit ločimo od tortnega modela in ga ohladimo.

Priprava kreme: Banane olupimo, narežemo na manjše kose ter jih zmeljemo v kašo. Pomešamo jih s skuto. Smetano čvrsto stepemo, dodamo ji banane in skuto. Vse dobro premešamo.

Sestavljanje torte: Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Mleko pogrejemo do mlačnega ter mu prilijemo rum. Prvo polovico premažemo z marmelado. Namočimo s polovico mleka in ruma. S polovico nadeva prekrijemo biskvit. Na nadev položimo drugo polovico biskvita in enako namažemo z marmelado in namočimo z mlekom kot pri prejšnji polovici. Prekrijemo s preostankom kreme. Na vrhu jo zgladimo, da dobimo čim bolj ravno površino. Torto postavimo za dve uri v hladilnik.

Za preliv razdelimo čokolado na manjše koščke. V posodici jo pomešamo z oljem in segrevamo nad vodno paro ali drugo vročino, da se čokolada stopi. Torti snamemo obod pekača ter jo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Nasvet: Biskvit lahko spečemo v dveh delih, in sicer dvakrat iz polovice sestavin. Tako se izognemo razpolavljanju biskvita, dela biskvita pa sta bol enakomerna. Če banane niso najbolj zrele in sladke, po okusu dodamo še kakšno žlico sladkorja. Za premaz uporabimo poljubno sadno marmelado. Sama največkrat uporabim slivovo ali marelično. Na koncu torto okrasimo še s stepeno smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 21. december 2007 / 07:00

Prevozniki grozijo s "cestnimi nevšečnostmi"

Ljubljana - Skupščina slovenskih cestnih prevoznikov, združenih v Sekciji za promet pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS), je konec novembra sklenila, da bodo pozvali vse slovenske...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 2. december 2014 / 13:00

Varčevanje v javni upravi

Včeraj do zaključka redakcije še ni bilo znano, ali bosta vladna in sindikalna stran dosegli dogovor o varčevalnih ukrepih v javni upravi, zato tudi še ni bilo znano, ali jutri, v sredo, b...

Slovenija / torek, 2. december 2014 / 13:03

Nove vinjete že v prodaji

Kranj – Od včeraj so v prodaji vinjete za leto 2015, ki so tokrat rdeče barve. Njihove cene za osebna vozila in motorje ostajajo enake, medtem ko je vlada pred kratkim znižala cene tedenskim in mes...

Nasveti / torek, 2. december 2014 / 13:02

Bananina torta s skuto

Banana, skuta in čokolada; tri moje najljubše se­stavine. Vse tri sem združila v sladico in tako je nastala moja najljubša torta.

Razvedrilo / torek, 2. december 2014 / 12:57

Srca so spet zaigrala

Že sedmi koncertni večer Srce nam še vedno igra na Primskovem je znova obudil nostalgična čustva ter mnoge spomnil na brezskrbno mladost, polno življenja in dobre glasbe.

Kronika / torek, 2. december 2014 / 12:56

Ničelna toleranca do alkohola

Končni cilj nacionalne kampanje 0,0 šofer – trezna odločitev je ničelna toleranca do alkohola v prometu. Stanje se sicer počasi izboljšuje, saj se po podatkih delež alkoholiziranih udeležencev v prome...