Brokoli ali cvetača, kar imate raje

Brokoli najdemo na vrhu seznama najbolj zdravih živil. Slavo mu pripisujemo zaradi njegovih številnim koristnih vplivov: odpravlja lenost črevesja, krepi delovanja mišičja, krepi imunski sistem, srce in ožilje, pospešuje prebavo … Njemu podobna je cvetača. Nekdaj zaničevana kot zelenjava revežev je s svojim bogastvom biološko aktivnih snovi spet našla svoje mesto v zdravi prehrani. Tako iz brokolija kot iz cvetače lahko naredimo okusne jedi.

Za pripravo brokolijevega narastka potrebujemo: 1 kg brokolija, 6 jajc, 250 g jogurta, 100 g moke, polovico pecilnega praška, 100 g sira, sol, 1 žlico masla.

Brokoli očistimo in narežemo na manjše cvetke. Za­vremo 1 l vode, jo osolimo ter zavremo. V vreli vodi kuhamo brokoli 5 minut. Nato ga odcedimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Za jajčni preliv stepemo jajca, dodamo jogurt, moko, pecilni prašek in ščep soli. Z mešalnikom vse skupaj zmešamo, da dobimo zmes, malo bolj gosto od testa za palačinke. Pekač namastimo z maslom. Po pekaču razporedimo kuhan brokoli, potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčnim prelivom. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Uporabimo čvrsti ali kremni jogurt, še posebej primeren je grški. Med brokoli lahko vmešamo še skuto ali narezano mocarelo.

Za pripravo zapečene cvetače potrebujemo: 1 cvetačno glavo, 1 žlico masla, pol žličke soli, 2 žlici kisle smetane, pol žličke muškatnega oreščka, 3 jajca, 3 žlice drobtin, 100 g sira, peteršilj.

Oprano cvetačo razdelimo na večje cvetove in jih kuhamo v slanem kropu 5 minut. Kuhano cvetačo odcedimo in naložimo v pekač, ki smo ga prej namazali z maslom. V posodi stepemo jajca, posolimo s ščepom soli, dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še drobtine, sesekljan peteršilj in nariban sir. Zmes prelijemo po cvetači. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 15 minut.

Nasvet: Obe jedi lahko pripravimo tako iz cvetače kot iz brokolija. Primerna je tudi mešanica obeh, z dodat­kom korenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

Sedem izdelkov z najvišjo oceno

Sedem mlečnih izdelkov z gorenjskih kmetij je v okviru razstave Dobrote slovenskih kmetij prejelo najvišjo možno oceno.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Povzročitelja kmalu izsledili

Preddvor - V torek dopoldne se je v Preddvoru pripetila prometna nesreča, v kateri je bil motorist lažje poškodovan. Povzročil jo je 75-letni voznik avtomobila, ki je zaradi nepr...

Gospodarstvo / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Skok prvi nadzornik Save

Kranj - Nadzorni svet Save je na ustanovni seji med svojimi člani za predsednika imenoval Aleša Skoka, za namestnika pa Mirana Kraševca. Devetčlanski nadzorni svet Save sestavlja...

GG Plus / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Iz ravnega Kansasa na hribovito Gorenjsko

Nicole Schmidt, Američanka iz Kansasa, je preteklo šolsko leto preživela kot učiteljica angleščine v osnovni šoli A. T. Linharta v Radovljici.

Trzin / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Vrtec ima uporabno dovoljenje

Trzin - Desetoddelčni nizkoenergetski vrtec Žabica v Trzinu bo, kot kaže, le lahko sprejel malčke. Po številnih zapletih med Občino Trzin in družbo Jelovica Hiše, ki se ne moreta...

GG Plus / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Gremo u gore

Počitnice 2012 so tu, sezona dopustov prav tako. Ob tem se vprašam, kateri bi bil za Gorenjce in Gorenjke najbolj sonaravni način počitnikovanja in dopustovanja? Tisti vendar, ki nas vodi v gore,...