Brez nervoze po železni cesti

V Zagrebu je v Umetniškem paviljonu razstava velikega katalonskega slikarja in keramičarja – nadrealista Joana Mirója (1893–1983), rojenega v Barceloni. Na ogled je 40 slik in kipov iz fundacije Maeght iz majhnega provansalskega mesta Saint-Paul-de-Vence. Z njih veje zračnost, lahkotnost in spontanost, pod katere so dostikrat ujete žalost in grenkoba in notranja upornost zaradi morij španske državljanske in druge svetovne vojne. In to sva z Izbranim hotela videti. Kdo le bi iskal parkirišče po Zagrebu?! Že Prešeren je slavil železno cesto … Če prebereš časopis, pokramljaš, spiješ približek kavi, se pripelješ na cilj zložno, brez živčnosti … V razstavišču vlada posebno vzdušje, stene imajo modrikasto-antracitni ton, na katerem Mirójeve barve še posebej zažarijo. Lune, zvezde, kometi, oči, žuželke, ženske in ptice … Nenadoma odpade breme vsakdanjosti … Miró, ki je nekaj časa živel v Parizu, je svojo prvo sliko prodal Pablu Picassu … Mirójeva 'Kmetija', ki jo je naslikal v letih 1921–22, je obsedla Ernesta Hemingwaya, ki je sliko kupil, saj je v njej videl resnično identiteto Katalonije. Leta 1934 je Hemingway pripovedoval: »Joan je trdo delal devet mesecev, večkrat bolj lačen kot sit. Zvečer je hodil v telovadnico in boksal, da si nabere moči za naslednji dan.«

Jesen življenja je Miró s soprogo preživel na Mallorci, kjer je imel čudovit, prostran in svetal atelje, katerega bela streha je stilizirana kot galebja krila. In zato se je na našem jedilniku znašla katalonsko-ma­llorška kombinacija.

Mallorška fižolova enolončnica (Fava parada)

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g belega fižola, 500 g prekajenih svinjskih rebrc, 1 veliko rdečo čebulo, 2 stroka česna, 2 zrela paradižnika, 2 lovorova lista, 1 šopek blitve, oljčno olje, sol, poper, lističe mete.

Fižol namočimo čez noč. Čebulo in paradižnik sesekljamo, česen stremo. V primerni posodi, najboljša je glinena, na oljčnem olju opečemo rebrca ter dodamo česen. Dodamo še čebulo in paradižnik. Malo popražimo. Dodamo namočen in odcejen fižol, lovorova lista in zalijemo z vodo, da je dobro prekrito. Zavremo in zmanjšamo ogenj. Od časa do časa pomešamo.

Ko je fižol že skoraj mehak, dodamo sesekljano blitvo in meto ter začinimo s poprom in morsko soljo. Kuhljamo še približno 15 minut. Iz gotove jedi vzamemo kuhana rebrca in jih zrežemo na kose ter jih znova vložimo v jed.

Ponudimo s kmečkim kruhom.

Polnjene sardine (Sardinas rellenas)

Za 4 osebe potrebujemo: oljčno olje, 12 velikih očiščenih in metuljasto razprtih sardin, 3 sesekljane stroke česna, 3 žlice sesekljanega peteršilja, pol bio limone, sok in lupinico, 95 g kuskusa, sol, poper.

Pečico ogrejemo na 240 °C. V skledi zmešamo strt česen, tenko narezano limonino lupinico, limonin sok in kuskus ter dodamo ščep soli.

Sardine začinimo po notranji strani. Polovico sardin zložimo v naoljen pekač s kožo navzdol. Premažemo z 1/6 nadeva in pokrijemo z drugo sardino s kožo navzgor. Preden damo pekač v pečico na srednjo rešetko, sardine premažemo z oljem. Pečemo 8–10 minut. Ponudimo s kruhom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 22. november 2016 / 15:40

Potovanje v Galeriji na Gradu

Škofja Loka – V sredo, 23. novembra, ob 19. uri bodo v Galeriji na Gradu odprli razstavo Potovanje/Journey avtorjev Kalleja Hamma in Dzamila Kamangerja. Gre za mednarodno uveljavljena umetnika, ki...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Janez ima popravljeno dvigalo

Akcija pomoči za invalida paraplegika Janeza Ravnika je nov dokaz, da še obstajajo ljudje odprtih src.

Splošno / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Pikova dama bo oživela

Vrsto let opuščen objekt Pikova dama na Jesenicah bo, kot vse kaže, vendarle oživel. Že pred časom ga je kupila Lea Pogačnik, ki ima zasebno lekarno na Plavžu. Okvirni idejni načrti za obn...

Splošno / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Ob izidu Morskih zgodb Tomaža Iskre

Pred nedavnim je izšla v majhni bibliofilski izdaji knjižica Morske zgodbe vsestranskega jeseniškega ustvarjalca Tomaža Iskre. Knjiga je izšla v samozaložbi, saj vsi vemo, da se veliki založniki...

Prosti čas / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Pokojni maršal se je ustavil v Grajskem pabu

V petek so v Radovljici odprli prenovljen Grajski pub. Lokal je sicer v tem koncu Gorenjske dokaj prepoznaven, se je pa novi lastnik Jure Kuralt iz Lesc (tovrsten posel mu ni tuj, s...

Prosti čas / nedelja, 20. april 2008 / 07:00

Šestič je športna miss postala Ljubljančanka

Med štiriindvajsetimi kandidatkami za letošnjo šesto Miss športa je naziv najlepše osvojila osemnajstletna Ljubljančanka Pia Arhar.