Zlato vejevje vzhodne Tirolske

Jesenski, s soncem obsijani dnevi na vzhodnem Tirolskem. Prehod v dolino Defereggen je poln mogočnih granitnih blokov in jam. Ko se dolina malo razširi, se zdi, kot da je sonce razpršilo svoj prah po pobočjih. Čudovito raščeni, košati macesni so kot zlataste krinoline. V St. Jakobu domačijsko popoldne, delavnica za tiste, ki bi radi rezljali, vonji posušenih zelišč in pripovedovalec starih bajk. Zgodba o kljunatih ljudeh. »Schnabelmenschen«, kljunati velikani, ki so bivali v granitnih jamah, so bili strah in trepet ljudi v dolinah in na planinah. Namesto ust so imeli oster kljun, s katerim so mesarili ljudi in živali. Žival so oglodali do kosti in jo nato prekrili s kožo. Kljunati velikani so zlovešče sledili vsakomur, ki je šel z doma pred jutranjico ali ga ni bilo domov z večernico. Pa se je primerilo, da se je deveterica pogumnih odpravila proti planšarski planini Pinig.

Zmračilo se je zelo zgodaj in sklenili so, da prenočijo na nekem skednju, saj so dobro vedeli, česa so zmožni kljunati velikani. Zakopali so se v seno, da bi jim bilo topleje. A eden izmed kljunatih velikanov je zavohal človeško meso in se povzpel na skedenj. Speče korenjake je zbudilo njegovo lomastenje in vsi so naenkrat pomolili glavo iz sena. Kljunati velikan je rekel: »Sem devetkrat star in devetkrat mlad, a živali z devetimi glavami še nikoli nisem videl.« Navdala ga je groza in je izginil … Izginilo je tudi sonce, čisto majčkeno pa ga je ostalo, toliko, da sva z Izbranim v gostišču lahko prebrala jedilni list.

Ajdovi rezanci s kostanjem

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g ajdovih rezancev, 200 g maronov, 1 strok česna, 125 g lešnikov, 1 vejico žajblja, 50 g parmezana, sol, poper, 40 g olja.

Skuhane marone olupimo. Lešnike grobo sesekljamo. Rezance skuhamo po navodilu.

V veliko ponev vlijemo olje, ko se segreje, dodamo strt česen in majhno vejico žajblja. Pražimo eno minuto in pazimo, da se česen ne zažge. Potem dodamo marone in lešnike in pražimo še 3 minute. Zalijemo s kozarčkom kropa, v katerem so se kuhali rezanci. Odstranimo žajbljevo vejico, nato v omako stresemo rezance. Narahlo kuhljamo še 2 minuti. Rezance porazdelimo na ogrete krožnike in jih potresemo z naribanim parmezanom. Ponudimo s solato iz motovilca ali skodrane endivije.

Pogača s kostanjem in panceto

Za 6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 4 jajca, polovico lončka kisle smetane, 0,5 l mleka, 150 g mesnate pancete, 150 g naribanega grojerja, 150 g kuhanega kostanja, sol, poper, nizek model za pogače, premer 26 ali 28 cm.

Listnato testo odtalimo. Pečico ogrejemo na 180–190 stopinj. Panceto narežemo na majhne koščke. Dno modela prekrijemo s papirjem za peko. Testo rahlo pomokamo, ga razvlečemo ali razvaljamo na primerno velikost in ga damo v model.

Testo na gosto prebodemo z vilicami in ga pustimo počivati 15 minut. Po četrt ure razporedimo nanj kostanj in panceto.

V skledi stepemo jajca, dodamo preostale sestavine, solimo in popramo ter prelijemo na obloženo testo. Pečemo od 45 do 50 minut. Ponudimo s hrustljavo solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 22. januar 2015 / 11:38

Bencina niso plačali

Kranj – Gorenjski policisti so zadnji konec tedna v Kranju in Škofji Loki obravnavali tatvine goriva. Neznani storilci so na različnih bencinskih servisih natočili gorivo in po končanem točenju s k...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Golaž in grajska gostija

Kranj in Škofja Loka sta v soboto gostila zanimiva kuharska dogodka: Pouhn pisk'r in Grajsko gostijo. Slednjo, sicer bolj v moderni izvedbi, je v okviru festivala LUFt kljub kislemu vremenu gostil ško...

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Z litro v drugo desetletje

Festival Kanal je ob uvodnem koncertu ob svojem desetem jubileju iz Bohinja pregnal deževne oblake. Dej še'n litro so znova – že tretjič, na Kanalu navdušili več sto obiskovalcev.

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Čila, nasmejana in iskrivih oči

V Domu Petra Uzarja, domu starostnikov v Tržiču, je bilo pretekli teden veselo, saj je njihova stanovalka Marjeta Kavčič praznovala sto let.

Kultura / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Velika Mala glasba

Živahno glasbeno dogajanje preteklih dni na Festivalu Bled se bo zaključilo v četrtek z zasedbo Balkan Boys. V petek smo uživali v Mali blejski glasbi.

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

V znamenju afriških ritmov

Kranjski Cineplexx je prejšnji teden gostil predpremiero komedije Pa ne že spet ti!, v kateri imata glavni vlogi znana Adam Sandler in Drew Barrymore. Film si na velikih platnih že lahko ogledate v re...