Zlato vejevje vzhodne Tirolske

Jesenski, s soncem obsijani dnevi na vzhodnem Tirolskem. Prehod v dolino Defereggen je poln mogočnih granitnih blokov in jam. Ko se dolina malo razširi, se zdi, kot da je sonce razpršilo svoj prah po pobočjih. Čudovito raščeni, košati macesni so kot zlataste krinoline. V St. Jakobu domačijsko popoldne, delavnica za tiste, ki bi radi rezljali, vonji posušenih zelišč in pripovedovalec starih bajk. Zgodba o kljunatih ljudeh. »Schnabelmenschen«, kljunati velikani, ki so bivali v granitnih jamah, so bili strah in trepet ljudi v dolinah in na planinah. Namesto ust so imeli oster kljun, s katerim so mesarili ljudi in živali. Žival so oglodali do kosti in jo nato prekrili s kožo. Kljunati velikani so zlovešče sledili vsakomur, ki je šel z doma pred jutranjico ali ga ni bilo domov z večernico. Pa se je primerilo, da se je deveterica pogumnih odpravila proti planšarski planini Pinig.

Zmračilo se je zelo zgodaj in sklenili so, da prenočijo na nekem skednju, saj so dobro vedeli, česa so zmožni kljunati velikani. Zakopali so se v seno, da bi jim bilo topleje. A eden izmed kljunatih velikanov je zavohal človeško meso in se povzpel na skedenj. Speče korenjake je zbudilo njegovo lomastenje in vsi so naenkrat pomolili glavo iz sena. Kljunati velikan je rekel: »Sem devetkrat star in devetkrat mlad, a živali z devetimi glavami še nikoli nisem videl.« Navdala ga je groza in je izginil … Izginilo je tudi sonce, čisto majčkeno pa ga je ostalo, toliko, da sva z Izbranim v gostišču lahko prebrala jedilni list.

Ajdovi rezanci s kostanjem

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g ajdovih rezancev, 200 g maronov, 1 strok česna, 125 g lešnikov, 1 vejico žajblja, 50 g parmezana, sol, poper, 40 g olja.

Skuhane marone olupimo. Lešnike grobo sesekljamo. Rezance skuhamo po navodilu.

V veliko ponev vlijemo olje, ko se segreje, dodamo strt česen in majhno vejico žajblja. Pražimo eno minuto in pazimo, da se česen ne zažge. Potem dodamo marone in lešnike in pražimo še 3 minute. Zalijemo s kozarčkom kropa, v katerem so se kuhali rezanci. Odstranimo žajbljevo vejico, nato v omako stresemo rezance. Narahlo kuhljamo še 2 minuti. Rezance porazdelimo na ogrete krožnike in jih potresemo z naribanim parmezanom. Ponudimo s solato iz motovilca ali skodrane endivije.

Pogača s kostanjem in panceto

Za 6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 4 jajca, polovico lončka kisle smetane, 0,5 l mleka, 150 g mesnate pancete, 150 g naribanega grojerja, 150 g kuhanega kostanja, sol, poper, nizek model za pogače, premer 26 ali 28 cm.

Listnato testo odtalimo. Pečico ogrejemo na 180–190 stopinj. Panceto narežemo na majhne koščke. Dno modela prekrijemo s papirjem za peko. Testo rahlo pomokamo, ga razvlečemo ali razvaljamo na primerno velikost in ga damo v model.

Testo na gosto prebodemo z vilicami in ga pustimo počivati 15 minut. Po četrt ure razporedimo nanj kostanj in panceto.

V skledi stepemo jajca, dodamo preostale sestavine, solimo in popramo ter prelijemo na obloženo testo. Pečemo od 45 do 50 minut. Ponudimo s hrustljavo solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 6. december 2020 / 12:05

V soboto potrdili 1030 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 27,5-odstoten

Ljubljana – V Sloveniji so v soboto ob opravljenih 3744 testih potrdili 1030 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je bil 27,5-odstoten. Hospitalizirana sta bila 1...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 18. julij 2018 / 22:10

Za dober začetek Vztrajanje

S filmom Mihe Knifica Vztrajanje se je v Kranju začel cikel četrtkovih filmskih projekcij na prostem. V strahu pred slabim vremenom so tokrat gledalci napolnili dvorano Stolpa Škrlovec.

Nasveti / sreda, 18. julij 2018 / 22:09

Puding, liker in kompot iz borovnic

Ker je letos res prava sezona borovnic, je prav, da jo na polno izkoristimo. Ko pridemo iz gozda, se še kako prileže rižev puding z borovnicami, iz preostalih borovnic pa lahko pripravimo borovniče...

Razvedrilo / sreda, 18. julij 2018 / 22:09

Mladi glasbeni ambasadorji

Skupina kar stopetindvajsetih mladih ameriških glasbenikov se je v okviru evropske koncertne turneje ustavila tudi v Škofji Loki, kjer je z raznolikim programom navdušila občinstvo na Cankarjevem trgu...

Šport / sreda, 18. julij 2018 / 22:08

Veselile so se tudi domače plavalke

V Plavalnem klubu Gorenjska banka Radovljica so minuli konec tedna pripravili 42. Mednarodni miting Telekom 2018, na njem pa so se uspešno predstavile tudi domače tekmovalke.

Gorenjska / sreda, 18. julij 2018 / 22:07

Gorenjski dodatna razvojna sredstva

V petek podpisali dodatek k dogovoru za razvoj gorenjske regije o 21 regijskih projektih, ki jih bodo s 23,6 milijona evrov podprla tri ministrstva.