Zlato vejevje vzhodne Tirolske

Jesenski, s soncem obsijani dnevi na vzhodnem Tirolskem. Prehod v dolino Defereggen je poln mogočnih granitnih blokov in jam. Ko se dolina malo razširi, se zdi, kot da je sonce razpršilo svoj prah po pobočjih. Čudovito raščeni, košati macesni so kot zlataste krinoline. V St. Jakobu domačijsko popoldne, delavnica za tiste, ki bi radi rezljali, vonji posušenih zelišč in pripovedovalec starih bajk. Zgodba o kljunatih ljudeh. »Schnabelmenschen«, kljunati velikani, ki so bivali v granitnih jamah, so bili strah in trepet ljudi v dolinah in na planinah. Namesto ust so imeli oster kljun, s katerim so mesarili ljudi in živali. Žival so oglodali do kosti in jo nato prekrili s kožo. Kljunati velikani so zlovešče sledili vsakomur, ki je šel z doma pred jutranjico ali ga ni bilo domov z večernico. Pa se je primerilo, da se je deveterica pogumnih odpravila proti planšarski planini Pinig.

Zmračilo se je zelo zgodaj in sklenili so, da prenočijo na nekem skednju, saj so dobro vedeli, česa so zmožni kljunati velikani. Zakopali so se v seno, da bi jim bilo topleje. A eden izmed kljunatih velikanov je zavohal človeško meso in se povzpel na skedenj. Speče korenjake je zbudilo njegovo lomastenje in vsi so naenkrat pomolili glavo iz sena. Kljunati velikan je rekel: »Sem devetkrat star in devetkrat mlad, a živali z devetimi glavami še nikoli nisem videl.« Navdala ga je groza in je izginil … Izginilo je tudi sonce, čisto majčkeno pa ga je ostalo, toliko, da sva z Izbranim v gostišču lahko prebrala jedilni list.

Ajdovi rezanci s kostanjem

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g ajdovih rezancev, 200 g maronov, 1 strok česna, 125 g lešnikov, 1 vejico žajblja, 50 g parmezana, sol, poper, 40 g olja.

Skuhane marone olupimo. Lešnike grobo sesekljamo. Rezance skuhamo po navodilu.

V veliko ponev vlijemo olje, ko se segreje, dodamo strt česen in majhno vejico žajblja. Pražimo eno minuto in pazimo, da se česen ne zažge. Potem dodamo marone in lešnike in pražimo še 3 minute. Zalijemo s kozarčkom kropa, v katerem so se kuhali rezanci. Odstranimo žajbljevo vejico, nato v omako stresemo rezance. Narahlo kuhljamo še 2 minuti. Rezance porazdelimo na ogrete krožnike in jih potresemo z naribanim parmezanom. Ponudimo s solato iz motovilca ali skodrane endivije.

Pogača s kostanjem in panceto

Za 6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 4 jajca, polovico lončka kisle smetane, 0,5 l mleka, 150 g mesnate pancete, 150 g naribanega grojerja, 150 g kuhanega kostanja, sol, poper, nizek model za pogače, premer 26 ali 28 cm.

Listnato testo odtalimo. Pečico ogrejemo na 180–190 stopinj. Panceto narežemo na majhne koščke. Dno modela prekrijemo s papirjem za peko. Testo rahlo pomokamo, ga razvlečemo ali razvaljamo na primerno velikost in ga damo v model.

Testo na gosto prebodemo z vilicami in ga pustimo počivati 15 minut. Po četrt ure razporedimo nanj kostanj in panceto.

V skledi stepemo jajca, dodamo preostale sestavine, solimo in popramo ter prelijemo na obloženo testo. Pečemo od 45 do 50 minut. Ponudimo s hrustljavo solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. september 2017 / 08:34

Le malo je tal, ki jih ni treba apniti

Rodovitnost kislih tal je možno izboljšati z apnenjem. »V Sloveniji je le malo tal, ki jih ni treba apniti,« je na predstavitvi strojev za apnenje tal in druge kmetijske tehnike dejala Marija Kalan iz...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 10. januar 2022 / 23:23

Spet skupaj

Dobro leto brez pisanja te kolumne je hitro minilo. Pogosto sem se zalotil, kako zelo rad bi nekatere misli, izkušnje, poglede, doživljanja, ugotovitve podelil z vami. Zavestno življenje,...

Nasveti / ponedeljek, 10. januar 2022 / 23:22

Spet skupaj

Z razumevanjem sva pred dobrim letom sprejela novico uredništva, da naj začasno zaključiva pisanje kolumne. Skupaj smo bili šest let in tri mesece. V tem času sem z vami delila svoje misli...

Kultura / ponedeljek, 10. januar 2022 / 23:21

Tudi risba ima svoj ritem

Stripovski avtor, pevec in kitarist Martin Ramoveš nas v svojem najnovejšem stripu, v katerem sodeluje z očetom, pesnikom Janezom Ramovešem, popelje v kontrabant. Glavni lik v stripu je njegov praded,...

Gorenjska / ponedeljek, 10. januar 2022 / 23:10

Gorenjski glas v letu 2022

V letu 2022 bodo izšle 104 številke časopisa Gorenjski glas, toliko kot lani. Žal vas ob plačilu letne naročnine še vedno ne moremo povabiti na kavico, upajmo, da bo že prihodnje leto spet vse po star...

Gospodarstvo / ponedeljek, 10. januar 2022 / 14:22

Do dodatka upravičeni tudi starejši kmetje

Kranj – Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki ga je državni zbor sprejel ob koncu minulega leta, omogoča izplačilo...