Damjana Malovrh iz Potoč z orjaškim liscem / Foto: Gorazd Kavčič

Male živali na razstavi

Škofja Loka – Društvo gojiteljev malih živali Kranj je minuli konec tedna pripravilo v nekdanjem hotelu Transturist v Škofji Loki petnajsto gorenjsko razstavo malih živali. Obiskovalci, med katerimi so prevladovale družine z majhnimi otroki ter starejši, ki doma že gojijo male živali ali se za to zanimajo, so imeli kaj videti. Gojitelji iz petih društev (Kranj, Jesenice, Vrhnika, Ljubljana Moste - Polje in Kamnik - Domžale - Mengeš) so postavili na ogled 110 kuncev, 88 kokoši in drugih vrst perutnine ter 104 golobe – skupno več kot petdeset različnih pasem. Sodniki so izmed živali izbrali prvake pasem in tudi najboljše kolekcije živali. Pri kuncih so bili glede na število nagrajenih živali najboljši jeseniški gojitelji, pri perutnini in golobih pa kranjski. Obiskovalci so si še posebej z zanimanjem ogledovali kunca orjaškega lisca, težkega več kot devet kilogramov, slovensko avtohtono štajersko kokoš, mehlenske kokoši (kura je težka okrog štiri kilograme, petelin pa je še kilogram težji) in med golobi avtohtonega slovenskega beloglavčka. »Zanimanje za gojenje malih živali zaradi pomanjkanja časa, denarja in volje upada, tudi v društvih je vse manj mladih,« ugotavlja vodja razstave in predsednik kranjskega društva Stane Korošec in dodaja, da je pri gojenju perutnine in kuncev tudi ekonomska računica in da je kunčje meso zaradi nizke vsebnosti maščob in holesterola še posebej primerno za uživanje.

Kranjsko društvo bo prihodnje leto praznovalo osemdesetletnico obstoja, ob jubileju bi radi pripravili nekoliko obsežnejšo razstavo malih živali ob enem od trgovskih centrov v Kranju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Strop padel na posteljo

Zakonca Janez in Ivica Koblar iz Kranja sta imela srečo v nesreči, saj se jima je tristo kilogramov stropa vsulo na posteljo uro kasneje, ko sta vstala.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Brdo - nova prestolnica Evrope

Leto je naokoli in napočil je čas za letopis. Letopis Gorenjska 2007 je že štirinajsti po vrsti.

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Radovljičani častili Linharta

December 2006

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Slava tolarju, čast evru

Januar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Jerman med slavnimi smukači

Februar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Rusi na Jesenicah

Marec 2007