Velike pečine na Ravni gori / Foto: Jelena Justin

Panonska feratica

Ravna gora (660 m) - Kdo bi si mislil, da panonski svet premore kakšno feratico? Ampak jo. Luštno. Na vstopu direktno, strmo. Čelada obvezna. Edinstven pogled na Slovenijo.

Ko sem prvič videla fotografije Velikih pečin na Ravni gori, so se mi zdele idealne za športno plezanje. In res so navrtane, saj je kar nekaj športnoplezalnih smeri. Presenetilo pa me je dejstvo, da preko pečin poteka tudi krajša ferata. No, bom rekla panonska feratica, ki pa je v spodnjem delu precej izpostavljena in direktna. Kratko in sladko! Ne verjamete? Se mi pa pridružite!

Z Gorenjske se po avtocesti zapeljemo proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu Slovenska Bistrica in nadaljujemo proti Ptuju. V Hajdini nadaljujemo proti Vidmu pri Ptuju, od tam pa skozi Zgornji Leskovec do mejnega prehoda Varnica. Ko prestopimo mejo s Hrvaško, smo v Cvetlinu, kraju, ki je tudi izhodišče za naš vzpon. Ko pripeljemo v Cvetlin, lahko parkiramo na drugi strani križišča, kjer je lokal, ali pa se zapeljemo še malce višje proti zadnji kmetiji, kjer je na levi strani urejeno majhno parkirišče. Če smo parkirali ob lokalu, se peš odpravimo po asfaltirani cesti do zadnje kmetije, kmetije Šverc (hiša številka 165 in 167). Naj nas markacije, ki so usmerjene na kolovoz, ne zavedejo. Gremo namreč čez dvorišče hiše na levi strani, mimo betonskega vodnega zajetja. Po travniku nav­zdol, mimo njive, nato pa pot preide v gozd. Po nekaj me­trih pot postane zahtevnejša. Dosegli smo skale in grušč, preko katerega se previdno vzpnemo. Pot je precej strma in nas pripelje do vznož­ja Velikih pečin, kjer se za­čne naša zavarovana plezalna pot. Na samem začetku je ferata precej strma, deloma celo previsna, a je dovolj stopov, tako da ni večjih pro­blemov. Ves čas je tudi jeklenica, ki omogoča samovarovanje. Po začetnem delu se vzpon malce položi. Hojo nadaljujemo po sicer strmem terenu, ki je nevaren za zdrs. Na naši levi strani so pečine, ki so navrtane s svedrovci in preko katerih potekajo športnoplezalne smeri. Vzpon poteka skozi gozd. Nato se zopet pojavijo jeklenice in vzpon pridobi na strmini. Med dvema skalama, kot da bi šli skozi kamin, poteka pot, ki jo premagamo s pomočjo klinov. Sledi še zadnjih nekaj metrov jeklenice, ko smo na vrhu in pred seboj zagledamo križ, ki mu sama pogosto rečem kar in ri – Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum ali po slovensko Jezus iz Nazareta, judovski kralj. Izpred križa je edinstven razgled na Slovenijo – na Haloze, na Ptuj, na Donačko goro.

Od križa sestopimo čez skale do lažje markirane poti, ki se višje razcepi na dva dela. Nadaljujemo de­sno proti planinskemu domu Pusti duh, levo oz. naravnost gre pot proti Filićevemu domu. Strm vzpon se položi pred Pustim duhom. Od doma nadaljujemo po cesti, sprva rahlo navzdol, nato pa se pot povzpne do cerkve Pusti duh. Do razglednega stolpa na vrhu je le še par minutk hoda.

Z vrha po lažji poti sestopimo nazaj do Cvetlina in si ogledamo še razgled na znani grad Trakoščan, ki datira v 13. stoletje.

Ko boste v prihodnjih dneh odhajali na martinovanje v ptujski konec, predlagam, da si kozarček rujnega vinca prislužite s skokom na Ravno goro po panonski ferati preko Velikih pečin. Okus vina bo še boljši.

Nadmorska višina: 660 m
Višinska razlika: 430 m
Trajanje: 2 uri in pol
Zahtevnost: 5 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 24. februar 2018 / 00:15

Nova dražba za Globus bo aprila

Kranj – V okviru stečajnega postopka za družbo Globus trgovina bo 18. aprila nova javna dražba za prodajo nepremičnin. Najprej bodo poskušali prodati nepremičnine kot celoto za izklicno ceno nekaj...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Nismo angeli, imamo se pa radi

Ljubljano je obiskala ekipa ustvarjalcev tretjega filma Mi nismo angeli, sredi oktobra so na RTV Slovenija začeli s predvajanem komedije zmešnjav Mi se mamo radi.

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Evolucijska teorija

Test: Mercedes-Benz E320 CDI Avantgarde

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Evropski avto leta je Ford S-max

Novi Ford S-MAX je osvojil prestižni naslov »Car of the Year 2007«, ki ga že vrsto let podeljuje 58-članska žirija specializiranih avtomobilskih revij. Fordovemu novincu je nagrada pripadla v ene...

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Akcijski naboj

Actyon, SSangYongov terenski posebnež z Daljnega vzhoda

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Otroci obiskali opero

Več kot sto otrok iz kranjskih vrtcev Janina, Čira čara, Čenča in Ježek si je pred kratkim v ljubljanski operi ogledalo otroško baletno predstavo Kdo je najmočnejši na svetu. Balet je Če...