Jabolka kot sladica ali malica
Jabolka veljajo za eno od najprimernejših in najučinkovitejših zdravih sestavin za naš organizem. Poleg tega so vsestranski sadež, ki nas nikoli ne razočara.
Za pripravo jabolčne grmade potrebujemo: 30 dag toasta, žemelj ali drugega kruha, 2 dl mleka, 1 kg jabolk, 1 limono, 3 žlice sladkorja, cimet; za jajčno mešanico: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, vanilin sladkor, 2 dcl mleka, 2 dcl sladke smetane, mandljeve lističe, maslo ali margarina za pekač.
Jabolka olupimo in jih naribamo ali narežemo na tanjše rezine. Zmešamo jih s sladkorjem, pokapljamo z limoninim sokom ter potresemo s cimetom.
Skledo za narastke ali pekač namastimo z maslom in margarino. Po celotni površini razporedimo rezine toasta ali drugega kruha. Toast navlažimo z mlekom. Čez razporedimo plast pripravljenih jabolk in nato pokrijemo s plastjo toasta. Toast ponovno namočimo z mlekom ter prekrijemo z jabolki. To ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Zgornja plast naj bo toast.
Jajčno mešanico pripravimo tako, da ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake penasto vmešamo s vaniljevim in navadnim sladkorjem. Dodamo naribano limonino lupino, smetano, mleko ter dobro premešamo. S tem prilijemo zloženko iz toasta in kruha ter s tanjšim predmetom večkrat zabodemo v toast, da lahko jajčna mešanica pronica do dna posode. Najprej pečemo 30 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Nato vzamemo grmado iz pečice in jo prekrijemo s snegom iz dveh beljakov. Pečemo še 10 minut. Pečeno potresemo z mandljevimi lističi.
Nasvet: Med jabolka vmešajte še pest rozin. Pred uporabo jih za pol ure namočite v rumu.
Jabolka si privoščimo za popestritev malice ali potešitev manjše lakote. Otroci so jih veseli v kombinaciji z banano. Za pripravo te jedi jabolko enostavno naribamo, dodamo zmečkano banano in vse skupaj pokapljamo z limoninim sokom in potresemo s cimetom. Lahko pa banano, jabolko, žlico medu ter deciliter mleka enostavno spasiramo s paličnim mešalnikom ali zmeljemo v mešalniku in tako dobimo okusen, hranljiv napitek.