Polnjene paprike

V trgovini čakam v vrsti na blagajno. Pred menoj stoji mlada štiričlanska družina s polnim vozičkom konzerv. Bila sem kar malo šokirana, ker so bile v konzervah same predpripravljene jedi; od golaža do polnjenih paprik. Torej ljudje nimamo več časa ali znanja za kuhanje? Da ne bomo imeli takšnih izgovorov, vam predstavljam recept za polnjene paprike ali po domače ''filane paprike''. Prepričana sem, da bo ta doma skuhana jed veliko bolj okusna od tiste iz konzerve.

Za pripravo polnjenih paprik potrebujemo: okrog 10 rumenih paprik, pol kg mletega mesa, 1 čebulo, 3 stroke česna, šopek peteršilja, sol, poper, 1–2 jajci, 10 dag riža; za omako: 0,5 l paradižnikove mezge, 2 žlici moke, 3 dl vode ali jušne osnove, 1 žlico olja, sol, lovorjev list.

Čebulo olupimo, jo sesek­ljamo in prepražimo na žlici olja. Za nadev zmešamo mleto meso z rižem, dodamo prepraženo čebulo, strt česen, narezan peteršilj, jajce, sol, poper. Zmes z rokami dobro pregnetemo in po potrebi dodamo še eno jajce, da dobimo sočen nadev. Paprike operemo in jih obrežemo okrog peclja, da dobimo luknjo. Odstranimo jim semena. S pripravljenim nadevom napolnimo paprike do treh četrtin, ker nadev med kuho zaradi riža naraste. Za omako na žlici olja prepražimo moko, ki ji dodamo paradižnikovo mezge. Po okusu jo osolimo, popopramo, dodamo lovorjev list in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Zalijemo s čisto jušno osnovo ali vodo ter pustimo kuhati, dokler ponovno ne zavre. Polnjene paprike pokonci polagamo v omako. Lonec pokrijemo in kuhamo približno 45 minut. Jed postrežemo skupaj s pire krompirjem ali s kosom kruha.

Nasvet: Napolnimo večjo količino paprik in jih nekaj zamrznemo. Te pred uporabo še zamrznjene položimo v omako. V tem primeru podaljšamo čas kuhanja za približno 15 minut. Ni nujno, da vedno uporabimo isti nadev. Riž lahko zamenjamo z kuskusom ali s kruhom, ki ga narežemo na manjše koščke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 17. julij 2019 / 21:48

Zlatoporočenca, ki živita v Kanadi

Marija in Drago Kvas, ki sta se kmalu po poroki preselila v Kanado, sta si po petdesetih letih zakona v cerkvi Marije Pomagaj na Brezjah ponovno izrekla poročni zaobljubi in si obljubila, da si bosta...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 21. april 2024 / 21:47

Pogačar do druge zmage v Liegeu in šeste na spomenikih

Liege – Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec prestižne enodnevne klasike Liege - Bastogne - Liege. To je njegova druga zmaga na tej dirki po letu 2021 in sk...

Zanimivosti / nedelja, 21. april 2024 / 21:40

Opozorilo narave

Ko smo že uživali v toplih sončnih dneh in opazovali barvito cvetje, nas je ponovno zazeblo. Sončni pikniki na prostem so bili zamenjani z branjem knjige ob kaminu in odeje so spet postale obvezna...

GG Plus / nedelja, 21. april 2024 / 21:37

Evangelijske misli župnika Martina

Po knjigi Na spletni prižnici, ki je s 23.500 izvodi ena najbolje prodajanih knjig v Sloveniji, je župnik Martin Golob napisal novo z naslovom 365 dni z Božjo besedo. Povpraševanje po njej je veliko.

Slovenija / nedelja, 21. april 2024 / 21:36

Klopi že na pohodu

V naše kraje so se v zadnjih dneh sicer vrnile nekoliko nižje temperature, že pred tem pa so bili klopi že na pohodu. Letošnja razmeroma mila zima in vlažna pomlad ustvarjata idealne pogoje za pove...

Kranj / nedelja, 21. april 2024 / 21:33

Manjša preureditev križišča v Kranju

Kranj – Ta teden so začeli preurejati križišče Stritarjeve in Gregorčičeve ulice v Kranju. Kot so sporočili iz Mestne občine Kranj, bodo del Gregorčičeve ulice ob stiku s Stritarjevo razširili, tak...