
Znanje, zapisano v učbeniku
Floristika 1 in 2 je prva strokovna literatura v slovenščini s tega področja. V Biotehniškem centru Naklo so predstavili še učbenika Osnove živilstva in Izdelajmo jogurt, maslo, sir.
Naklo – Ob svetovnem dnevu učitelja – pri UNESCU so za ta dan razglasili peti oktober – so v Biotehniškem centru (BC) Naklo predstavili strokovne učbenike Osnove živilstva avtoric Darje Mavrin in Tatjane Šubic, Osnove floristike 1 in 2 avtoric Sabine Šegula in Sabine Nemanič ter Izdelajmo jogurt, maslo, sir avtoric Darje Mavrin, Tatjane Šubic in Barbare Bešter. Učbenik Osnove živilstva je primeren tako za strokovne šole, ki izobražujejo na tem področju, kot tudi za učitelje pri predmetih, pri katerih vključujejo prehrano, higieno. Darja Mavrin je povedala, da je izkušnja pisanja učbenika neponovljiva, Tatjana Šubic je omenila odlično sodelovanje z ilustratorko Eriko Vujić Omerzel. Strokovno sta avtorici sodelovali tudi s prof. dr. Leo Demšar z ljubljanske Biotehniške fakultete in višjo svetovalko pri Centru za poklicno izobraževanje Danušo Škapin.
Tako kot omenjeni avtorici tudi dr. Sabina Šegula izobražuje v BC Naklo. »Strokovni knjigi Floristika 1 in 2 sta nastajali kar nekaj časa, ker soavtorici prihajava iz različnih šol. Zelo bogat je ilustrativni del, za fotografije se moram zahvaliti tudi odgovornemu recenzentu Janezu Seliškarju. Na tem področju je to prva strokovna literatura v slovenščini in jo med drugim priporočam prav vsaki cvetličarni – za preživetje na trgu,« je povzela Sabina Šegula. Pravzaprav je učbenik obenem priročnik, primeren za tiste z znanjem in tudi za tiste, ki v svet floristike šele vstopajo. Sabina Šegula se je pred časom udeležila mednarodnega tekmovanja na področju floristike v Italiji in skupaj s sotekmovalko s Hrvaške dosegla odlično drugo mesto.
Izdelajmo jogurt, maslo, sir pa je učbenik oz. priročnik, ki je dober pripomoček tudi za »amaterje« za tedaj, ko želijo izboljšati svoje izdelke. Kot zanimivost: BC Naklo je na letošnjem sejmu AGRA prav na področju mlekarstva prejel veliki zlati medalji za ekološka mlečna izdelka maskarpone in polnomastno skuto. Da pa so omenjeni učbeniki lahko izšli, so pomagali tudi delodajalci, ministrstvo, center za poklicno učenje in založniki. V strokovnem šolstvu nasploh je zelo pomembno povezovanje znanja s prakso.