Simon Jeram ob svojem paradnem izdelku, sirarskem kotlu

Izpolnijo še tako zahtevne želje

Med letošnjimi prejemniki najvišjih priznanj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, cehov, je tudi družinsko podjetje iz Podgore Strojno ključavničarstvo Simon Jeram.

Podgora – Bronasti ceh so Strojnemu ključavničarstvu Simon Jeram podelili v okviru Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju. Njihov glavni izdelek predstavljajo sirarski kotli, na katere je nameščen računalniški procesor, ki omogoča avtomatsko delovanje v postopku sirjenja. »Na podlagi dolgoletnih izkušenj samouka Simona Jerama je računalniški procesor razvit tako, da omogoča zelo natančen razrez sirnine,« so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarili v utemeljitvi priznanja. Razen sirarskih kotlov pa v Ključavničarstvu Jeram izdelujejo še številne druge izdelke iz nerjaveče pločevine, vse po naročilu.

»S pomočjo sodobne tehnologije in kolektiva z bogatimi izkušnjami izpolnimo še tako zahtevne želje,« zatrjuje Simon Jeram, ki je obrt leta 2001 prevzel od očeta, ki še vedno dela z njim. Pravzaprav je v posel vpeta prav vsa družina, saj ko je veliko dela, na pomoč priskočijo tudi drugi družinski člani. Korenine podjetja segajo v leto 1968. »Takrat se je začel moj stari oče v garaži stanovanjske hiše ukvarjati s predelavo pločevine oziroma nerjavnega jekla. Izdeloval je predvsem štedilnike na drva iz nerjaveče pločevine, vratca za krušne peči, zajemalke, jedilni pribor in podobno,« je pojasnil Simon Jeram. Zaradi tragične smrti starega očeta v prometni nesreči je sicer dejavnost vmes za nekaj let zamrla, družinsko tradicijo pa je potem nadaljeval Simonov oče. Ko je obrt prevzel Simon Jeram, pa se je odločil tudi za razširitev in dopolnitev dejavnosti. Dejavnost varilstva in stavbnega kleparstva so razširili še na izdelavo raznih konstrukcij. Po naročilu izdelujejo ograje, nadstreške, stopnišča, dimnike ter dimniške obrobe in kape, snegolove ter številne unikatne izdelke, pri čemer se prilagajo željam in potrebam strank.

Gospodarska kriza jim ni vzela volje do dela, ampak jih je spodbudila, da so se ob zmanjšanju drugih naročil še bolj posvetili izdelavi opreme za sirarje. Izdelave sirarskih kotlov se je po besedah Simona Jerama lotil že njegov oče pred 26 leti, k čemur ga je navedlo povpraševanje okoliških kmetov. Danes na leto opremijo od sedem do deset sirarn, pri čemer poskušajo prodreti tudi na tuje trge, predvsem z območja nekdanje Jugoslavije. Za svoje izdelke so si tako lani prislužili priznanje tudi na mednarodnem obrtnem sejmu v Zenici. Veliko pozornosti namenjajo izpolnjevanju kotlov v sodelovanju z lokalnimi sirarji, pri čemer se trudijo čim bolj prilagoditi njihovim potrebam. Zato njihove kotle odlikuje visoka kakovost. »To kupci znajo ceniti, čeprav mogoče ni­smo najcenejši,« je poudaril Jeram in dodal, da so sirarji, ki uporabljajo njihove kotle, za svoje mlečne izdelke poželi že kar nekaj priznanj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 27. september 2017 / 11:12

Maša za preminule policiste

V Srednji vasi v Bohinju so se na tradicionalni maši za policiste, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan, spomnili preminulih sodelavcev.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 28. september 2014 / 20:07

Pirfest sklenil poletje v Preddvoru

Zadnji poletni konec tedna so v Preddvoru preživeli v znamenju Pirfesta, tradicionalne prireditve, ki je tokrat potekala že peto leto zapored.

Šport / nedelja, 28. september 2014 / 13:12

Na 22. pokalu Kranja deset borb

Kranj – Predsednik in trener Boksarskega kluba Kranj Duško Čavić bo to nedeljo, 28. septembra, že 22. zapored pripravil mednarodni boksarski turnir za pokal Kranja. Začel se bo ob 18. uri v športni...

Radovljica / nedelja, 28. september 2014 / 13:09

Ob obletnici zasadili lipo

Mošnje – Turistično društvo Mošnje je tudi letos pripravilo Mošenjske dneve, dvodnevno prireditev, ki se je tokrat začela s slovesnostjo pred tamkajšnjo podružnično šolo, kjer so ob 120. obletnici...

Gospodarstvo / nedelja, 28. september 2014 / 13:08

Nevaren, strupen, jedek ...

Oznake na etiketah nekaterih izdelkov nas opozarjajo, da takšnih izdelkov in njihove embalaže ne smemo odvreči med ostale gospodinjske odpadke.

Šport / nedelja, 28. september 2014 / 13:07

Bohinj gostil triatlonsko tekmo

Bohinj – Minulo nedeljo je Bohinj premierno gostil triatlonsko tekmovanje, ki je potekalo pod okriljem evropske triatlonske zveze – TNatura Cross Triatlon Slovenija. Tekmo je organiziral TK Pokljuk...