Nevaren, strupen, jedek ...

Oznake na etiketah nekaterih izdelkov nas opozarjajo, da takšnih izdelkov in njihove embalaže ne smemo odvreči med ostale gospodinjske odpadke.

Nevaren, strupen, jedek, škodljiv za zdravje, vnetljiv, oksidativen, eksploziven, nevaren za okolje – vse to so oznake, ki jih lahko pogosto najdemo na etiketah kozmetičnih izdelkov, čistil, barv, lakov, zdravil, baterij … Hkrati so to oznake, ki nas opozarjajo, da takšnih izdelkov oziroma njihove embalaže, ko jih porabimo, ne smemo enostavno zavreči v zabojnik za smeti ali zliti v kanalizacijo. Gre namreč za nevarne odpadke, ki jih je treba odstraniti na poseben način: treba jih je oddati v zbirni center ali pa oddati v času akcij zbiranja nevarnih odpadkov. In kaj se zgodi s tako zbranimi odpadki? Tako kot pri vseh ostalih odpadkih tudi pri ravnanju z nevarnimi odpadki skušajo v kar največji meri izrabiti uporabne sestavine in varno odložiti preostanek. Tako iz njih izločijo sestavine, ki jih lahko ponovno uporabijo, denimo svinec iz akumulatorjev, kovine in baterij, organska topila iz razredčil. Druga možnost je, da izrabijo energetsko vrednost teh odpadkov; ob sežigu ostankov barv, lakov, topil, lepil, olj, onesnažene plastične embalaže se sprošča toplota, ki se koristno izrabi. Ob sežigu (denimo zdravil) pride do kemične spremembe, ko se pri visoki temperaturi lastnosti izdelka spremenijo iz nevarne v manj nevarne, ob tem se zmanjša tudi volumen. Ena od možnosti pa je tudi fizikalno kemična obdelava, ko se s fizikalno-kemičnimi postopki odpadke pretvori iz nevarne v manj nevarno ali nenevarno obliko.

In kaj se zgodi, če nevarne odpadke odložimo na ne­primeren način, če denimo odpadno jedilno in motorno olje zlijemo v straniščno školjko, odtok ali celo direktno v kanalizacijo? V tem primeru bodo nevarne snovi uničile mikroorganizme, ki pomagajo razgrajevati ostale odpadke. Prav tako lahko skozi razpoke v kanalizaciji prodrejo v podtalnico in zastrupijo zajetja pitne vode.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 15. december 2023 / 17:33

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Razgovori vam bodo razblinili meglice, ki so se vam podile po glavi in vas ovirale pri postavljanju pravih tirnic do želenih cilje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...