Nesreči na gorenjski avtocesti botrovala neprilagojena hitrost in alkohol

Kranj - Voznik avtomobila, ki je včeraj popoldne povzročil prometno nesrečo pri Voklem na gorenjski avtocesti, je vozil prehitro in pod vplivom alkohola, so sporočili s kranjske policijske uprave. Med prehitro vožnjo je voznik po prehitevalnem pasu silovito trčil v avtomobil pred njim in povzročil verižno trčenje, v katerem so se poškodovale tri osebe.

Kot so še sporočili s policije, je imel voznik v krvi okoli 0,8 promila alkohola. Poleg vozila povzročitelja so bila sicer v nesreči udeležena še tri vozila, vsi vozniki pa so pred povzročiteljem eden za drugim pravilno peljali po prehitevalnem pasu. Policisti zbirajo obvestila o sumu kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, povzročitelju pa so odvzeli vozniško dovoljenje.

Policisti ob tem poudarjajo, da zaradi alkohola voznik ni sposoben normalno presojati. »Prepričan je, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje,« so pojasnili. Tako nevarnost pri vozniku povzroča že minimalna stopnja alkohola, ki že pri 0,3 promilih alkohola poveča možnost za udeležbo v nesreči za kar petkrat, en promil pa celo za 25-krat.

Upoštevati je treba tudi opozorila glede hitrosti vožnje, saj bi z doslednejšim spoštovanjem omejitev in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti lahko preprečili marsikatero nesrečo, predvsem pa njene posledice, še opozarjajo kranjski policisti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 4. december 2023 / 08:26

Moja stara mama, 2. del

Po več mesecev je prebila v Norwalku. Ker je bila doma brez vseh dohodkov in da je zaslužila nekaj dolarjev, je polbratu pomagala v kuhinji restavracije. Stric Edi je imel restavracijo sku...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.