Srečanje pridelovalcev koruze ob njivi, na kateri rastejo hibridi osmih različnih semenarskih hiš. / Foto: Gorazd Kavčič

Siliranje bo letos bolj pozno

Koruza dozoreva bolj počasi, zato se bo tudi siliranje začelo kasneje kot običajno.

Ko je Marija Kalan predstavila neposredna plačila za obdobje 2015–2020, je dejala, da bodo govedorejske kmetije po novem dobivale manj plačil kot doslej, vendar pa bodo s prilagoditvijo kolobarja lahko pridobile kakšen dodatni evro.

Zgornje Bitnje – Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Kranj je prejšnji petek pripravil že tradicionalno srečanje pridelovalcev koruze, ki je bilo tudi tokrat ob poskusnem nasadu različnih hibridov koruze na Šifrerjevi njivi v bližini Zgornjih Bitenj. Kot je povedala Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Zavodu, je bilo letos za pridelovanje koruze precej nenavadno leto, ki ga je zaznamovalo zlasti pogostejše deževje oz. večje število padavinskih dni, kot jih je bilo v dolgoletnem povprečju. Ker je bilo več oblačnih dni, koruza počasneje dozoreva (to je odvisno tudi od zrelostnega razreda hibrida), zato se bo žetev oz. siliranje začelo kasneje kot v vremensko normalnih letih. Na nekaterih območjih Gorenjske, zlasti v vaseh od Krvavca do Kriške gore, je močan veter 1. septembra močno polegel koruzo, po nekaterih ocenah naj bi prizadel od petnajst do dvajset hektarjev njiv. Ker je koruzo možno zavarovati za škodo po viharju, pridelovalci ne morejo računati na kakršnokoli državno pomoč za primer naravne nesreče. »Koruznega hrošča je vsako let več, najbolj učinkovito pa se mu je možno upreti z do­slednim kolobarjenjem,« je dejala Kalanova in opozorila pridelovalce koruze za zrnje na potrebo po dodatnem sušenju zrnja. Če namreč zrnje ne bo dovolj suho, se bo pojavila plesen in razvili mikotoksini, ki preko krme lahko zaidejo tudi v mleko.

»Pogoji za pridelavo koruze so letos bistveno drugačni kot lani, a ne bistveno drugačni od dolgoletnega povprečja. V letih, ko nam je suša zorila koruzo, ni bilo velike razlike med zrelostnimi razredi hibridov, letos pa je razlika med njimi precejšnja. Pridelovalci se bodo za najprimernejši čas siliranja morali odločiti na podlagi storžev, ne pa listov,« je ugotavljal Franci Pavlin, specialist za živinorejo v KGZ Kranj, in v nadaljevanju predstavil tudi na Gorenjskem vse bolj pogosto siliranje žita, za kar so od žit najprimernejši ječmen, pšenica in tritikala. Na ta način lahko kmetije pridobijo kakovostno krmo za govedo, vsekakor pa je to po Pavlinovem mnenju boljša rešitev kot nakup sena na Primorskem. Po spravilu žita za siliranje lahko na isti njivi posadijo še koruzo, zaradi pozne setve je sicer večje tveganje, vendar v normalnih pogojih za rast še vedno lahko pričakujejo soliden pridelek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 29. februar 2016 / 13:04

Blizu sto se jih poteguje za odškodnine

Prebivalci Spodnjega trga in Poljanske ceste bodo vložili individualne vloge za nematerialne odškodnine, ker so dolga leta prenašali hrup in smrad zaradi tranzitnega prometa mimo svojih hiš.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 14. januar 2010 / 07:00

S ceste v jarek

Tenetiše - V četrtek popoldne se je na regionalni cesti Golnik–Tenetiše zgodila prometna nesreča, v kateri se je hudo ranil 25-letni voznik. Med vožnjo proti Tenetišam je nenadom...

Tržič / četrtek, 14. januar 2010 / 07:00

Želi več posluha za glasbo

Začetek leta je postal novi ravnatelj Glasbene šole Tržič Franci Podlipnik. Iskal bo možnosti za dodatne prostore in razširil ponudbo pri poučevanju instrumentov.

Šenčur / četrtek, 14. januar 2010 / 07:00

Prodali delnice cestnega podjetja

Šenčur - Občina Šenčur je prodala 1059 delnic Cestnega podjetja Kranj. Njihova nominalna vrednost je 4,17 evra za delnico, cestno podjetje pa jih odkupilo po ceni 41,71 evrov, ta...

Zanimivosti / četrtek, 14. januar 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Marjan Hafner je po rodu Škofjeločan, ki od nekdaj rad zahaja v hribe.

Zanimivosti / četrtek, 14. januar 2010 / 07:00

Kranjska Gora potrebuje parkirišče

Z vodo so nekoliko bolj zadovoljni kot prej, skoraj vsi vprašani nasprotujejo gradnji in prodaji apartmajev v Jasni, želijo si boljšo trgovsko ponudbo.