Stran z nepotrebnimi papirji in šaro!
Tako si rečem vsako leto, a potem je kup odvrženega precej manjši, kot sem si mislila. Med tistim, česar ne morem odvreči, je tudi koledar, star nekaj let, koledar, poln tahitskih lepotcev – Tahitske tetovaže sijajnega italijanskega fotografa Giana Paola Barbierija v sepia barvah. Koledar je bil pred leti odštekan povod za praznovanje pomladi sredi zime. Praznovale pa smo poročene ženske. Na listu za januar je bil krepak moški torzo s stiliziranima glavama in cvetličnimi vzorci na lepo oblikovanih mišicah. Na februarskem se je bleščal Tahitijec s prepasico in kokosovim orehom, prižetim na polne ustnice. Skupinska ugotovitev je bila, da bi bil lahko brez prepasice. Še en božanski Tahitijec je na majskem listu nekoga klical! Na junijskem pa je bilo v kristalno čisti vodi dvoje iztegnjenih moških teles s hrbtom navzgor in čipkasto tetovažo na stegnih – brez prepasic. Avgust – nasmejan eno do poldrugo leto star veseljaček, ki bo padel v objem krepkih, z vzorcem okrašenih rok. Na novembrskem listu mičen najstnik s šopom banan. In na zadnjem, decembrskem: skrivnostno poslikan mlad, gol korenjak na žrebcu. Vzklik: Človek bi ga kar pojedel. In odgovor: Nismo kanibalke. Sicer pa je bila na mizi večerja in Izbrani, ki je natakal nemorsko kapljico, je provociral, kaj bi vzele s seboj na samotni otok. Pa se je oglasila prijateljica Marjana: »Me nič ne bi vzele, me bi šle brez vsega na Tahiti. Tam je že vse pripravljeno!« - Ob spominu na prešerni večer res ne gre, da bi tisti lepotci na papirju romali v koš!
Kuskus kot na Gauginovi sliki
Za 6 oseb potrebujemo: 500 g kuskusa, 7 žlic oljčnega olja, 1 žlico paradižnikove mezge, 1 žlico harise, 3 čebule, 4 stroke česna, 2 korenčka, 2 krompirja, 4 žlice bučnega mesa, 200 g kuhane čičerke, pol žličke paprike, sol po okusu, 2 žlici sesekljanega svežega koriandra ali pol žličke posušenega, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 1 srednje veliko blitvo, 800 g ovčjega mesa, lahko tudi piščanca, 7–8 skodelic vode
Za omako damo v velik visok lonec olje, toliko da prekrije dno. Potem dobro opečemo na kocke narezano meso. Nato dodamo drobno sesekljano čebulo, paradižnikovo mezgo in hariso, začimbno mešanico, ki jo je dobiti na dobro založenih policah z začimbami. Dobro prepražimo, vendar sestavine ne smejo porjaveti. Počasi dodajamo vodo, da je videti kot gostljava omaka. Pridamo mesu, dodamo preostale začimbe in strt česen. Zalijemo s 4–5 skodelicami vode in kuhljamo, da se meso skuha skoraj do mehkega.
Krompir olupimo in zrežemo, bučko prepolovimo, odstranimo peščevje in zrežemo. Čebuli in korenček narežemo na kolobarčke in dodamo k mesu. V lonec stresemo še čičerko, sesekljan peteršilj in koriander in po potrebi še malo začinimo. Očiščeno blitvo blanširano v slanem kropu in pazimo, da listi ostanejo celi.
Kuskus pripravimo po navodilu. Potem ga stresemo v gosto cedilo in ga vložimo v lonec, da se kuskus navzame vonja že skoraj skuhane omake.
Nato kuskus stresemo na velik pladenj ali globok krožnik in ga obdamo z vencem blitve in omake, ki ne sme biti preredka.
Pa dober tek!