V gozd po gobe

Gobe rastejo po dežju, torej ni dvoma, da bi jih letos primanjkovalo. Ker so zdravilne (krepijo imunski sistem in preprečujejo nastanek raka), je prav, da se odpravimo v gozd ter jih naberemo. Sveže imajo zelo kratek rok uporabnosti, zato vam poleg recepta za pripravo omake predstavljam še dva, s katerima jih boste shranili za dalj časa.

Za pripravo testenin z gobovo omako za 4 osebe potrebujemo: 500 g poljubnih testenin, 2 velika jurčka, šopek peteršilja, 1 čebulo, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 1 dl vode, 1 dl belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol, poper.

Jurčke očistimo in jih narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z vročo vodo in jih pokrite pustimo stati približno 5 minut. Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo odcejene jurčke. Sesekljan peteršilj stresemo k jurčkom, jih osolimo in popramo. Potresemo z moko in med stalnim mešanjem dolivamo vodo in vino, da se omaka zgosti. Nazadnje dodamo še kislo smetano ali jogurt. Kuhane testenine vmešamo v omako in serviramo na krožnik. Po želji potresemo s sirom.

Za pripravo vloženih gob potrebujemo: 3 kg svežih gob, 2,5 l vode, 1 l kisa za vlaganje, šalotko ali mlado čebulico, poper, lovorjev list, 3 stroke česna, 2 žlički soli, 1 žličko sladkorja.

Gobe očistimo in narežemo na koščke, jih zavremo ter pustimo vreti 5 minut. V drugi posodi zavremo 2,5 l vode, kis, šalotko, poper, lovorjev list, česen, sol in sladkor. Dodamo odcejene gobe. Dobro premešamo in pustimo vreti še 2 minuti. Še vroče polnimo v kozarce za vlaganje in takoj zapremo. Da se bodo kozarci res počasi ohladili, jih pokrijemo z odejo.

Gobe bomo shranili tudi tako, če jih posušimo. Sveže očistimo in jih narežemo na tanke rezine ter polagamo na karton. Karton postavimo na suho mesto, kjer ga pustimo nekaj dni, da se gobe posušijo. Posušene shranimo v steklene kozarce ali kakšno drugo škatlo. Suhe gobe so vsestranske, saj obdržijo ves okus in aromo. Posebej primerne so za pripravo rižot, juh in omak. Pred uporabo je priporočljivo, da jih za pol ure namočimo v vodi. Lahko jih tudi zmeljemo in jih uporabimo kot začimbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 20. maj 2008 / 07:00

Bojijo se novih pozidav zelenic

Stanovalcem Mlakarjeve ulice je uspelo urediti problem hipotek, ki so bile vpisane na njihova stanovanja, zemljišče okrog bloka pa je še vedno v lasti Gradbinca v stečaju.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / ponedeljek, 7. november 2016 / 18:28

Ne skači, če nisi profesionalec!

Mogoče zveni noro, vendar domačini pravijo, da se vsake toliko časa vseeno najde kak svojevrsten pogumnež, ki misli, da obvlada zadevo, in se z znamenitega mostarskega mostu požene v Neretvo …

Nasveti / ponedeljek, 7. november 2016 / 18:26

Vulkani

Atitlansko jezero na višini 1560 m na jugozahodu Gvatemale. Vsa odprava dremlje. Ura zaspanih čarovnic. Tudi moških ni slišati. Končno Panajachel, mesto na bregu tretjega največjega gvatem...

Slovenija / ponedeljek, 7. november 2016 / 18:25

Radišani in Kroparji prijateljujejo

Pevci iz Krope in iz koroške dvojezične vasi Radiše/Radsberg na vzpetini nad Celovcem sodelujejo že 53 let. Začetek sodelovanja sega v leto 1963, ko je znani in žal že pokojni slovenski koroški pes...

Kronika / ponedeljek, 7. november 2016 / 18:23

Odnesli denar, orodje ...

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali več vlomov in tatvin. V sredo ponoči je neznani storilec v Žirovnici vlomil v pomožni objekt na gradbišču in odtujil delovno orodje, iz sta...

Kultura / ponedeljek, 7. november 2016 / 18:13

Zacvetela je Planinska roža

Tržič – Kulturno društvo Ignacij Hladnik Tržič je z izvedbo operete Planinska roža navdušilo občinstvo, zbrano v tržiškem kulturnem centru. Znamenito opereto je Radovan Gobec napisal leta...