Krompir v slast tudi v blatu
Več kot petdeset ekip iz Slovenije in še osem iz tujine je v soboto na 14. Svetovnem festivalu praženega krompirja s svojimi slastnimi recepti razveseljevalo brbončice obiskovalcev, ki so tudi v dežju uživali v pripravljenih jedeh.
Visoko – Na Visokem se je v soboto zbralo šestdeset ekip pražilcev krompirja, poleg iz Slovenije še iz Nemčije, Avstrije, Rusije, Švedske, Norveške, Madžarske, Poljske in celo s Kitajske. Po besedah predsednika Turističnega društva Gorenja vas Zvoneta Bašlja so skupaj spražili tri tone in pol krompirja. Obiskovalci, ki jih je bilo po nekaterih ocenah celo blizu deset tisoč, so lahko okušali pražen krompir, pripravljen po najrazličnejših receptih. Pri tem jih ni zmotil niti dež, ki je travnik ob Tavčarjevem dvorcu kmalu spremenil v blatno njivo. Še huje je bilo na sosednjem travniku, kjer so uredili parkirišče, na katerem so mnogi avtomobili obtičali v blatu, iz katerega jih ni bilo mogoče spraviti brez porivanja, domačini pa so na pomoč priskočili celo s traktorji.
Verjetno enega najbolj eksotičnih, če ne pa vsaj bolj pisanih receptov za pražen krompir je v soboto prispevala mešana ekipa študentov s Kitajske in Norveške. Vanj so razen obvezne čebule zamešali paprike različnih barv in korenček, okus pa poskušali izboljšati še s kitajskimi začimbami, rožmarinom, slanino in celo malce sladkorja. »Tak je, kot ga imam najrajši,« se je namuznil Hui Chen, ki je za festival izvedel na mariborski univerzi, kjer obiskuje tamkajšnjo poletno šolo. Obenem je priznal, da se doma krompir ne znajde prav pogosto na njegovem jedilniku, mogoče enkrat na štirinajst dni. Bolj pogosto si doma krompir pripravi obiskovalka Anica iz Prekmurja, ki ji je bil krompir kitajske ekipe nadvse všeč. »Boljši je bil kot pri ruski ekipi, saj je bil tisti premalo slan,« je pojasnila. No, soljenje gre po prepričanju Zvoneta Bašlja bolje od rok moškim kot ženskam, zato po njegovem pri praženem krompirju ne sme manjkati moška roka. Receptov za njegovo pripravo je ogromno, saj vsak doda nekaj svojega. »Na Madžarskem smo ga jedli celo z marmelado, danes pa je mogoče poskusiti tudi pražen krompir s cvičkom,« je pojasnil Bašelj. Čeprav večina prisega na klasični pražen krompir, kakršnega so v soboto pripravili tudi člani Turističnega društva Šenčur. »Čebulo je treba prepražiti na svinjski masti, nato dodaš ocvirke, in ko se stopijo, takoj še krompir. Ko obrneš, ima krompir potem lepo rjavo skorjico,« sta skomine vzbujala njihova člana Marko Kogovšek in Zalka Jovanovič. Podobne sestavine so pri pripravi praženega krompirja uporabili novinarski kolegi z Radia Sora Tanja Barašin, Teja Potočnik, Matjaž Novak in Nada Jamnik, le da so ga začinili z malce svoje jezičnosti, so hudomušno dodali.
Marsikomu pa je šel v slast tudi krompir, pripravljen po kakšnem bolj posebnem receptu. Zakonski par iz Kranja se je tako navdušil nad praženim krompirjem z makaroni, da sta odločena to poskusiti tudi doma. Tudi recept za njegovo pripravo bo skupaj z drugimi recepti s sobotnega festivala mogoče najti v posebni knjižici, ki jo pripravljajo v Društvu za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Izšla bo takoj, ko bodo zbrali 365 receptov, za vsak dan enega, je še pojasnil Zvone Bašelj.