Orači (od leve) David Triller, Aleš Petrič in Štefan Triller

Davidove brazde so bile najlepše

Na gorenjskem tekmovanju v oranju je zmagal David Triller z Grenca, drugi je bil njegov brat Štefan.

Lahovče – Društvo kmetijskih inženirjev in tehnikov Gorenjske je tudi v letu, ko praznuje štiridesetletnico delovanja, pripravilo gorenjsko tekmovanje v oranju. Udeležba je bila tokrat bolj skromna, nastopili so le trije tekmovalci: brata Triller z Grenca pri Škofji Loki in Aleš Petrič iz Pšenične Police. »Še pred enim tednom je kazalo, da bomo imeli osem tekmovalcev, a so se potlej nekateri premislili ali so odpovedali udeležbo. Deloma je za to krivo tudi vreme,« je dejal Franci Pavlin iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj in dodal, da so bili letos pogoji za tekmovanje na KŽK-jevem polju v Lahovčah idealni. Zemlja je po deževju že toliko usahnila, da se ni nabirala na plug, pa tudi ostanki od žetve niso bili tako visoki, da bi motili oranje.

Čeprav so nastopili le trije orači, tudi že izkušena ocenjevalna komisija ni imela lahkega dela. »Parcele za oranje so bile enakovredne, tekmovalci pa izenačeni,« je dejal vodja ocenjevalcev Janez Bergant, preden je predsednica društva Maša E. Vodenik podelila pokale in nagrade. Prvo mesto je osvojil David Triller, drugi je bil njegov brat Štefan, tretji pa Aleš Petrič. David bo zastopal Gorenjsko na državnem tekmovanju, Štefan pa Biotehniški center Naklo na državnem dijaškem tekmovanju.

Brata Triller, ki sta se za tekmovanje pripravljala pod vodstvom nekdanjega tekmovalca in izkušenega orača Vojka Žiberta iz KŽK-ja, izhajata s kmetije, na kateri obdelujejo devet hektarjev kmetijskih zemljišč, se ukvarjajo s prirejo mleka in rejo kokoši nesnic, posojajo pa tudi kmetijsko mehanizacijo in opravljajo storitve z mehanizacijo. David, sicer študent višje strokovne šole v Škofji Loki, je dvakrat nastopil že tudi na državnem tekmovanju oračev, lani je bil na dijaškem tekmovanju četrti v Sloveniji. Njegov mlajši brat Štefan, dijak Biotehniškega centra Naklo, je tokrat drugič oral na gorenjskem tekmovanju. In kdo od njiju več orje doma na kmetiji? »Orje tisti, ki ima čas, a doslej je več oral David, tudi zato, ker jaz še nisem imel izpita za vožnjo traktorja,« je povedal Štefan. Aleš, ki niti natančno ne ve, kolikokrat je bil gorenjski prvak in kolikokrat je nastopil na državnem tekmovanju, je tokrat vedel, da s tribrazdnim obračalnim plugom ne bo konkurenčen tekmecema. »Nastopil sem predvsem zato, da bi spodbudil mlade,« je dejal Aleš, gospodar na kmetiji, na kateri obdelujejo 25 hektarjev kmetijskih zemljišč in redijo okrog trideset krav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 21. november 2021 / 22:43

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:49

Posadili tisoč in eno sadiko

Na mednarodni dan gozdov so se v Zbiljskem gaju zbrali prostovoljci, ki so na območju, velikem okrog pol hektara, posadili tisoč in eno sadiko gozdnega drevja. Takšne akcije so majhen prispevek, a vel...

GG Plus / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:48

Ne varčujemo na račun bolnikov

Univerzitetni klinični center Ljubljana ima 8022 zaposlenih in približno en milijon obravnav na leto. To največjo zdravstveno ustanovo pri nas od maja lani vodi Andraž Kopač, doma iz Žirov. Pojasnil j...

Kronika / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:41

Pretkani mojstri

Menjava žlebov je bila občutno dražja, kot pa je bilo občanu predstavljeno.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:40

Najvišje priznanje Adrii Mobil

Adria Mobil, prejemnik najvišjega državnega priznanja za poslovno odličnost za lansko leto, sodi med največje evropske proizvajalce vozil za prosti čas.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. marec 2017 / 11:39

Senzorična kakovost mesnih izdelkov

Škofja Loka – Kmetijska svetovalna služba vabi na delavnico Senzorična kakovost mesnih izdelkov kot rezultat tehnologije izdelave domačih mesnin, ki bo v sredo, 5. aprila, ob 13. uri na Turistični...