Tarantelle

Zaključni večer 32. Festivala Radovljica. Zunaj vlaga, moča in hlad. V Baročni dvorani pa osupljajoča, vroča sončna svetloba Kalabrije, Apulije in Sicilije, ujeta v pesmi in zvoke tolkal, arhilutnje, baročne harfe in teorbe ansambla Pino de Vittorio Laboratorio '600. Nadvse karizmatični pevec in igralec Pino de Vittorio, rojen v Leporanu v pokrajini Taranto, je na festivalu očaral že pred štirimi leti, zato je bila dvorana nabito polna. Letos je za spored ansambla izbral staro glasbo Apulije, Kalabrije in Sicilije. Glasbo, ki je nabita z življenjem, z močnimi čustvi, z bolečino in radostjo nezadržne, zavrnjene, prikrite, neskončne ljubezni, z radoživostjo v šestosminskem ali triosminskem taktu napisanih počasnih in zelo hitrih tarantel in prelepih, tudi hudomušnih uspavank. Pinova umetniška interpretacija kot duša Sicilije. Bil je čudežen večer. Občinstvo ni nehalo ploskati ... Posledice večera: malo sonca v naše gnezdo. Recepti s sicilijanske ture na prelomu stoletja najdeni, Siciliane, The Songs of an Island, naročene. Dobrodošla, Sicilija!

Peresniki z zelenjavno omako

Za 4 osebe potrebujemo: 1 rdečo papriko, 500 g mesnatih paradižnikov, 2 žlici paradižnikove mezge, 250 g jajčevcev, 3 žlice oljčnega olja, 2 stroka česna, 4 stebla stebelne zelene, 1 žlico kaper, 1 žličko sladkorja, 3 vejice origana, 400 g peresnikov, 80 grobo nastrganega parmezana.

Papriko in čebulo zrežemo na majhne kocke. Paradižnike narežemo na čet­r­tinke, odstranimo semenje in jih nato prav tako zrežemo na kocke. Česen stremo.

Jajčevec zrežemo na kockice in ga močno opečemo na vročem olju. Dodamo pa­priko, česen in mezgo, nato malo solimo in popramo. Nekajkrat premešamo. Nato primešamo še paradižnik in na srednjem ognju kuhamo 10 minut. Pridamo še na tenke obročke zrezano stebelno zeleno, sesekljane kapre in žličko sladkorja. Premešamo, kuhljamo še deset minut in pazimo, da se zelenjava ne prismodi. Na koncu dodamo še sesekljan origano.

Testenine skuhamo po navodilu in odcedimo. Prihranimo eno žlico in pol vode, da jo po potrebi dodamo omaki. Nato testenine zmešamo z omako in potresemo z zelo grobo nastrganim parmezanom. Ponudimo z mešano zeleno solato.

Limonin tiramisu

Zanj potrebujemo: 300 g otroških piškotov, 1500 g jogurta – 3,2, 3 neškropljene limone, 100–120 g rjavega sladkorja, 50 ml limoninega likerja – limoncella; če bodo jedli tiramisu tudi otroci, liker zamenjamo za limonin ali melisin sirup, ki ga lahko pripravimo sami. Če pripravljamo tiramisu s sirupom, zadošča 100 g sladkorja.

Limone nastrgamo in nastrgano lupinico zmešamo z jogurtom in 3 žlicami sladkorja. Mešamo, dokler se sladkor ne stopi.

V primerno posodo na dno naložimo piškote in jih poškropimo z limoninim likerjem oziroma sirupom. Prelijemo z jogurtom in potresemo s sladkorjem. Na to plast vnovič naložimo piškote, jih poškropimo z likerjem in prelijemo z jogurtom oziroma sirupom. Na vrh potresemo preostali sladkor. Posodo s tiramisujem postavimo vsaj za 6 ur v hladilnik, še bolje pa kar čez noč. Preden sladico postavimo na mizo, jo okrasimo z lističi melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 1. september 2017 / 10:49

Langusovi dnevi ta konec tedna

Kamna Gorica – Z meddruštveno vajo Gasilskega društva Lipniške doline se danes začenja osrednji del letošnjih Langusovih dni v Kamni Gorici. Ob 18. uri bo v cerkvi Svete trojice koncert Orkestra ko...

Objavljeno na isti dan


Volitve 2019 / nedelja, 31. avgust 2014 / 21:58

Razglas o plakatiranju

Cerklje – Župan Franc Čebulj je, tako kot vsi župani, pred letošnjimi lokalnimi volitvami na občinski spletni strani in na oglasni deski občine konec julija objavil razglas s pogoji za pridobitev p...

Bohinj / nedelja, 31. avgust 2014 / 21:56

Biti Bohinjec je posebna čast

V Bohinju so ob občinskem prazniku za častnega občana posmrtno imenovali Tomaža Budkoviča.

Gospodarstvo / nedelja, 31. avgust 2014 / 21:54

Zmanjšali osnovni kapital

Na redni skupščini družbe Peko so sprejeli sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe z 10,8 na 6,1 milijona evrov. Dokapitalizacija je še vedno v planu.

Kronika / nedelja, 31. avgust 2014 / 21:53

Kazen zaradi sporne nagrade

Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču so zaradi nezakonitega izplačila skoraj 78 tisoč evrov nagrade nekdanjemu predsedniku uprave Elana Robertu Ferku na desetmesečno zaporno kazen obsodili...

Gospodarstvo / nedelja, 31. avgust 2014 / 21:53

Doslej pospravili dve petini iglavcev

Lastniki gozdov so do 18. avgusta pospravili 41 odstotkov v žledolomu poškodovanih iglavcev in 18 odstotkov listavcev.