Doslej pospravili dve petini iglavcev

Lastniki gozdov so do 18. avgusta pospravili 41 odstotkov v žledolomu poškodovanih iglavcev in 18 odstotkov listavcev.

Pri sanaciji poškodovanega drevja se je doslej zgodilo 69 težjih nesreč, pri katerih so morale posredovati pristojne službe, od tega jih je bilo 11 s smrtnim izidom. Zavod za gozdove ob tem ponovno poziva lastnike gozdov, da se poseka in spravila poškodovanega drevja sami lotijo le, če so za to primerno usposobljeni in opremljeni, sicer naj za dela raje najamejo profesionalne izvajalce.

Kranj – Zavod za gozdove Slovenije je pred dnevi objavil najnovejše podatke o poteku sanacije februarskega žledoloma, v katerem je bilo v Sloveniji poškodovanih 9,4 milijona kubičnih me­trov drevja, od tega 6,2 milijona »kubikov« listavcev in 3,2 milijona »kubikov« iglav­cev. Lastniki gozdov so po oceni zavoda do 18. avgusta posekali 1,3 milijona kubičnih metrov ali dobri dve pe­tini poškodovanih iglavcev in 1,1 milijona kubičnih metrov listavcev, kar predstavlja 18 odstotkov količine listavcev. Od celotne količine posekanega drevja ga okrog sto tisoč kubičnih metrov še niso odpeljali iz gozda in torej še čaka na kupce.

Sanacija gozdov zaradi neugodnega vremena in sezonskih del v kmetijstvu poteka poleti nekoliko počasneje kot v spomladanskih mesecih, še ve­dno pa je približno za polovico hitrejša od običajne letne dinamike sečnje in spravila lesa. Zavod je doslej za sanacijo izdal 20.500 odločb, s katerimi je »pokril« okrog osem milijonov kubičnih metrov poškodovanega drevja. Napovedi, da se bo v poškodovanih in oslabelih gozdovih pretirano razmnožil lubadar, se doslej niso uresničile. Hladno in precej vlažno poletje je zavrlo razvoj lubadarja, hkrati pa je vlaga v tleh ugodno vplivala na odpornost in vitalnost drevja. Do 18. avgusta so odkrili za 243 tisoč kubičnih metrov od lubadarja napadenega drevja, za primerjavo – lani v vsem letu 336 tisoč »kubikov«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 28. maj 2010 / 07:00

V Preddvoru predizbor za Ptujski festival

Ta konec tedna (28. do 30. maja) bo v Preddvoru potekal tridnevni Praznik glasbe in veselja. V Agenciji Media butik so pod okriljem Občine Preddvor tudi letos poskrbeli za bogat kulturni, etnogra...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:21

Letos več rojstev kot lani

Z uspešno zaključeno donatorsko akcijo so v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj kupili transportni defibrilator. Prijetna novica je tudi, da imajo letos več rojstev kot lani v enakem obdob...

Šport / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:15

Delo z mladimi se obrestuje

Pri Ženskem košarkarskem klubu Triglav so ponosni na dosežene rezultate njihovih deklet, ki to poletje uspešno nastopajo za državne reprezentance in v ulični košarki, prejšnji teden pa so ekipe že zač...

Radovljica / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:12

V Mišače prišel največji tiranozaver v Evropi

»Največji tiranozaver v Evropi in Stonehenge v Mišačah. A se šališ,« je najpogostejši odziv tistih, ki prvič slišijo za tematski park Dino Universe.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:09

Predan je skrbi za svoje živali

Sedemnajstletni kranjski gimnazijec Tadej Verbič iz Dvorij vestno skrbi za kanadski veverici, želvo in papige – skobčevke, nimfi in rozelo.

Žiri / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:07

V Žiri se vrača pediater

V preteklih dneh so uredili prostore pediatrične ambulante v Zdravstvenem domu Žiri, kjer bodo od septembra ponovno opravljali preglede šolskih in predšolskih otrok.