Pri prireji mesa se je ekonomika občutno poslabšala.

Stroški gor, cene pa ne

Rejci prašičev in govedi spet bijejo plat zvona: stroški prireje naraščajo, odkupne cene pa ne.

Kmetijsko gozdarska zbornica bo z razmerami v prireji mesa seznanila tudi kmetijskega ministra Iztoka Jarca.

Ljubljana – Predstavniki rejcev in strokovnih služb Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavili težave, v katerih so se znašli rejci prašičev in govedi. Stroški prireje so se predvsem zaradi višjih cen žit in kupljene krme občutno povečali, odkupne cene govedi in prašičev pa mirujejo ali se celo znižujejo. Kot je povedala vodja oddelka za ekonomiko kmetijstva mag. Neva Pajntar, so cene vseh vrst krme močno porasle že ob koncu lanskega leta in še posebej letos poleti, temu so sledile tudi cene krmil, nekatere so se v primerjavi s preteklim letom povečale skoraj dvakratno. Ekonomika se je s tem močno poslabšala, saj se je delež stroškov kupljene krme v skupnih spremenljivih stroških reje govejih pitancev in prašičev občutno zvišal in je bil oktobra letos v primerjavi s povprečjem lanskega leta večji približno za petino. Cene govedine v klavnici se od leta 2002 niso bistveno povečevale, manjši skok je bil leta 2005, potem pa so se spet umirile.

V zadnjem letu, med lanskim in letošnjim 45. tednom, so se celo nekoliko znižale. Podobno je bilo z odkupnimi cenami prašičev. Nasprotno temu so se maloprodajne cene v preteklih letih postopno zviševale, letos pa so se povečale izjemno: od aprila do novembra pri mesu mladega pitanega goveda za približno štirinajst odstotkov, pri teletini za devet odstotkov in pri svinjini za devetnajst odstotkov. »Iz tega sledi, da krivde za zvišanje maloprodajnih cen ne moremo pripisati rejcem, saj se odkupne cene niso spreminjale oz. se celo znižujejo,« je dejala Pajntarjeva. Rejec prašičev in predsednik zborničnega strokovnega odbora za prašičerejo Franc Kuri ocenjuje, da odkupna cena prašičev po jesenski podražitvi krme in krmil pokriva le še 70 odstotkov stroškov. Podobno je v govedoreji, kjer po besedah rejca in člana strokovnega odbora za govedorejo in meso Antona Žnideršiča pestijo rejce poleg nizke odkupne cene tudi predolge čakalne dobe za oddajo živali domačim odkupovalcem. »Prireja mesa se je znašla v rdečih številkah,« ugotavlja vodja sektorja za živinorejo Danilo Potokar in dodaja, da se bo ob nadaljevanju takšnih trendov zmanjšal delež samooskrbe s prašičjim in govejim mesom. Lahko se zgodi, da bo na trgovskih policah začelo primanjkovati mesa slovenskega porekla, ki pa si ga potrošniki želijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 4. julij 2022 / 10:58

Počitnice kot priložnost

Kar osemdeset odstotkov šolarjev je telesno dejavnih predvsem v šoli, še posebno to velja za dekleta, so ugotovitve raziskovalne skupine SLOfit ali Športno-vzgojnega kartona. To je naciona...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.