Pri prireji mesa se je ekonomika občutno poslabšala.

Stroški gor, cene pa ne

Rejci prašičev in govedi spet bijejo plat zvona: stroški prireje naraščajo, odkupne cene pa ne.

Kmetijsko gozdarska zbornica bo z razmerami v prireji mesa seznanila tudi kmetijskega ministra Iztoka Jarca.

Ljubljana – Predstavniki rejcev in strokovnih služb Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavili težave, v katerih so se znašli rejci prašičev in govedi. Stroški prireje so se predvsem zaradi višjih cen žit in kupljene krme občutno povečali, odkupne cene govedi in prašičev pa mirujejo ali se celo znižujejo. Kot je povedala vodja oddelka za ekonomiko kmetijstva mag. Neva Pajntar, so cene vseh vrst krme močno porasle že ob koncu lanskega leta in še posebej letos poleti, temu so sledile tudi cene krmil, nekatere so se v primerjavi s preteklim letom povečale skoraj dvakratno. Ekonomika se je s tem močno poslabšala, saj se je delež stroškov kupljene krme v skupnih spremenljivih stroških reje govejih pitancev in prašičev občutno zvišal in je bil oktobra letos v primerjavi s povprečjem lanskega leta večji približno za petino. Cene govedine v klavnici se od leta 2002 niso bistveno povečevale, manjši skok je bil leta 2005, potem pa so se spet umirile.

V zadnjem letu, med lanskim in letošnjim 45. tednom, so se celo nekoliko znižale. Podobno je bilo z odkupnimi cenami prašičev. Nasprotno temu so se maloprodajne cene v preteklih letih postopno zviševale, letos pa so se povečale izjemno: od aprila do novembra pri mesu mladega pitanega goveda za približno štirinajst odstotkov, pri teletini za devet odstotkov in pri svinjini za devetnajst odstotkov. »Iz tega sledi, da krivde za zvišanje maloprodajnih cen ne moremo pripisati rejcem, saj se odkupne cene niso spreminjale oz. se celo znižujejo,« je dejala Pajntarjeva. Rejec prašičev in predsednik zborničnega strokovnega odbora za prašičerejo Franc Kuri ocenjuje, da odkupna cena prašičev po jesenski podražitvi krme in krmil pokriva le še 70 odstotkov stroškov. Podobno je v govedoreji, kjer po besedah rejca in člana strokovnega odbora za govedorejo in meso Antona Žnideršiča pestijo rejce poleg nizke odkupne cene tudi predolge čakalne dobe za oddajo živali domačim odkupovalcem. »Prireja mesa se je znašla v rdečih številkah,« ugotavlja vodja sektorja za živinorejo Danilo Potokar in dodaja, da se bo ob nadaljevanju takšnih trendov zmanjšal delež samooskrbe s prašičjim in govejim mesom. Lahko se zgodi, da bo na trgovskih policah začelo primanjkovati mesa slovenskega porekla, ki pa si ga potrošniki želijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / sobota, 4. julij 2020 / 18:36

Obeležili spominski dan

Spominski dan občine so v Žirovnici obeležili tudi letos, a tokrat zaradi trenutne situacije le s polaganjem venca k spomeniku talcev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 3. avgust 2022 / 14:52

Malce smole, a vseeno zadovoljni

Na letošnji gasilski olimpijadi, ki je med 17. in 24. julijem potekala v Celju, so sodelovale tudi tri gorenjske ekipe. Članice B iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Žiri so v svoji kategoriji...

Kamnik / sreda, 3. avgust 2022 / 14:48

Gorski reševalci na ogled v središču

A tokrat na razstavi, saj kamniški gorski reševalci ob stoletnici svojega delovanja aktivnosti društva predstavljajo na panojih na Glavnem trgu in na Šutni.

Zanimivosti / sreda, 3. avgust 2022 / 14:45

Kosci, 5. del

Morda najznačilnejše pa tudi najtežje kmečko delo je v mojih mladih letih bila košnja. Spomin se mi vrača v tista otroška leta, ko sem bosonog koscem prinašal vodo. Takrat so si ti žejo ga...

Nasveti / sreda, 3. avgust 2022 / 14:41

Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj raz...

Razvedrilo / sreda, 3. avgust 2022 / 14:35

Živahni petki

V petek so se ljubitelji glasbe in slastnih grižljajev še zadnjič letos srečali v Parku Evropa v Kamniku. Kul petek se sedaj seli v Slovenia Eco Resort.