Rafael in Olga Torkar zadovoljna, da je hiša sedaj varnejša pred plazom. / Foto: Tina Dokl

Hiša je sedaj na trdnem

Pri Torkarjevih v Smolevi 5, kjer so še pred dobrega pol leta doživljali premikanje hiše in trepetali v strahu pred plazom, so sedaj zadovoljni, da je končana vsaj prva faza sanacije, ki je stabilizirala hišo.

Smoleva – Ko smo februarja obiskali Rafaela in Olgo Torkar, sta nam pokazala razpoke, ki so se pojavile na pročelju hiše in v notranjosti stavbe, skozi nekatere je pronicala tudi voda. Čutili so, da se hiša premika, razlog pa je plazovito območje, na katerem stoji. V vasi Smoleva nad Železniki so pred leti že sanirali eno od hiš, ki ji je grozil plaz, pri­pravili pa tudi projekt sanacije za plaz kakih petdeset metrov nad Torkarjevo domačijo. Predvidel je obnovo opornega zidu, drenažo in sidranje hišnih temeljev.

Pred kratkim nas je Rafael Torkar znova poklical, tokrat bolj optimističen, saj so odgovorni na Občini Železniki prisluhnili in poskrbeti vsaj za sanacijo hiše. »Dela so se začela maja, in sicer z izkopom pilotov premera 120 centimetrov, globokih od štiri do šest metrov. Preko teh pilotov, imenovanih vodnjaki, pa je narejena močna zaščitna betonska gred, ki bo skrbela za stabilnost hiše,« je povedal Rafko Torkar. Vseh vodnjakov je šest, eden tudi v notranjosti hiše, prav tako ena od gredi poteka skozi garažo. »Da je slednjič prišlo do sanacije, smo hvaležni županu občine Železniki Antonu Luznarju in njegovi ekipi, projektantu Metodu Krajncu in izvajalcem – podjetjema Dolenc in Kavčič,« nadaljuje Torkar. »Del denarja smo prispevali tudi sami: za izolacijo, krpanje razpok, odtočne cevi ... Zadovoljni smo, da je utrjena vsaj hiša, ves projekt pa še vedno ni dokončan, saj zmanjkuje denarja. Potrebno bi bilo obnoviti še oporni zid nad hišo in izdelati drenažo, ki bi speljala vodo izza zidu v potok Sušica, s čimer bi hišo še bolj zavarovali. Tretja drenaža bi bila potrebna na travniku nad hišo, s čimer bi preprečili, da bi prihajalo do nadaljnjih premikov. Tudi obstoječa dovozna cesta je v izredno slabem stanju.«

Na dan našega obiska sta se pri Torkarjevih oglasila tudi Darko Gortnar z Občine Železniki in Metod Krajnc iz inženirskega biroja iz Maribora s sodelavci, ki so si ogledali trenutno stanje in potrdili, da je hiša sedaj varna. Izdelana je stabilizacija hiše s stabilnimi vodnjaki in zaščitnimi gredmi prek njih ter izvedba drenažnega rebra v notranjem, severovzhodnem delu hiše, manjka pa še globalna ureditev odvodnjavanja nad vasjo okoli sto metrov nad hišo. Kakšni so obeti za nadaljevanje projekta, pa smo vprašali župana občine Železniki Antona Luznarja. »Tudi v tretji fazi bi se moralo še nekaj narediti. Pričakovali smo sicer, da bo projektant Metod Krajnc to rešitev dodal v obstoječi projekt, vendar pa pravi, da mora najprej oceniti, v kolikšno globino bi morali iti. Tako bi morali najprej zvrtali vrtine in določiti geološko sestavo tal, preden bi se lotili tudi te sanacije. Projekt bi sprojektirali in ovrednotiti, koliko denarja bo še potrebnega. Zanj bi zaprosili na ministrstvu, če ga tam ne bi dobili, bi morali to v občini narediti z lastnimi sredstvi. Za letos je žal ta proračunska postavka že porabljena, tako da je to naloga prihodnjega proračuna,« je odgovoril župan Luznar in dodal, da so za sedanjo sanacijo pri Torkarjevih porabili okvirno 48 tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 28. maj 2007 / 07:00

Pravica do upokojitve

Vprašanje: Pri 53 letih starosti in 32 letih delovne dobe mi delodajalec omogoča odpravnino in možnost čakanja na zavodu za zaposlovanje na upokojitev. Kdaj se lahko u...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Darilo za kamniške novorojence

Starši novorojenca iz občine Kamnik bodo v letu 2009 iz občinskega proračuna prejeli denarno pomoč v višini 180 evrov.

Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Poudarek na razvoju Tuhinjske doline

Kamniški svetnik Anton Rajsar je občinski upravi zastavil javno vprašanje, kako namerava v bodoče več pozornosti nameniti razvoju Tuhinjske doline.

Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Nagrade za okolju prijazne terme

V Termah Snovik so ob svojem sedmem rojstnem dnevu predstavili dosedanje dosežke in načrte za prihodnje.

Zanimivosti / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Loška papiga svetovna prvakinja

Ivan Hafner iz Škofje Loke se z vzrejo papig ukvarja že več kot 20 let. Januarja sta na svetovnem prvenstvu v Italiji dve njegovi papigi zasedli prvo in tretje mesto.

Zanimivosti / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Starodobniki na snegu z Lubnika

Okoli devetdeset smučarjev po starem, ki so v organizaciji društva Rovtarji tekmovali v Škofji Loki, se je spustilo po snegu, ki so ga na grajski hrib navozili z Lubnika.