Domen Pavlič z rezultatom, ki mu je prinesel prvo mesto. / Foto: Gorazd Kavčič

Gorenjski gasilci v samem vrhu

Na enem najtežjih gasilskih tekmovanj Firefighter Combat Challenge so štirje gorenjski gasilci »pometli« celo s svetovno gasilsko elito. Najboljši čas je dosegel Domen Pavlič iz PGD Begunje.

Na tekmovanju morajo gasilci opraviti naloge, ki predstavljajo realne situacije, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Z dihalno masko na obrazu in v popolni reševalni opremi, ki je težka okoli 25 kilogramov, ter z dvajset kilogramov težko zvito gasilsko cevjo se morajo povzpeti v tretje nadstropje in 12 metrov visoko potegniti še 20-kilogramsko utež. Nato se spustijo do poligona, kjer morajo s težkim kladivom za en meter premakniti železno klado, teči dvajset metrov med ovirami ter povleči gasilsko cev, polno vode, in z vodo zbiti tarčo. Za konec morajo osemdeset kilogramov težkega ponesrečenca potegniti dvajset metrov čez ciljno ravnino.

Bled – Skoraj tristo tekmovalcev iz Slovenije in tujine se je minuli konec tedna na Bledu preizkusilo na tekmovanju Firefighter combat challenge oziroma Najtežji dve minuti v športu. Peto leto zapored ga je organiziralo prostovoljno gasilsko društvo iz Radovljice, že tretjič na Bledu, pri čemer so dogajanje letos s promenade, ki je postala premajhna za to tekmovanje, preselili v veslaški center. Proga je bila v soboto še bolj zahtevna kot navadno, saj je bila razmočena zaradi dežja in zato zelo spolzka. Zaradi ustrezne opreme do poškodb, zdrsov in padcev kljub temu ni prihajalo, je poudarila predstavnica organizatorja za odnose z javnostmi Monika Golob, nekaj tekmovalcev pa je zaradi zahtevnosti proge, adrenalina in izčrpanosti vseeno potrebovalo zdravniško pomoč.

Tudi dež pa ne predstav­lja ovire za Domna Pavliča iz PGD Begunje, ki je v soboto med 165 tekmovalci dosegel najboljši čas, saj je progo premagal v minuti in 31 sekundah. »Zaradi dežja je bilo veliko težje, že na prvem delu, saj je bil stolp zelo spolzek,« je priznal, a je bil zadovoljen, da je nalogo glede na razmere opravil tako dobro. Upa, da mu bo novembra na svetovnem prvenstvu v Phoe­nixu v Arizoni spet uspelo doseči rezultat pod 1:30, kar mu je na dosedanjih tekmovanjih uspelo že dvakrat. Le nekaj sekund sta v soboto na Bledu za njim zaostala Matic Zupan (PGD Moste) in Anže Habjan (PGD Podnart), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas) pa je dosegel čas 1:37. »Pred petimi leti, ko smo tekmovanje pripeljali iz Združenih držav Amerike in ga prvič organizirali v Radovljici, sta bili dve minuti cilj, želja in izziv tekmovalcev, danes, po petih letih je to meja, ki se jo da preseči. Naši najboljši tekmovalci lahko stopijo ob bok najbolje pripravljenim svetovnim profesionalcem,« je poudarila Monika Golob in spomnila, da to tekmovanje v Ameriki predstavlja kvalifikacije za sprejem med profesionalne gasilce, pri nas pa se ga v glavnem udeležujejo prostovoljni gasilci. Ko ne trenirajo, poudarja Monika Golob, aktivno sodelujejo v svojih matičnih prostovoljnih gasilskih enotah, kjer pomagajo reševati življenja ter odpravljati škodo po naravnih nesrečah in ujmah, ki letos resnično ne prizanašajo. »Njihova psihofizična pripravljenost je prednost pri delu, ki so mu predani. To ni zgolj šport ali interesna dejavnost, to je način življenja, poudarjajo naši srčni gasilci,« je še dodala Monika Golob.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 15. april 2018 / 14:42

Nove informacije o zdravju v slovenskih občinah

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil nove informacije na temo zdravja v občinah. Tako pripravljeni podatki so objavljeni tretjič, na spletni strani NIJZ so dostopni tud...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 29. avgust 2014 / 17:57

Glasbeni zaključek gorenjskega poletja

Poletje se poslavlja, vendar se ravno v tem času na Gorenjskem precej dogaja. Velikokrat sicer nagaja muhasto vreme, a tudi tega smo se že malo navadili.

Šport / petek, 29. avgust 2014 / 13:50

Od avgusta v Moskvi

Domžalčan Dalibor Stevanović od avgusta igra pri ruskem prvoligašu, ekipi Torpedo Moskva. Vezni igralec, ki je pri 21-letih odšel igrat nogomet v tujino in tam ostal.

Rekreacija / petek, 29. avgust 2014 / 13:36

Janez je združil najboljše

Pilates, joga, fitnes in raztezne vaje so vadbe, ki so v zadnjih letih najpriljubljenejše tako med športnimi rekreativci kot tudi vrhunskimi športniki. Janez Šlibar je ustvaril »konglomerat« štirih va...

Bled / petek, 29. avgust 2014 / 13:27

Gorenjski gasilci v samem vrhu

Na enem najtežjih gasilskih tekmovanj Firefighter Combat Challenge so štirje gorenjski gasilci »pometli« celo s svetovno gasilsko elito. Najboljši čas je dosegel Domen Pavlič iz PGD Begunje.

Železniki / petek, 29. avgust 2014 / 13:26

Hiša je sedaj na trdnem

Pri Torkarjevih v Smolevi 5, kjer so še pred dobrega pol leta doživljali premikanje hiše in trepetali v strahu pred plazom, so sedaj zadovoljni, da je končana vsaj prva faza sanacije, ki je stabilizir...