Zastrupitve z gobami
Največ zastrupitev z gobami je običajno septembra in oktobra, letos pa je sezona gob pohitela ravno zaradi bolj mokrega poletja. Pri nabiranju se je dobro držati zlatih pravil, pri čemer nabiramo le gobe, ki jih dobro poznamo.
Primarij Marija Jamšek opozarja, da se moramo v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava, in če bo potrebno, se bo posvetoval tudi z zdravnikom v Centru za zastrupitve.
Ljubljana – Strokovnjaki iz Centra za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (Center) opozarjajo, da morajo biti ljudje še posebno previdni pri nabiranju, kajti kaj hitro se zgodi, da tudi dobri poznavalci gob lahko med njimi spregledajo kakšno strupeno. V lanskem letu so v Centru prejeli okoli štirideset klicev zaradi zastrupitev z gobami in sprejeli na oddelek pet bolnikov, leta 2012 pa v istem obdobju celo prek sto klicev in sprejeli 33 bolnikov zaradi zastrupitve ali suma na zastrupitev z gobami. V letošnjem letu so prejeli nekaj klicev zaradi prebavnih težav po zaužitju gob, na oddelek pa doslej (še) ni bil sprejet bolnik zaradi zastrupitve z gobami. Prebavne težave v smislu slabosti, bruhanja in driske so na srečo največkrat posledica neustrezno pripravljenih in zaužitih sicer užitnih gob. Vzroki so lahko zaužitje prevelikih količin gob v večernih urah, neustrezno shranjevanje ali priprava gob, uživanja starih, surovih ali razpadlih gob, neupoštevanje diete pri ljudeh z obolenji žolčnika, želodca, trebušne slinavke in podobno.
Primarij Marija Jamšek, dr. med., s Centra svetuje nekaj zlatih pravil pri nabiranju in uživanju gob: »Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem. Gobe morajo biti zdrave, ne pa razpadle ali črvive. Nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej, v prvih štiriindvajsetih urah, bodisi kot svež obrok hrane ali pa jih ustrezno konzervirajmo. Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v hladnih shrambah ali hladilniku.«
Strupene gobe vsebujejo različne toksične učinkovine, znaki in simptomi zastrupitve so odvisni od vrste strupa v gobi. Največ strupenih gob povzroči prebavne težave, nekatere pa lahko okvarijo tudi jetra in druge organe; najbolj znana in nevarna je zelena mušnica in njej sorodne gobe, ki vsebujejo med drugim strup amatoksin. Določene gobe vplivajo na osrednje živčevje in povzročijo zmedenost, halucinacije in motnjo zavesti, so še opozorili strokovnjaki iz Centra za zastrupitve. V diagnostičnem postopku je pomemben tudi podatek o času, ki je pretekel od zaužitja gob do prvih znakov zastrupitve. Pozorni moramo biti zlasti na zastrupitve z gobami, kjer so simptomi nastopili po šestih do dvanajstih oz. štiriindvajsetih urah.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
