Zastrupitve z gobami

Največ zastrupitev z gobami je običajno septembra in oktobra, letos pa je sezona gob pohitela ravno zaradi bolj mokrega poletja. Pri nabiranju se je dobro držati zlatih pravil, pri čemer nabiramo le gobe, ki jih dobro poznamo.

Primarij Marija Jamšek opozarja, da se moramo v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava, in če bo potrebno, se bo posvetoval tudi z zdravnikom v Centru za zastrupitve.

Ljubljana – Strokovnjaki iz Centra za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljub­ljana (Center) opozarjajo, da morajo biti ljudje še posebno previdni pri nabiranju, kajti kaj hitro se zgodi, da tudi dobri poznavalci gob lahko med njimi spregledajo kakšno strupeno. V lanskem letu so v Centru prejeli okoli štirideset klicev zaradi zastrupitev z gobami in sprejeli na oddelek pet bolnikov, leta 2012 pa v istem obdobju celo prek sto klicev in sprejeli 33 bolnikov zaradi zastrupitve ali suma na zastrupitev z gobami. V letošnjem letu so prejeli nekaj klicev zaradi prebavnih težav po zaužitju gob, na oddelek pa doslej (še) ni bil sprejet bolnik zaradi zastrupitve z gobami. Prebavne težave v smislu slabosti, bruhanja in driske so na srečo največkrat posledica neustrezno pripravljenih in zaužitih sicer užitnih gob. Vzroki so lahko zaužitje prevelikih količin gob v večernih urah, neustrezno shranjevanje ali priprava gob, uživanja starih, surovih ali razpadlih gob, neupoštevanje diete pri ljudeh z obolenji žolčnika, želodca, trebušne slinavke in podobno.

Primarij Marija Jamšek, dr. med., s Centra svetuje nekaj zlatih pravil pri nabiranju in uživanju gob: »Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem. Gobe morajo biti zdrave, ne pa razpadle ali črvive. Na­brane gobe ustrezno pripravimo čim prej, v prvih štiriindvajsetih urah, bodisi kot svež obrok hrane ali pa jih ustrezno konzervirajmo. Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v hladnih shrambah ali hladilniku.«

Strupene gobe vsebujejo različne toksične učinkovine, znaki in simptomi zastrupitve so odvisni od vrste strupa v gobi. Največ strupenih gob povzroči prebavne težave, nekatere pa lahko okvarijo tudi jetra in druge organe; najbolj znana in nevarna je zelena mušnica in njej sorodne gobe, ki vsebujejo med drugim strup amatoksin. Določene gobe vplivajo na osrednje živčevje in povzročijo zmedenost, halucinacije in motnjo zavesti, so še opozorili strokovnjaki iz Centra za zastrupitve. V diagnostičnem postopku je pomemben tudi podatek o času, ki je pretekel od zaužitja gob do prvih znakov zastrupitve. Pozorni moramo biti zlasti na zastrupitve z gobami, kjer so simptomi nastopili po šestih do dvanajstih oz. štiriindvajsetih urah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 30. junij 2014 / 17:51

Otok sonca in vetra

Rodos je upravičil sloves svojega zaščitnika, boga Sonca. Glasovi popotniki smo se tja odpravili sredi junija.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Od slanika naprej

V dvorcu na Pristavi na Bledu je še do 24. oktobra na ogled retrospektivna razstava velikega slovenskega slikarja, ilustratorja in avtorja razglednic Maksima Gasparija (1883-1980). Na ogled je več kot...

Kronika / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Kriminal

Med kartanjem zavrela kri Srednje Bitnje - V soboto zgodaj zjutraj sta se v gostinskem lokalu v Srednjih Bitnjah med kartanjem sprla dvajsetletna doma...

Zanimivosti / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Seminar za dvojezične učitelje

Radovljica - Zavod za šolstvo Slovenije je tradicionalni seminar slovenskega jezika in kulture za dvojezične učitelje s Koroške organiziral letos v Radovljici. Koroški deželni na...

Gospodarstvo / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Nova avkcija za pridobitev jamstvene kvote

Ljubljana - SID banka je izvedla novo avkcijo za pridobitev jamstvene kvote za podjetja. Razpisala je za sto milijonov evrov kvote, pri tem pa je država pripravljena prevzeti naj...

Gospodarstvo / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Narat ni dobil dovoljenja Banke Slovenije

Ljubljana - Nadzorni svet Abanke Vipe je po tem, ko je 30. aprila v prometni nesreči umrl predsednik uprave Aleš Žajdela, na seji ob koncu maja za novega predsednika imenoval Mat...