Krčenje Triglavskega ledenika se stopnjuje, na Ledeniku pod Skuto (na sliki) pa je še vsako poletje tekmovanje lovcev v veleslalomu.

Ledenik lahko povsem izgine

Triglavski ledenik se postopoma krči in zaradi višanja povprečne temperature ozračja lahko v prihodnjih letih povsem izgine.

V obdobju 1961–2012 sta se v Sloveniji zaradi segrevanja podnebja zvišali tako absolutno najvišja kot absolutno najnižja temperatura. Število vročih dni je naraslo, število ledenih pa upadlo.

Mojstrana – »V zadnjem desetletju je za vse alpske ledenike značilno zelo hitro umikanje. V Sloveniji sta dva ledenika, Triglavski ledenik in Ledenik pod Skuto, oba sta zaradi svoje skrajne jugovzhodne lege in nizke nadmorske višine še posebno občutljiva za podnebne spremembe. Ker sta majhna, je njuno sorazmerno krčenje, glede na trenutno površino in prostornino, večje kakor pri drugih alpskih ledenikih,« so v najnovejšo publikacijo Kazalci okolja v Sloveniji zapisali v agenciji za okolje, kjer spremljajo, zbirajo in analizirajo okoljske in za okolje pomembne podatke.

Krčenje Triglavskega ledenika se je po navedbah agencije začelo stopnjevati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ker se je led tanjšal, so sredi ledenika začele nastajati posamezne skalne grbine, tako da je ledenik 1992. leta razpadel na dva ločena dela. Krčenje in razpadanje ledenika se je nadaljevalo tudi potlej, proces je zastal le v letih, ko je bila pozno spomladi še nadpovprečno visoka snežna odeja. V letu 1992 je ledenik meril še 4,3 hektarja, najmanjša površina je bila izmerjena predlani, ko je obsega le pol hektarja, in pred tem leta 2007, ko je bil velik 0,6 hektarja. V obdobju 2008–2011 se je njegova površina nekoliko povečala (na 2,4 hektarja v letu 2011), vendar to predvsem zaradi dveh nadpovprečno zasneženih zim. »Ledenik lahko v prihodnjih letih zaradi izrazitega segrevanja ozračja, sprememb v padavinskem režimu in osončenosti povsem izgine. Kdaj se bo to zgodilo, ni možno določiti, saj ni mogoče dovolj natančno predvideti krajevnih podnebnih sprememb, ki so posledica svetovnih nihanj,« napovedujejo v agenciji za okolje, kjer tudi ugotavljajo, da se temperatura zraka v Sloveniji viša hitreje od svetovnega povprečja. Povprečna letna temperatura zraka se je v obdobju 1961–2011 dvignila za okoli 1,7 stopinje Celzija – na vzhodu države nekoliko bolj kot na zahodu. Najbolj se je temperatura zvišala poleti, medtem ko jeseni povišanje ni bil tako očiten.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 29. junij 2011 / 07:00

Javni poziv za vrnitev Srečka

Podvrh - Matevž Logar iz Podvrha v Poljanski dolini je na medije naslovil javni poziv za vrnitev medvedka Srečka, ki so ga nekaj časa zadrževali na njihovi kmetiji, nato pa je bi...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...