Kraljevska zibka v želvi
Rada gledam Tour de France. Jeklene može na jeklenih konjičkih. Ena od letošnjih etap vodi iz kraljevskega mesta Pau v Atlantske Pireneje, do Hautacama, zimskošportnega središča. Hautacam so morali kolesarji prvič osvojiti na Touru 1994. A vrnimo se v izhodišče etape. V Pau je bil rojen Henrik IV., navarski in francoski kralj, o katerem Francozi še danes trdijo, da je bila doba njegove vladavine od 1594 do 1610, ko je postal žrtev atentata, zlata doba. Pred tem so Francijo pretresale štiri hugenotske vojne z grozljivo šentjernejsko nočjo. Henrik, nekoč tudi sam vodja hugenotov – francoskih protestantov, saj je bila hugonetka njegova mati, je prestopil v krščansko vero in se vseskozi trudil za sožitje obeh ver. Bil je sijajen bojevnik in strateg, po drugi strani pa je umiril deželo in preživel. Hodil je po deželi kot nihče izmed kraljev, zatrjujoč, da mora vsak njegov podložnik imeti ob nedeljah na mizi dobrega petelina. A človek, ki je bil izjemno bister, velikodušen, duhovit, radoživ, spreten v pogajanjih, privlačen, je bil zares tudi petelin. S prvo ženo ni imel otrok in papež je zakon razveljavil. Druga, Maria Medičejska, obilna gospa, ki mu je prinesla za doto 600.000 dukatov, mu je rodila šest otrok, rojevala pa je približno v enakih obdobjih kot njegove najbolj cenjene ljubice. Vseh, v zgodovinskih virih zabeleženih, je bilo 56 metres. V šali pravijo, da bi bilo vseh otrok za manjšo občino. Ko sva se nekoč z Izbranim na poti v Biarritz ustavila v Pau, naju je zaneslo tudi v Henrikov rojstni grad. V njem je dobro urejen muzej z nekaterimi Henrikovimi predmeti. Najbolj me je osupnila zibel v narobe obrnjenem oklepu velikanske črepahe. Fantiček, ki so ga zibali v njej, pa je v zrelih letih gradil ceste in mostove, med drugim pariški Pont Neuf. Za pod zob je bila
Fina pogača z jurčki – Tarte fine aux bolets
Za 12 kosov potrebujemo:
Testo: 200 g moke, 100 g masla, ščep soli, 2–3 žlice vode
Vse sestavine morajo biti hladne. Testo najhitreje zgnetemo v mešalniku in ga damo za eno uro na hladno. Testa ne smemo predolgo gnesti, ker je potem pretrdo.
Nizek model za pite rahlo naoljimo in damo nanj razvaljano testo, ki ga ob robu potegnemo navzgor. Prepikamo ga z vilicami, položimo na testo papir za peko in nanj posujemo stročnice (fižol, grah, lahko tudi riž). Tako preprečimo, da bi bilo testo, ko razporedimo nanj pravi nadev, pocasto in premehko. Pečemo približno 15 minut na 180 °C. Nato peki papir s stročnicami odstranimo in zlijemo na napol pečeno testo nadev.
Nadev: 600 g svežih jurčkov, 200 g lešnikov, 200 g kisle smetane, 300 g mesnate slanine, 2 šalotki, 2 stroka česna, 2 jajci, sol, poper
Lešnike grobo nasekljamo. Jurčke očistimo in zrežemo na tenke rezine. Slanino narežemo na drobne kockice in razpustimo v ponvi, dodamo sesekljano šalotko in strt česen. Potresemo po testu. Nato vtepemo kislo smetano in jajci ter prelijemo testo. Na jajčno zmes enakomerno razporedimo nalistane jurčke in jih potresemo z lešniki. V pečici, ogreti na 160–165 °C, pečemo 35–40 minut. Zelo kalorično in izdatno pogačo ponudimo s hrustljavo mešanico zelenih solat.
Pa dober tek!